Hyldepandekager med hyldecreme
Hyldepandekager med hyldecreme

Mad med blomster

Bøger

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.


En ægte Plum-klassiker
Af fysisk størrelse er madbogen "Blomstrende mad" meget lille i forhold til, hvad der plejer at komme fra Camilla Plums køkken og have. Men af indhold er det en ægte Plum-klassiker med betagende beskrivelser af blomsterne. Og hvis du undrer dig over, at det nu skulle være in at spise blomster, så får du her Plums egen logiske forklaring: “Blomster er vidunderlige, de gør os glade helt ned i tæerne”.

Handler om 30 forskellige blomster
Bogen går i dybden med 30 forskellige spiselige blomster, hvor der først er en beskrivelse af hver blomst og der efter en række opskrifter med den pågældende blomst. Yderligere 17 spiselige blomster bliver omtalt, og der er også gode råd og tips til at dyrke sine egne spiselige blomster – for på den måde er du sikker på, at de blomster du spiser, ikke er fyldt med pesticider.

Overraskelser
Egentlig er blomster i mad ikke nogen ny opfindelse – og nogle blomster bruger mange allerede i deres køkken uden at spekulere over, at det faktisk er blomster. Tænk på den populære hyldeblomst, de kandiserede små violer og de mange forskellige slags the, der er indeholder blomster. Og så er der faktisk lavendel i klassikeren Herbes de Provence, som ethvert supermarked med respekt for sig selv har.

Georginer og dagliljer
Men Camilla Plum udvider vores repertoire med overraskelser som, at både georginernes blomsterblade og knold kan spises. Og frøene fra tallerkensmækker kan saltes og bruges som kapers. Dagliljer kan man bruge til en ny – og ifølge Plum – sexet verison af den klassiske cæsarsalat.

Kandiserede blomster
For slet ikke at snakke om, at man kan kandisere alle de spiselige blomster og pynte alverdens desserter. Mulighederne er uendelige, så længe du holder dig til de spiselige blomster – og her er Camilla Plums bog et tænderne-løber-i-vand sted at begynde.

Hyldepandekager med hyldecreme
Til 8 personer

Pandekagerne
Det skal du bruge:
8 æg
175 g mel
200 g smeltet smør
2,5 dl sødmælk
125 g sukker
fintrevet skal af en citron
2 dl hyldeblomster, kun selve de hvide blomster
en smule smør til den første pandekage

Sådan gør du:
Pisk det hele sammen, mel og æg først, så gradvist resten. Sæt dejen på køl et par timer. Bag pandekagerne så tyndt som muligt.

Creme
250 g rørsukker
1,5 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
100 g smør
6 æggeblommer
3 hele, mellemstore æg
fintrevet skal og saft af to citroner
2 blade husblas

Sådan gør du:
Kom alt undtagen husblas i en tykbundet gryde. Sæt den over svag varme og rør konstant til cremen er varm, tyknet og lige under kogepunktet. Den skal holdes på den temperatur i et stykke tid, cirka fem minutter for at tykne ordentligt. Men den må under ingen omstændigheder koge.Blød husblassen ud i koldt vand. Tag husblassen op med det vand, der følger med, og smelt den i en kasserolle. Rør lidt af cremen i husblassen, til det er jævnt fordelt. Dernæst rører man det i resten af cremen, til det er fordelt.

Anretning
Anret hyldepandekagerne med en gang hyldecreme i hver og pynt med en håndfuld hyldeblomster.


Foto: Blomstrende madBlomstrende mad af Camilla Plum og Anne-Li Engström (billeder), Politikens Forlag, 124 sider, 149 kr.













20. november 2008
Mere om Bøger

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Bøger Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt i gården på Djursland. Her deler han ud af sine erfaringer og gode råd om selvforsyning, bl.a. om kartofler, bær, gedehold og hegn.

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Bøger Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Bøger Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Bøger Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for både sundhed og miljø. Uanset om du har en stor have eller blot et par altankasser i byen, er der inspiration at hente i bogen. Få to opskrifter fra bogen på Speltkernesalat og Crumble med blandet frugt.

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

Bøger I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Bøger Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt andet en lækker vintersuppe med majs og squash - opskriften får du her.

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

Bøger I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

Bøger En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Bøger Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Bøger Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv kalder det et parcelhus eller ej, og der er mange måder at vedligeholde og ombygge dem på. Paraplyorganisationen Bygningskultur Danmark har netop udgivet en guide til, hvordan man bedst muligt griber opgaven an. Se eksempler på gode og dårlige løsninger.

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Bøger Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Bøger Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.