Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er der både mad til hverdag og til de dage med lidt bedre tid i køkkenet. Opskrifterne er inddelt efter årstid, og du kan selv prøve en vinteropskrift på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker.


Opfølgeren til en bestseller

“Ny nordisk hverdagsmad – Spis efter årstiden” er opfølgeren til en tidligere kogebog med samme navn – dog har den nye årstidselementet med. Den første bog blev en bestseller hos boghandlere og i Coops butikker. Konceptet er det enkle at bruge de nordiske råvarer, når de er i sæson og smager bedst, i simple og hurtige hverdagsretter. Der har også sneget sig et par retter ind, som egner sig bedre til weekend og god tid i køkkenet.

Mere frugt og grønt – mindre kød

Opskrifterne i bogen er udviklet i samarbejde med en række kokke, blandt andre to af pionererne inden for det nordiske køkken, Claus Meyer og René Redzepi fra Restaurant Noma. Maden er enkel og sæsonnær, og så indeholder den mere frugt, grønt og fuldkorn, end danskerne traditionelt spiser. Mængden af kød er ikke så stor, som mange nok er vant til, til gengæld er det af højere kvalitet.

Giver indsigt i typisk nordiske råvarer

En stor gevinst ved at bruge bogen er, at den udover de årstidsbestemte opskrifter giver en beskrivelse af hele 60 typiske nordiske råvarer og forslag til, hvordan du bruger dem i køkkenet. Du kan fx blive klogere på søsalat, jernurt og flækærter, som alle hører hjemme i det nordiske køkken. Størstedelen af opskrifterne er middagsretter, men dessertelskere bliver ikke snydt; pære-solbærcrumble og gulerodskage med havtorncreme er nogle af dem, der er blandt de søde retter.

Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.
Ny Nordisk Hverdagsmad – Spis efter årstiden
FDB
152 sider
Vejl. pris: 100 kr.

Få opskriften på unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker

#br

Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker

Foto: Anders Schønnemann4 personer

1 unghane (ca. 1 kg)
salt og peber
1 bundt kruspersille
400 g kålrabi (kan erstattes af knoldselleri)
400 g knoldselleri
2 spsk. honning
2 spsk. æblecidereddike
2 spsk. rapsolie

Til syltede jordskokker
200 g jordskokker
1 dl æblecidereddike
4 spsk. sukker
100 g grønkål

Unghanen stoppes med persille og ryger i ovnen på et leje af kålrabi og knoldselleri – på den måde afgiver hanen smag til grøntsagerne under stegningen. Her serveres lynsyltede, sur-søde jordskokker til, som bliver til en slags lun salat, når de bliver vendt med masser af friskhakket grønkål. Lidt godt brød til, så har du et både nemt og fortræffeligt måltid.

Sådan gør du

    • Varm ovnen op til 150°.
    • Gnid skindet på hanen ind i salt og peber, og fyld den med kruspersille. Skræl kålrabi og knoldselleri, og skær dem i små stykker. Vend dem med honning, æblecidereddike og rapsolie, og fordel dem i en høj bradepande. Krydr med salt og peber, og læg hanen i bradepanden sammen med grøntsagerne. Sæt bradepanden i ovnen ved 150°, og steg det hele i 1 time.
    • Jordskokker: Skræl jordskokkerne, skær dem i tern på 1 x 1 cm, og kog dem under låg i æblecidereddike og sukker, til de er møre. Det tager ca. 20 min. Tag låget af, og lad væsken koge ind, så den glaserer jordskokkerne. Skyl grønkålen, hak den helt fint, og vend den sammen med jordskokkerne. Tag gryden af varmen.
  • Servering: Skær hanen ud i bryst- og lårstykker, og læg dem på et fad sammen med de bagte rodfrugter. Sørg for at få al den gode lage med, og vend det hele godt rundt. Kom de syltede jordskokker i en skål, og server dem ved siden af.

Mest læste artikler