I sin nye bog giver Signe Wenneberg gode råd om alt fra krydderurter til hønsehold.
I sin nye bog giver Signe Wenneberg gode råd om alt fra krydderurter til hønsehold.

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Bøger

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for både sundhed og miljø. Uanset om du har en stor have eller blot et par altankasser i byen, er der inspiration at hente i bogen. Få to opskrifter fra bogen på Speltkernesalat og Crumble med blandet frugt.

Dyrk grøntsagerne i haven eller i kasser

"Spis din have" henvender sig til alle, der gerne vil i gang med at dyrke deres egen mad - eller er i gang, men mangler inspiration og gode råd. Signe Wennebergs vigtigste budskab er, at man ikke behøver en stor have for at dyrke egne grøntsager. Altankasser, krukker eller trækasser kan være lige så gode. Og selv en vindueskarm kan være et fint sted for spiselige planter.



Haver i byen er den nye trend

Foto: Signe WennebergBogen tager fænomenet "Urban Gardening" op. Det er en bevægelsen, der er en reaktion mod klima- og fødevareproblemer - det bliver sværere og sværere at brødføde alle. Urbane gartnere vil spise så lokalt som muligt, og helst noget de selv har dyrket. Bogen giver en masse tips til, hvordan du kan være med, også selvom du måske bor i en lejlighed i byen.

Fra havefællesskaber til hønsehold

Det er tydeligt, at Signe Wenneberg har en mission med sin bog. Hun har tidligere blandt andet beskæftiget sig med haver, grøntsager og bæredygtighed. I sin nye bog gør hun i hvert fald sit til, at det bliver nemt for de fleste at være med i bevægelsen og dyrke egne grøntsager. Bogen kommer vidt omkring - også forbi havefællesskaber for dem, der ikke kan dyrke derhjemme og alle fordelene ved at have høns i haven. Desuden er der et afsnit med opskrifter, hvor du kan bruge alt det gode fra haven, altankassen eller krukken.

Spis din have af Signe Wenneberg, Gyldendal, 264 sider, vejl. pris 299,95 kr.

På næste side får du opskrifterne på speltkernesalat og crumble med blandet frugt.





#br

Speltkernesalat med finthakkede tomater, hakkede løg (forårsløg, salatløg eller skalotteløg), citrontimian, persille, mynte, citronsaft, citronskal af en hel økologisk citron (helst revet med et juliennejern eller med en skarp urtekniv) hvidløg, rørsukker, rigelige mængder god olivenolie, tabasco, salt og peber. En parboiled økologisk spelt skal bare have ti minutter i kogende vand med salt, men må meget gerne stå og trække i vandet i flere timer, inden den koges op. Den skal køle af i mindst en time, inden den skal spises.

Dressingen laves i en skål for sig selv. Der skal mere citronsaft og olivenolie til, end man umiddelbart tror. Til 1⁄2 pakke parboiled spelt skal der følgende i dressingen:

Læs også: Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

1 dl olivenolie
saft og reven skal fra 1 økocitron (brug juliennejern)
1 spsk rørsukker
tabasco
2 pressede fed hvidløg
3 store røde finthakkede tomater
1 finthakket skalotteløg
1 stor håndfuld finthakket bredbladet persille
1 stor håndfuld hakket mynte
andre krydderurter, gerne citrontimian
salt og peber

Crumble med blandet frugt
Til en stor kage
1 bakke brombær (eller blandede bær fra haven)
1 bakke blåbær (200 g)
1 bakke hindbær (200 g)
1 revet æble
2 pærer
1 dl rørsukker
1 tsk kanel
1 tsk æbleeddike

Dej:
125 g iskoldt smør
200 g mel
1 tsk bagepulver
1 dl sukker
1 knivspids salt
1 dl kærnemælk, måske lidt mere
sukker til drys

Tænd ovnen på 200 grader. Læg bær, reven æble og skiver af pære uden kernehus og skæl i en gryde med rørsukker, kanel og et skvæt æbleeddike (alternativt balsamico).

Varm forsigtigt op, indtil saften begynder at trænge ud af bærrene. Hæld frugten over i et ovnfast fad.

Smuldr dejen sammen med letfugtige hænder. Dejen kan gøres jævn med et lille dryp kærnemælk. Drys dejen jævnt hen over frugten, det behøver ikke at se fint ud, og drys lidt sukker over. Bag kagen i ovnen i cirka 30 minutter. Server med cremefraiche, flødeskum eller en god vaniljeis.

29 marts 2012
0

Mad med blomster

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

1

Ny bog med sushi og andre gode retter fra Japan

I ”Smækker lækker sushi” får du opskrifter på japansk, sund mad. Forfatteren er ekspert i japansk madlavning, og bogen guider dig til at...

0

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

0

Lækker vegetarmad

Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Japansk mad

Så er der godt nyt til alle sushi-elskere.

0

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

1

Macarons, cupcakes og popcakes - den ultimative bog for kageelskere...

"Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager" er titlen på en ny bog af svenskeren Mia Öhrn. Og det er præcis, hvad du får i overflod....

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

Flotte dekorationer, der er nemme at lave

Det er dejligt at kunne imponere familie og venner med et festligt bord eller pynt i stuen, der er lidt mere specielt end blomster i en...

0

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...