Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

Bøger

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til før-jule-gilderne til nytårets festmiddag med bl.a. kogt torsk. Få opskriften på den traditionelle nytårsspise torsk.

Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad".
Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad". Foto: I SISTERBRANDT

Julemad præcis som den skal være

Julens mad afviger ikke meget fra år til år. Og rigtig mange af de ting, vi spiser og drikker, er kendte mange år tilbage i tiden. Nu har kogebogsforfatteren Vibeke Fode samlet en lang række klassiske opskrifter - nogle mere brugte end andre i vore dage.

Du har måske ikke fået tunge i aspic som del af julemaden endnu, men med bogen er der ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det.

Opskrifter fra mors tid

Vibeke Fode er vokset op i 30'erne og 40'erne, og opskrifterne stammer bl.a. fra moderens og forfatterens egne håndskrevne kogebøger. Opskrifterne bringer således også minder frem, minder om travle forberedelser og om glæden ved år efter år trods alt at nå det hele til tiden.

I bogen er der opskrifter på store kager, småkager, juleknas, før-jule-

Foto: I SISTERBRANDT

gilder, mad til lillejuleaften, juleaften, julefrokosten, juledagene og nytårsaften.

Vibeke Fode
Bedstemors julemad
Lindhardt og Ringhof
112 sider
Vejl. pris: 149,95



Få opskriften på nytårstorsk








#br

Læs også: Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Kogt torsk "med det hele"

6-8 personer

1,5-2 kg torsk (midterstykket), skåret i tykke skiver
Salt

Tilbehør
Kogte, pillede aspargeskartofler
Smeltet smør
Fiskesennep
Hakkede hårdkogte æg
Hakkede, syltede rødbeder
Kapers
Høvlet peberrod

Sådan gør du
Gnid fiskeskiverne med salt, lad dem trække 1/2 time og skyl dem så. Bring letsaltet vand i kog i en lav, bred gryde, der er så stor, at fiskeskiverne kan ligge i den i et lag. Læg dem i og bring igen vandet i kog. Tag så gryden væk fra blusset, læg låg på, og lad torskeskiverne trække i 12-15 minutter alt efter deres tykkelse, til kødet er fast og hvidt og let kan løsnes fra benene.

Tag torskeskiverne op af kogevandet med en hulske og læg dem på en sammenfoldet serviet på et varmt fad. Servietten vil opsuge overflødig væde, så den ikke kommer med på tallerkenerne.

Server torsken omgående sammen med alt tilbehøret anrettet i skåle.

19 december 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...