Hyldepandekager med hyldecreme
Hyldepandekager med hyldecreme

Mad med blomster

Bøger

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.


En ægte Plum-klassiker
Af fysisk størrelse er madbogen "Blomstrende mad" meget lille i forhold til, hvad der plejer at komme fra Camilla Plums køkken og have. Men af indhold er det en ægte Plum-klassiker med betagende beskrivelser af blomsterne. Og hvis du undrer dig over, at det nu skulle være in at spise blomster, så får du her Plums egen logiske forklaring: “Blomster er vidunderlige, de gør os glade helt ned i tæerne”.

Handler om 30 forskellige blomster
Bogen går i dybden med 30 forskellige spiselige blomster, hvor der først er en beskrivelse af hver blomst og der efter en række opskrifter med den pågældende blomst. Yderligere 17 spiselige blomster bliver omtalt, og der er også gode råd og tips til at dyrke sine egne spiselige blomster – for på den måde er du sikker på, at de blomster du spiser, ikke er fyldt med pesticider.

Overraskelser
Egentlig er blomster i mad ikke nogen ny opfindelse – og nogle blomster bruger mange allerede i deres køkken uden at spekulere over, at det faktisk er blomster. Tænk på den populære hyldeblomst, de kandiserede små violer og de mange forskellige slags the, der er indeholder blomster. Og så er der faktisk lavendel i klassikeren Herbes de Provence, som ethvert supermarked med respekt for sig selv har.

Georginer og dagliljer
Men Camilla Plum udvider vores repertoire med overraskelser som, at både georginernes blomsterblade og knold kan spises. Og frøene fra tallerkensmækker kan saltes og bruges som kapers. Dagliljer kan man bruge til en ny – og ifølge Plum – sexet verison af den klassiske cæsarsalat.

Kandiserede blomster
For slet ikke at snakke om, at man kan kandisere alle de spiselige blomster og pynte alverdens desserter. Mulighederne er uendelige, så længe du holder dig til de spiselige blomster – og her er Camilla Plums bog et tænderne-løber-i-vand sted at begynde.

Hyldepandekager med hyldecreme
Til 8 personer

Pandekagerne
Det skal du bruge:
8 æg
175 g mel
200 g smeltet smør
2,5 dl sødmælk
125 g sukker
fintrevet skal af en citron
2 dl hyldeblomster, kun selve de hvide blomster
en smule smør til den første pandekage

Sådan gør du:
Pisk det hele sammen, mel og æg først, så gradvist resten. Sæt dejen på køl et par timer. Bag pandekagerne så tyndt som muligt.

Creme
250 g rørsukker
1,5 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
100 g smør
6 æggeblommer
3 hele, mellemstore æg
fintrevet skal og saft af to citroner
2 blade husblas

Sådan gør du:
Kom alt undtagen husblas i en tykbundet gryde. Sæt den over svag varme og rør konstant til cremen er varm, tyknet og lige under kogepunktet. Den skal holdes på den temperatur i et stykke tid, cirka fem minutter for at tykne ordentligt. Men den må under ingen omstændigheder koge.Blød husblassen ud i koldt vand. Tag husblassen op med det vand, der følger med, og smelt den i en kasserolle. Rør lidt af cremen i husblassen, til det er jævnt fordelt. Dernæst rører man det i resten af cremen, til det er fordelt.

Anretning
Anret hyldepandekagerne med en gang hyldecreme i hver og pynt med en håndfuld hyldeblomster.


Foto: Blomstrende madBlomstrende mad af Camilla Plum og Anne-Li Engström (billeder), Politikens Forlag, 124 sider, 149 kr.













20. november 2008
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.