Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Bøger

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyorkerbyheart". Her er amerikaner-opskrifter til alle dagens måltider - og til snacks'ene indimellem. Prøv selv opskriften på farsbrød sidst i artiklen.

Vandkastanjer med bacon er en af de opskrifter, du finder i bogen.
Vandkastanjer med bacon er en af de opskrifter, du finder i bogen. Foto: Line Falck

Fra madblogger til kogebogsforfatter

Bogens titel "Newyorkerbyheart" er ikke helt tilfældig. Det er nemlig også navnet på den blog Birthe Lynggaard har skrevet siden 2006. Rigtig mange danskere følger med, og nu er der mulighed for at prøve helt nye opskrifter fra bloggeren i hendes nye bog. Hun har taget det ærkeamerikanske køkken med hjem efter sit au pair-ophold i 90'erne.

Mad fra morgen til aften

Amerikanerne forstår at lave en solid og mættende morgenmad. Lav fx. en omgang pandekager, æg eller hash browns - eller det hele på en gang til en stor brunch. Senere på dagen kan du dække op til forskellige sandwiches eller salater og til aften bbq-chicken, grilled corn eller noget helt andet - der er masser at vælge imellem, også til den søde tand. Og bare rolig - den uundværlige burger er der også, endda i flere forskellige versioner.

Opskrifter med personligt krydderi

Birthe Lynggaard har haft den amerikanske madkultur tæt inde på livet og forelskede sig i den under opholdet hos den madglade familie i USA. Alle opskrifterne i bogen indledes med en kommentar fra forfatteren. Hun fortæller, hvor opskriften stammer fra, hvor hun fik retten første gang, eller hvilke minder hun forbinder med den. Her er masser af inspiration til at lave mad fra det ægte amerikanske køkken. Eneste minus er, at teksten enkelte steder står i en type, som er lidt svær at læse. Det gælder dog kun kommentarerne. Opskrifterne er enkle og nemme at gå til.

Birthe Lynggaard
Newyorkerbyheart - amerikansk homecooking
Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck
176 sider
Vejl. pris: 270 kr.

Meatloaf (farsbrød)

Foto: Line FalckDet skal du bruge:
400 g hakket oksekød
175 g champignon, skåret i skiver
2 skiver hvidt brød, uden skorper
1 æg
1 dl mælk
1 dl revet mozzarellaost
8 TUC-kiks, knust
1 rød peberfrugt, skåret i små tern
1 løg, hakket
1 spsk. dijonsennep
2 spsk. Worcestershire sauce
salt, friskkværnet peber
lidt olie

Sauce:
3 dl ketchup
1½ spsk. dijonsennep
1½ dl brun farin
1 tsk. chilipulver
Desuden: persille, hakket

Sådan gør du:
Varm olie op på en pande, og sauter løget, til det bliver blødt og gennemsigtigt. Rør i det af og til. Tilsæt champignon, og lad dem stege, til champignonerne falder sammen, og væden fra dem er fordampet. Tag det af varmen, og lad det køle lidt af.

Pluk brødet i mindre stykker, og kom det i en skål sammen med æg og mælk. Rør det sammen, og lad det stå i ca. 5 minutter, til det meste af væden er suget op. Tilsæt resten af ingredienserne, og slå det hele let sammen med en gaffel, til det er blandet. Rør ikke mere end højst nødvendigt, for så bliver farsbrødet meget kompakt. Kom farsen i et let smurt ovnfast fad, og form den til et ”brød”. Sæt i en 175 grader varm ovn (varmluft) i 20 minutter.

Imens røres ingredienserne til saucen sammen, chilipulver kan udelades, eller mængden kan skæres ned. Efter en halv time tages fadet ud af ovnen, og saucen hældes ved. Sæt fadet i ovnen igen, og giv det yderligere en halv time. Server med kartoffelmos og dampede ærter.

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

Tip:

Skift eventuelt noget af ketchuppen ud med barbecuesauce, hvis du vil have en mere røget smag. Fyldet i farsbrødet kan selvfølgelig varieres efter smag. Du kan også erstatte noget af kødet med flere grøntsager, hvis du ønsker det.

18 oktober 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...