Ritt Bjerregaard dyrker både æbler og bær i sin plantage.
Ritt Bjerregaard dyrker både æbler og bær i sin plantage. Foto: Columbus Leth

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bøger

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestrålende vitaminbomber. Det er der nu kommet bogen ”Bær – i haven og køkkenet” ud af. Den er skrevet i samarbejde med professor Jørgen Vittrup og giver dig masser af viden og opskrifter.

 

Foto: Columbus LethBog med personligt engagement

Med bogen vil Ritt Bjerregaard gerne give sin store forkærlighed for bær videre til læseren. Hun har i mange år dyrket bær på sin æbleplantage, og det er hendes udgangspunkt for at udforske bærrene sammen med Jørgen Vittrup, som er professor og agronom med stor viden inden for planteavl. Igennem bogen får du også hendes personlige historier om bær, bl.a. erindringer fra barndommen.

Både til folk med og uden have

Bær-bogen kan bruges uanset om du dyrker have med bærbuske, eller du blot har interesse for bærrene og køber dem i supermarkedet. Bogen gennemgår en række af de bedst kendte bær – og en del mindre kendte som fx guldbær og minikiwi. Du får masser af fakta om hvert enkelt bær, deres karakteristika, sundhedsmæssige fordele, dyrkning og sorter. Og selvfølgelig opskrifter, så du selv kan gå i køkkenet med bærrene.

Afsnit med viden og tyngde

Bogen indledes med nogle interessante men temmelig læsetunge afsnit om bl.a. økologi, generel dyrkning og bærrenes sundhed. Afsnittene giver bogen tyngde, men hvis man ikke har lyst til at gå så meget i dybden, som de gør, kan man let springe det over og fordybe sig i de enkelte bær. Bagerst i bogen finder du et overskueligt skema over bærrenes modningstider.

Ritt Bjerregaard og Jørgen Vittrup
Bær - i haven og køkkenet
Politikens forlag
240 sider
Vejl. pris: 300 kr.


Opskrift på brombærsuppe og blåbærsmoothie
#br

Læs også: 7 ting, du ikke anede æggeskaller kan bruges til

Brombærsuppe

Foto: Columbus Leth4 personer

Ingredienser:
1/2 l hvidvin eller vand
200 g friske brombær – eller mere, alt efter hvor stærk suppen skal være
200 g sukker
saften af 1/2 citron

Sådan gør du:
Bring hvidvin eller vand med sukker i kog, tilsæt brombær og lad det simre i mindst 5 minutter – gerne længere, så kraften fra brombærrene kommer ud i suppen. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker. Pres suppen gennem en sigte, så frøene sis fra og suppen får en ensartet konsistens.

Server suppen kold med flødeskum eller vaniljeis, drys evt. med lidt stødt kanel. Ved at tilsætte citronverbena kan man give suppen en særlig smag.

Blåbærsmoothie

2-3 personer

Ingredienser:
175 g blåbær
1 1/2 dl tranebærsaft
1 1/2 dl yoghurt naturel eller græsk yoghurt
evt. honning

Sådan gør du:
Blend blåbær og tranebærsaft i ca. 2 minutter, til blandingen er jævn. Tilsæt yoghurt (hvis den er græsk, kan der evt. tilsættes lidt vand), sød evt. med honning og blend igen, til massen er jævn. hæld smoothien på glas og pynt med friske blåbær.

På samme måde kan du bruge andre bær som ribs, solbær og hindbær, hver for sig eller blandet til smoothies.

4 april 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...