Rødbedesuppe med bacon og stegt rugbrød er en af vinterdesserterne fra bogen.
Rødbedesuppe med bacon og stegt rugbrød er en af vinterdesserterne fra bogen.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.

Opfølgeren til en bestseller

"Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" er opfølgeren til en tidligere kogebog med samme navn - dog har den nye årstidselementet med. Den første bog blev en bestseller hos boghandlere og i Coops butikker. Konceptet er det enkle at bruge de nordiske råvarer, når de er i sæson og smager bedst, i simple og hurtige hverdagsretter. Der har også sneget sig et par retter ind, som egner sig bedre til weekend og god tid i køkkenet.

Mere frugt og grønt - mindre kød

Opskrifterne i bogen er udviklet i samarbejde med en række kokke, blandt andre to af pionererne inden for det nordiske køkken, Claus Meyer og René Redzepi fra Restaurant Noma. Maden er enkel og sæsonnær, og så indeholder den mere frugt, grønt og fuldkorn, end danskerne traditionelt spiser. Mængden af kød er ikke så stor, som mange nok er vant til, til gengæld er det af højere kvalitet.

Giver indsigt i typisk nordiske råvarer

En stor gevinst ved at bruge bogen er, at den udover de årstidsbestemte opskrifter giver en beskrivelse af hele 60 typiske nordiske råvarer og forslag til, hvordan du bruger dem i køkkenet. Du kan fx blive klogere på søsalat, jernurt og flækærter, som alle hører hjemme i det nordiske køkken. Størstedelen af opskrifterne er middagsretter, men dessertelskere bliver ikke snydt; pære-solbærcrumble og gulerodskage med havtorncreme er nogle af dem, der er blandt de søde retter.

Foto: Anders Schønnemann

Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.
Ny Nordisk Hverdagsmad - Spis efter årstiden
FDB
152 sider
Vejl. pris: 100 kr.


Få opskriften på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker





#br

Læs også: Sylt for pokker med Annes syltebog

Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker

Foto: Anders Schønnemann4 personer

1 unghane (ca. 1 kg)
salt og peber
1 bundt kruspersille
400 g kålrabi (kan erstattes af knoldselleri)
400 g knoldselleri
2 spsk. honning
2 spsk. æblecidereddike
2 spsk. rapsolie

Til syltede jordskokker
200 g jordskokker
1 dl æblecidereddike
4 spsk. sukker
100 g grønkål

Unghanen stoppes med persille og ryger i ovnen på et leje af kålrabi og knoldselleri – på den måde afgiver hanen smag til grøntsagerne under stegningen. Her serveres lynsyltede, sur-søde jordskokker til, som bliver til en slags lun salat, når de bliver vendt med masser af friskhakket grønkål. Lidt godt brød til, så har du et både nemt og fortræffeligt måltid.

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 150°.

  • Gnid skindet på hanen ind i salt og peber, og fyld den med kruspersille. Skræl kålrabi og knoldselleri, og skær dem i små stykker. Vend dem med honning, æblecidereddike og rapsolie, og fordel dem i en høj bradepande. Krydr med salt og peber, og læg hanen i bradepanden sammen med grøntsagerne. Sæt bradepanden i ovnen ved 150°, og steg det hele i 1 time.

  • Jordskokker: Skræl jordskokkerne, skær dem i tern på 1 x 1 cm, og kog dem under låg i æblecidereddike og sukker, til de er møre. Det tager ca. 20 min. Tag låget af, og lad væsken koge ind, så den glaserer jordskokkerne. Skyl grønkålen, hak den helt fint, og vend den sammen med jordskokkerne. Tag gryden af varmen.

  • Servering: Skær hanen ud i bryst- og lårstykker, og læg dem på et fad sammen med de bagte rodfrugter. Sørg for at få al den gode lage med, og vend det hele godt rundt. Kom de syltede jordskokker i en skål, og server dem ved siden af.
15 november 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...