Ritt Bjerregaard dyrker både æbler og bær i sin plantage.
Ritt Bjerregaard dyrker både æbler og bær i sin plantage. Foto: Columbus Leth

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bøger

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestrålende vitaminbomber. Det er der nu kommet bogen ”Bær – i haven og køkkenet” ud af. Den er skrevet i samarbejde med professor Jørgen Vittrup og giver dig masser af viden og opskrifter.

 

Foto: Columbus LethBog med personligt engagement

Med bogen vil Ritt Bjerregaard gerne give sin store forkærlighed for bær videre til læseren. Hun har i mange år dyrket bær på sin æbleplantage, og det er hendes udgangspunkt for at udforske bærrene sammen med Jørgen Vittrup, som er professor og agronom med stor viden inden for planteavl. Igennem bogen får du også hendes personlige historier om bær, bl.a. erindringer fra barndommen.

Både til folk med og uden have

Bær-bogen kan bruges uanset om du dyrker have med bærbuske, eller du blot har interesse for bærrene og køber dem i supermarkedet. Bogen gennemgår en række af de bedst kendte bær – og en del mindre kendte som fx guldbær og minikiwi. Du får masser af fakta om hvert enkelt bær, deres karakteristika, sundhedsmæssige fordele, dyrkning og sorter. Og selvfølgelig opskrifter, så du selv kan gå i køkkenet med bærrene.

Afsnit med viden og tyngde

Bogen indledes med nogle interessante men temmelig læsetunge afsnit om bl.a. økologi, generel dyrkning og bærrenes sundhed. Afsnittene giver bogen tyngde, men hvis man ikke har lyst til at gå så meget i dybden, som de gør, kan man let springe det over og fordybe sig i de enkelte bær. Bagerst i bogen finder du et overskueligt skema over bærrenes modningstider.

Ritt Bjerregaard og Jørgen Vittrup
Bær - i haven og køkkenet
Politikens forlag
240 sider
Vejl. pris: 300 kr.


Opskrift på brombærsuppe og blåbærsmoothie
#br

Læs også: Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Brombærsuppe

Foto: Columbus Leth4 personer

Ingredienser:
1/2 l hvidvin eller vand
200 g friske brombær – eller mere, alt efter hvor stærk suppen skal være
200 g sukker
saften af 1/2 citron

Sådan gør du:
Bring hvidvin eller vand med sukker i kog, tilsæt brombær og lad det simre i mindst 5 minutter – gerne længere, så kraften fra brombærrene kommer ud i suppen. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker. Pres suppen gennem en sigte, så frøene sis fra og suppen får en ensartet konsistens.

Server suppen kold med flødeskum eller vaniljeis, drys evt. med lidt stødt kanel. Ved at tilsætte citronverbena kan man give suppen en særlig smag.

Blåbærsmoothie

2-3 personer

Ingredienser:
175 g blåbær
1 1/2 dl tranebærsaft
1 1/2 dl yoghurt naturel eller græsk yoghurt
evt. honning

Sådan gør du:
Blend blåbær og tranebærsaft i ca. 2 minutter, til blandingen er jævn. Tilsæt yoghurt (hvis den er græsk, kan der evt. tilsættes lidt vand), sød evt. med honning og blend igen, til massen er jævn. hæld smoothien på glas og pynt med friske blåbær.

På samme måde kan du bruge andre bær som ribs, solbær og hindbær, hver for sig eller blandet til smoothies.

4 april 2013
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Klassikeren "Fru Nimb's kogebog" er blevet genoptrykt

Nu er der mulighed for at lave mad på ægte, gammeldags maner. Med det fotografiske genoptryk af 1. udgave af Louise Nimbs kogebog fra 1888...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.