Hyldepandekager med hyldecreme
Hyldepandekager med hyldecreme

Mad med blomster

Bøger

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.


En ægte Plum-klassiker
Af fysisk størrelse er madbogen "Blomstrende mad" meget lille i forhold til, hvad der plejer at komme fra Camilla Plums køkken og have. Men af indhold er det en ægte Plum-klassiker med betagende beskrivelser af blomsterne. Og hvis du undrer dig over, at det nu skulle være in at spise blomster, så får du her Plums egen logiske forklaring: “Blomster er vidunderlige, de gør os glade helt ned i tæerne”.

Handler om 30 forskellige blomster
Bogen går i dybden med 30 forskellige spiselige blomster, hvor der først er en beskrivelse af hver blomst og der efter en række opskrifter med den pågældende blomst. Yderligere 17 spiselige blomster bliver omtalt, og der er også gode råd og tips til at dyrke sine egne spiselige blomster – for på den måde er du sikker på, at de blomster du spiser, ikke er fyldt med pesticider.

Overraskelser
Egentlig er blomster i mad ikke nogen ny opfindelse – og nogle blomster bruger mange allerede i deres køkken uden at spekulere over, at det faktisk er blomster. Tænk på den populære hyldeblomst, de kandiserede små violer og de mange forskellige slags the, der er indeholder blomster. Og så er der faktisk lavendel i klassikeren Herbes de Provence, som ethvert supermarked med respekt for sig selv har.

Georginer og dagliljer
Men Camilla Plum udvider vores repertoire med overraskelser som, at både georginernes blomsterblade og knold kan spises. Og frøene fra tallerkensmækker kan saltes og bruges som kapers. Dagliljer kan man bruge til en ny – og ifølge Plum – sexet verison af den klassiske cæsarsalat.

Kandiserede blomster
For slet ikke at snakke om, at man kan kandisere alle de spiselige blomster og pynte alverdens desserter. Mulighederne er uendelige, så længe du holder dig til de spiselige blomster – og her er Camilla Plums bog et tænderne-løber-i-vand sted at begynde.

Hyldepandekager med hyldecreme
Til 8 personer

Pandekagerne
Det skal du bruge:
8 æg
175 g mel
200 g smeltet smør
2,5 dl sødmælk
125 g sukker
fintrevet skal af en citron
2 dl hyldeblomster, kun selve de hvide blomster
en smule smør til den første pandekage

Sådan gør du:
Pisk det hele sammen, mel og æg først, så gradvist resten. Sæt dejen på køl et par timer. Bag pandekagerne så tyndt som muligt.

Creme
250 g rørsukker
1,5 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
100 g smør
6 æggeblommer
3 hele, mellemstore æg
fintrevet skal og saft af to citroner
2 blade husblas

Sådan gør du:
Kom alt undtagen husblas i en tykbundet gryde. Sæt den over svag varme og rør konstant til cremen er varm, tyknet og lige under kogepunktet. Den skal holdes på den temperatur i et stykke tid, cirka fem minutter for at tykne ordentligt. Men den må under ingen omstændigheder koge.Blød husblassen ud i koldt vand. Tag husblassen op med det vand, der følger med, og smelt den i en kasserolle. Rør lidt af cremen i husblassen, til det er jævnt fordelt. Dernæst rører man det i resten af cremen, til det er fordelt.

Anretning
Anret hyldepandekagerne med en gang hyldecreme i hver og pynt med en håndfuld hyldeblomster.


Foto: Blomstrende madBlomstrende mad af Camilla Plum og Anne-Li Engström (billeder), Politikens Forlag, 124 sider, 149 kr.













20 november 2008
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.