Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretningen og i madlavningen. Der er ideer til alle fire årstider, og her får du to opskrifter fra bogen: Kvædebrød (som ikke er brød men frugtkonfekt) og havtornsirup.

Dette fine kvædebrød er mere konfekt end brød.
Dette fine kvædebrød er mere konfekt end brød.

Bring tingene hjem og brug dem

Foto: GyldendalDer er masser af gode ting at hente i den danske natur. Forfatterne bag bogen , Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen, opfordrer dig ikke blot til at bruge frugter, krydderurter osv. i madlavningen, men også til at samle fx træ og ukrudt og bruge det som en personlig del af boligindretningen.

Ideer og opskrifter til alle årstider

Bogen er meget enkelt delt op i de fire årstider med en kort introduktion til dem alle om, hvad du særligt kan gøre og bruge forår, sommer, efterår og vinter. Forfatterne har igennem et år selv været ude og betragte og bruge naturen og blevet inspireret til at bruge den i deres hjem. Bogen igennem får du desuden små bonusoplysninger om fx vilde nødder, hyldebær og hyben. 

Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen
Tag naturen med hjem
Gyldendal
216 sider 
Vejl. pris: 349,95 kr. 

Kvædebrød

Et aromatisk stykke frugtkonfekt, der ikke ligner nogen anden dansk sød sag, men som sender tankerne til mellemøstlige basarer. Det har ikke noget at gøre med brød, men er nærmere en stiv og krydret frugtmos, der bliver fast nok til at skære i på grund af kvædens naturligt høje indhold af pektin.

1,5 kg kvæder
2,5 dl vand
500 g sukker
500 g honning
perlesukker

Sådan gør du

Gnub kvæderne i et viskestykke, så de hvide dun kommer af. Skyl kvæderne grundigt i vand, fjern stilk og blomst, og skær dem i mindre stykker. Det er ikke nødvendigt at fjerne kernehuset.

Kog kvæderne i en gryde med vand i ca. 30 minutter. Tag nu kvæderne op af vandet, og mos dem igennem en si. Kom kvædemosen tilbage i gryden, og tilsæt sukker og honning. Kog massen videre i ca. 30 minutter, rør jævnligt i gryden. Mosen skal være tyk.

Fordel kvædemosen i et ovnfast fad i ca. 1 cm tykkelse, og stil formen ind i en forvarmet ovn ved 125-140 grader. Bag kvædebrødet i ca. 2 timer. Lad det køle helt af, inden du skærer det ud i små tern eller stænger og vender dem i perlesukker.

Opbevares i en lufttæt beholder eller dåse, hvor kvædebrødet kan holde sig i ca. 2-3 uger på køl.

Havtornsirup

Til ca. 1 syltetøjsglas

150 gram havtorn
2 dl vand
150 gram sukker

Kog bærrene i vandet i ca. ó time, og si kogesaften fra igennem et rent viskestykke. Lad kogesaften (ca. 150 ml) simre sammen med sukkeret i ca. en time, til du har en gylden sirup. Brug havtornsiruppen til desserter, pandekager, på brødet og til osten.

10 oktober 2014
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...