Rødbedesuppe med bacon og stegt rugbrød er en af vinterdesserterne fra bogen.
Rødbedesuppe med bacon og stegt rugbrød er en af vinterdesserterne fra bogen.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Opfølgeren til en bestseller

"Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" er opfølgeren til en tidligere kogebog med samme navn - dog har den nye årstidselementet med. Den første bog blev en bestseller hos boghandlere og i Coops butikker. Konceptet er det enkle at bruge de nordiske råvarer, når de er i sæson og smager bedst, i simple og hurtige hverdagsretter. Der har også sneget sig et par retter ind, som egner sig bedre til weekend og god tid i køkkenet.

Mere frugt og grønt - mindre kød

Opskrifterne i bogen er udviklet i samarbejde med en række kokke, blandt andre to af pionererne inden for det nordiske køkken, Claus Meyer og René Redzepi fra Restaurant Noma. Maden er enkel og sæsonnær, og så indeholder den mere frugt, grønt og fuldkorn, end danskerne traditionelt spiser. Mængden af kød er ikke så stor, som mange nok er vant til, til gengæld er det af højere kvalitet.

Giver indsigt i typisk nordiske råvarer

En stor gevinst ved at bruge bogen er, at den udover de årstidsbestemte opskrifter giver en beskrivelse af hele 60 typiske nordiske råvarer og forslag til, hvordan du bruger dem i køkkenet. Du kan fx blive klogere på søsalat, jernurt og flækærter, som alle hører hjemme i det nordiske køkken. Størstedelen af opskrifterne er middagsretter, men dessertelskere bliver ikke snydt; pære-solbærcrumble og gulerodskage med havtorncreme er nogle af dem, der er blandt de søde retter.

Foto: Anders Schønnemann

Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.
Ny Nordisk Hverdagsmad - Spis efter årstiden
FDB
152 sider
Vejl. pris: 100 kr.


Få opskriften på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker





#br

Læs også: Hjemmebagte boller på den nemme måde

Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker

Foto: Anders Schønnemann4 personer

1 unghane (ca. 1 kg)
salt og peber
1 bundt kruspersille
400 g kålrabi (kan erstattes af knoldselleri)
400 g knoldselleri
2 spsk. honning
2 spsk. æblecidereddike
2 spsk. rapsolie

Til syltede jordskokker
200 g jordskokker
1 dl æblecidereddike
4 spsk. sukker
100 g grønkål

Unghanen stoppes med persille og ryger i ovnen på et leje af kålrabi og knoldselleri – på den måde afgiver hanen smag til grøntsagerne under stegningen. Her serveres lynsyltede, sur-søde jordskokker til, som bliver til en slags lun salat, når de bliver vendt med masser af friskhakket grønkål. Lidt godt brød til, så har du et både nemt og fortræffeligt måltid.

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 150°.

  • Gnid skindet på hanen ind i salt og peber, og fyld den med kruspersille. Skræl kålrabi og knoldselleri, og skær dem i små stykker. Vend dem med honning, æblecidereddike og rapsolie, og fordel dem i en høj bradepande. Krydr med salt og peber, og læg hanen i bradepanden sammen med grøntsagerne. Sæt bradepanden i ovnen ved 150°, og steg det hele i 1 time.

  • Jordskokker: Skræl jordskokkerne, skær dem i tern på 1 x 1 cm, og kog dem under låg i æblecidereddike og sukker, til de er møre. Det tager ca. 20 min. Tag låget af, og lad væsken koge ind, så den glaserer jordskokkerne. Skyl grønkålen, hak den helt fint, og vend den sammen med jordskokkerne. Tag gryden af varmen.

  • Servering: Skær hanen ud i bryst- og lårstykker, og læg dem på et fad sammen med de bagte rodfrugter. Sørg for at få al den gode lage med, og vend det hele godt rundt. Kom de syltede jordskokker i en skål, og server dem ved siden af.
15 november 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.