Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

De fine kokosmuffins med hindbærcreme er en af de opskrifter, du kan finde i bogen "Sunde søde sager".
De fine kokosmuffins med hindbærcreme er en af de opskrifter, du kan finde i bogen "Sunde søde sager".

Sødt kan også være sundt

Foto:Maria PForfatteren bag bogen ”Søde sunde sager” elsker selv søde sager, men går samtidig op i sundhed og sunde kostvaner og har en bachelor i Fødevarer, ernæring og sundhed. Bogen er derfor lavet for at kombinere de to ting og skifte de typiske bageingredienser ud med sundere alternativer. Nana Frolov Christensen er desuden vinder af DR-programmet Den Store Bagedyst i 2012, så hun ved, hvad hun snakker om, når det gælder kager og søde sager.

Lidt om de alternative ingredienser

Når man bager uden de typiske ingredienser som hvedemel, sukker og smør, må der naturligvis noget andet til. Nana Frolov indleder bogen med korte afsnit om bl.a. mælk, den søde smag, gluten og de råvarer hun selv bruger som kokossukker, kokosfibermel, tørrede frugter, agavesirup og nødder. En af fordelene ved at bruge alternative råvarer i kagerne er, at de indeholder færre kulhydrater, hvilket sikrer et mere stabilt blodsukker.

Biscotti med mandler og citron

Maria PSprøde, lækre italienske kager til kaffen, bagt med havregryn og mandler.

16 stk

150 g havregryn
100 g smuttede mandler
2 tsk. vaniljepulver
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
300 g tørrede dadler, udstenede
60 g mandelsmør
1 dl vand
1æg
Revet skal af 1usprøjtet citron

Forvarm ovnen tll 175° C. Kom bagepapir på en bageplade. Mal havregryn og mandler til mel i en blender.

Læs også: Sund mad

Sigt melet sammen med vaniljepulver bagepulver og salt i en stor skål. Blend dadler sammen med mandelsmør, vand og æg, og vend blandingen i melet. RIv citronskal i dejen og vend rundt.

Bred dejen ud tll en firkant på bagepapiret, så den måler ca 15x25 cm. Bag kagen 20 min. til den er gylden. Overfør bage­papiret med kagen til en rist, og lad den køle helt af.

Sænk i mellemtiden ovntemperaturen tll 150°C. Skær kagen over på tværs i 2 cm tykke biscotti. Læg biscottierne på bagepapiret med snitfladen opad, og bag dem 15 min. til de er jævnt gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver bagt på begge sider.

Lad småkagerne køle af på en rist.

Karameltærte med banan

Foto: Maria PDenne kage er inspireret af den engelske dessert banoffee, som er en blanding af banan- og karamelkage. Dadlerne giver kagen en smag af karamel, og der er godt  bid i bunden.

10-12 personer

Tærtebund

200 g cashewnødder
200 g mandler
250 g tørrede dadler, udstenede
1 knivspids salt

Læs også: Moderne italiensk køkken

Karamelfyld

1 dåse kokosmælk
500 g tørrede dadler, udstenede
1 tsk.  vaniljepulver
1 knivspids salt

Pynt

Kokospulp (resten af dåsen med  kokosmælk)
1/2 tsk.  vaniljepulver
2 små, modne bananer
15 g mørk chokolade af god kvalitet, min. 70% kakao­ indhold

Tærtebund: Forvarm ovnen til 175°C. For en springform på 25 cm med bagepapir. Blend cashewnødder og mandler til fint mel i en foodprocessor. Tilsæt  dadler  og salt,  og blend videre, til dejen samler sig og bliver jævn. Rul dejen ud til en cirkel på 30 cm mellem to ark bagepapir. Løft dejpla­den af bagepapiret, og læg den i springformen. Pres forsigtigt dejen ned i bunden og op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel, så den ikke løfter sig under bagningen. Bag tærtebunden 20 min. Lad bunden køle af i formen. Fjern forsigtigt formen, og sæt bun­den over på et serveringsfad, når den er kølet helt af.

Karamelcreme: Stil kokosmælken på køl mindst 8 timer, så den faste kokospulp samler sig. Åbn forsigtigt dåsen, og hæld væden op i en skål. Gemden faste kokospulp til pynt.  Mål 2 dl kokos­ vand af, og blend det med dadler, vanilje og salt. Fordel cremen over tærtebunden med en dejskraber.

Pynt: Pisk den faste kokospulp sammen med vanil­jepulver. Pisk et minuts tid, til det  begynder at ligne flødeskum. Smør skummet ud over daddelfyldet, og fordel det over midten af tærten, så nogle cm af dad­elfyldet kan ses langs  kanten af kagen.  Skær bana­ nerne i skiver, og fordel dem på fyldet. Hak choko­ laden fint, og drys den over kokoscremen.

Nana Frolov Christensen
Søde sunde sager
Lindhardt og Ringhof
144 sider
Vejl. pris: 249,95

Læs også: Start året med sundt mad

 

22 maj 2014
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...