Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

Bøger

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til før-jule-gilderne til nytårets festmiddag med bl.a. kogt torsk. Få opskriften på den traditionelle nytårsspise torsk.

Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad".
Der er klassikere og tradition for alle pengene i "Bedstemors julemad". Foto: I SISTERBRANDT

Julemad præcis som den skal være

Julens mad afviger ikke meget fra år til år. Og rigtig mange af de ting, vi spiser og drikker, er kendte mange år tilbage i tiden. Nu har kogebogsforfatteren Vibeke Fode samlet en lang række klassiske opskrifter - nogle mere brugte end andre i vore dage.

Du har måske ikke fået tunge i aspic som del af julemaden endnu, men med bogen er der ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det.

Opskrifter fra mors tid

Vibeke Fode er vokset op i 30'erne og 40'erne, og opskrifterne stammer bl.a. fra moderens og forfatterens egne håndskrevne kogebøger. Opskrifterne bringer således også minder frem, minder om travle forberedelser og om glæden ved år efter år trods alt at nå det hele til tiden.

I bogen er der opskrifter på store kager, småkager, juleknas, før-jule-

Foto: I SISTERBRANDT

gilder, mad til lillejuleaften, juleaften, julefrokosten, juledagene og nytårsaften.

Vibeke Fode
Bedstemors julemad
Lindhardt og Ringhof
112 sider
Vejl. pris: 149,95



Få opskriften på nytårstorsk








#br

Læs også: Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Kogt torsk "med det hele"

6-8 personer

1,5-2 kg torsk (midterstykket), skåret i tykke skiver
Salt

Tilbehør
Kogte, pillede aspargeskartofler
Smeltet smør
Fiskesennep
Hakkede hårdkogte æg
Hakkede, syltede rødbeder
Kapers
Høvlet peberrod

Sådan gør du
Gnid fiskeskiverne med salt, lad dem trække 1/2 time og skyl dem så. Bring letsaltet vand i kog i en lav, bred gryde, der er så stor, at fiskeskiverne kan ligge i den i et lag. Læg dem i og bring igen vandet i kog. Tag så gryden væk fra blusset, læg låg på, og lad torskeskiverne trække i 12-15 minutter alt efter deres tykkelse, til kødet er fast og hvidt og let kan løsnes fra benene.

Tag torskeskiverne op af kogevandet med en hulske og læg dem på en sammenfoldet serviet på et varmt fad. Servietten vil opsuge overflødig væde, så den ikke kommer med på tallerkenerne.

Server torsken omgående sammen med alt tilbehøret anrettet i skåle.

19 december 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Klassikeren "Fru Nimb's kogebog" er blevet genoptrykt

Nu er der mulighed for at lave mad på ægte, gammeldags maner. Med det fotografiske genoptryk af 1. udgave af Louise Nimbs kogebog fra 1888...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.