Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretningen og i madlavningen. Der er ideer til alle fire årstider, og her får du to opskrifter fra bogen: Kvædebrød (som ikke er brød men frugtkonfekt) og havtornsirup.

Dette fine kvædebrød er mere konfekt end brød.
Dette fine kvædebrød er mere konfekt end brød.

Bring tingene hjem og brug dem

Foto: GyldendalDer er masser af gode ting at hente i den danske natur. Forfatterne bag bogen , Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen, opfordrer dig ikke blot til at bruge frugter, krydderurter osv. i madlavningen, men også til at samle fx træ og ukrudt og bruge det som en personlig del af boligindretningen.

Ideer og opskrifter til alle årstider

Bogen er meget enkelt delt op i de fire årstider med en kort introduktion til dem alle om, hvad du særligt kan gøre og bruge forår, sommer, efterår og vinter. Forfatterne har igennem et år selv været ude og betragte og bruge naturen og blevet inspireret til at bruge den i deres hjem. Bogen igennem får du desuden små bonusoplysninger om fx vilde nødder, hyldebær og hyben. 

Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen
Tag naturen med hjem
Gyldendal
216 sider 
Vejl. pris: 349,95 kr. 

Kvædebrød

Et aromatisk stykke frugtkonfekt, der ikke ligner nogen anden dansk sød sag, men som sender tankerne til mellemøstlige basarer. Det har ikke noget at gøre med brød, men er nærmere en stiv og krydret frugtmos, der bliver fast nok til at skære i på grund af kvædens naturligt høje indhold af pektin.

1,5 kg kvæder
2,5 dl vand
500 g sukker
500 g honning
perlesukker

Sådan gør du

Gnub kvæderne i et viskestykke, så de hvide dun kommer af. Skyl kvæderne grundigt i vand, fjern stilk og blomst, og skær dem i mindre stykker. Det er ikke nødvendigt at fjerne kernehuset.

Kog kvæderne i en gryde med vand i ca. 30 minutter. Tag nu kvæderne op af vandet, og mos dem igennem en si. Kom kvædemosen tilbage i gryden, og tilsæt sukker og honning. Kog massen videre i ca. 30 minutter, rør jævnligt i gryden. Mosen skal være tyk.

Fordel kvædemosen i et ovnfast fad i ca. 1 cm tykkelse, og stil formen ind i en forvarmet ovn ved 125-140 grader. Bag kvædebrødet i ca. 2 timer. Lad det køle helt af, inden du skærer det ud i små tern eller stænger og vender dem i perlesukker.

Opbevares i en lufttæt beholder eller dåse, hvor kvædebrødet kan holde sig i ca. 2-3 uger på køl.

Havtornsirup

Til ca. 1 syltetøjsglas

150 gram havtorn
2 dl vand
150 gram sukker

Kog bærrene i vandet i ca. ó time, og si kogesaften fra igennem et rent viskestykke. Lad kogesaften (ca. 150 ml) simre sammen med sukkeret i ca. en time, til du har en gylden sirup. Brug havtornsiruppen til desserter, pandekager, på brødet og til osten.

10 oktober 2014
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...