Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

Bøger

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til før-jule-gilderne til nytårets festmiddag med bl.a. kogt torsk. Få opskriften på den traditionelle nytårsspise torsk.

Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad".
Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad". Foto: I SISTERBRANDT

Julemad præcis som den skal være

Julens mad afviger ikke meget fra år til år. Og rigtig mange af de ting, vi spiser og drikker, er kendte mange år tilbage i tiden. Nu har kogebogsforfatteren Vibeke Fode samlet en lang række klassiske opskrifter - nogle mere brugte end andre i vore dage.

Du har måske ikke fået tunge i aspic som del af julemaden endnu, men med bogen er der ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det.

Opskrifter fra mors tid

Vibeke Fode er vokset op i 30'erne og 40'erne, og opskrifterne stammer bl.a. fra moderens og forfatterens egne håndskrevne kogebøger. Opskrifterne bringer således også minder frem, minder om travle forberedelser og om glæden ved år efter år trods alt at nå det hele til tiden.

I bogen er der opskrifter på store kager, småkager, juleknas, før-jule-

Foto: I SISTERBRANDT

gilder, mad til lillejuleaften, juleaften, julefrokosten, juledagene og nytårsaften.

Vibeke Fode
Bedstemors julemad
Lindhardt og Ringhof
112 sider
Vejl. pris: 149,95



Få opskriften på nytårstorsk








#br

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

Kogt torsk "med det hele"

6-8 personer

1,5-2 kg torsk (midterstykket), skåret i tykke skiver
Salt

Tilbehør
Kogte, pillede aspargeskartofler
Smeltet smør
Fiskesennep
Hakkede hårdkogte æg
Hakkede, syltede rødbeder
Kapers
Høvlet peberrod

Sådan gør du
Gnid fiskeskiverne med salt, lad dem trække 1/2 time og skyl dem så. Bring letsaltet vand i kog i en lav, bred gryde, der er så stor, at fiskeskiverne kan ligge i den i et lag. Læg dem i og bring igen vandet i kog. Tag så gryden væk fra blusset, læg låg på, og lad torskeskiverne trække i 12-15 minutter alt efter deres tykkelse, til kødet er fast og hvidt og let kan løsnes fra benene.

Tag torskeskiverne op af kogevandet med en hulske og læg dem på en sammenfoldet serviet på et varmt fad. Servietten vil opsuge overflødig væde, så den ikke kommer med på tallerkenerne.

Server torsken omgående sammen med alt tilbehøret anrettet i skåle.

19. december 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...