Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

De fine kokosmuffins med hindbærcreme er en af de opskrifter, du kan finde i bogen "Sunde søde sager".
De fine kokosmuffins med hindbærcreme er en af de opskrifter, du kan finde i bogen "Sunde søde sager".

Sødt kan også være sundt

Foto:Maria PForfatteren bag bogen ”Søde sunde sager” elsker selv søde sager, men går samtidig op i sundhed og sunde kostvaner og har en bachelor i Fødevarer, ernæring og sundhed. Bogen er derfor lavet for at kombinere de to ting og skifte de typiske bageingredienser ud med sundere alternativer. Nana Frolov Christensen er desuden vinder af DR-programmet Den Store Bagedyst i 2012, så hun ved, hvad hun snakker om, når det gælder kager og søde sager.

Lidt om de alternative ingredienser

Når man bager uden de typiske ingredienser som hvedemel, sukker og smør, må der naturligvis noget andet til. Nana Frolov indleder bogen med korte afsnit om bl.a. mælk, den søde smag, gluten og de råvarer hun selv bruger som kokossukker, kokosfibermel, tørrede frugter, agavesirup og nødder. En af fordelene ved at bruge alternative råvarer i kagerne er, at de indeholder færre kulhydrater, hvilket sikrer et mere stabilt blodsukker.

Biscotti med mandler og citron

Maria PSprøde, lækre italienske kager til kaffen, bagt med havregryn og mandler.

16 stk

150 g havregryn
100 g smuttede mandler
2 tsk. vaniljepulver
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
300 g tørrede dadler, udstenede
60 g mandelsmør
1 dl vand
1æg
Revet skal af 1usprøjtet citron

Forvarm ovnen tll 175° C. Kom bagepapir på en bageplade. Mal havregryn og mandler til mel i en blender.

Læs også:

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...

Sigt melet sammen med vaniljepulver bagepulver og salt i en stor skål. Blend dadler sammen med mandelsmør, vand og æg, og vend blandingen i melet. RIv citronskal i dejen og vend rundt.

Bred dejen ud tll en firkant på bagepapiret, så den måler ca 15x25 cm. Bag kagen 20 min. til den er gylden. Overfør bage­papiret med kagen til en rist, og lad den køle helt af.

Sænk i mellemtiden ovntemperaturen tll 150°C. Skær kagen over på tværs i 2 cm tykke biscotti. Læg biscottierne på bagepapiret med snitfladen opad, og bag dem 15 min. til de er jævnt gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver bagt på begge sider.

Lad småkagerne køle af på en rist.

Karameltærte med banan

Foto: Maria PDenne kage er inspireret af den engelske dessert banoffee, som er en blanding af banan- og karamelkage. Dadlerne giver kagen en smag af karamel, og der er godt  bid i bunden.

10-12 personer

Tærtebund

200 g cashewnødder
200 g mandler
250 g tørrede dadler, udstenede
1 knivspids salt

Læs også:

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Karamelfyld

1 dåse kokosmælk
500 g tørrede dadler, udstenede
1 tsk.  vaniljepulver
1 knivspids salt

Pynt

Kokospulp (resten af dåsen med  kokosmælk)
1/2 tsk.  vaniljepulver
2 små, modne bananer
15 g mørk chokolade af god kvalitet, min. 70% kakao­ indhold

Tærtebund: Forvarm ovnen til 175°C. For en springform på 25 cm med bagepapir. Blend cashewnødder og mandler til fint mel i en foodprocessor. Tilsæt  dadler  og salt,  og blend videre, til dejen samler sig og bliver jævn. Rul dejen ud til en cirkel på 30 cm mellem to ark bagepapir. Løft dejpla­den af bagepapiret, og læg den i springformen. Pres forsigtigt dejen ned i bunden og op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel, så den ikke løfter sig under bagningen. Bag tærtebunden 20 min. Lad bunden køle af i formen. Fjern forsigtigt formen, og sæt bun­den over på et serveringsfad, når den er kølet helt af.

Karamelcreme: Stil kokosmælken på køl mindst 8 timer, så den faste kokospulp samler sig. Åbn forsigtigt dåsen, og hæld væden op i en skål. Gemden faste kokospulp til pynt.  Mål 2 dl kokos­ vand af, og blend det med dadler, vanilje og salt. Fordel cremen over tærtebunden med en dejskraber.

Pynt: Pisk den faste kokospulp sammen med vanil­jepulver. Pisk et minuts tid, til det  begynder at ligne flødeskum. Smør skummet ud over daddelfyldet, og fordel det over midten af tærten, så nogle cm af dad­elfyldet kan ses langs  kanten af kagen.  Skær bana­ nerne i skiver, og fordel dem på fyldet. Hak choko­ laden fint, og drys den over kokoscremen.

Nana Frolov Christensen
Søde sunde sager
Lindhardt og Ringhof
144 sider
Vejl. pris: 249,95

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

 

22 maj 2014
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...