Hyldepandekager med hyldecreme
Hyldepandekager med hyldecreme

Mad med blomster

Bøger

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.


En ægte Plum-klassiker
Af fysisk størrelse er madbogen "Blomstrende mad" meget lille i forhold til, hvad der plejer at komme fra Camilla Plums køkken og have. Men af indhold er det en ægte Plum-klassiker med betagende beskrivelser af blomsterne. Og hvis du undrer dig over, at det nu skulle være in at spise blomster, så får du her Plums egen logiske forklaring: “Blomster er vidunderlige, de gør os glade helt ned i tæerne”.

Handler om 30 forskellige blomster
Bogen går i dybden med 30 forskellige spiselige blomster, hvor der først er en beskrivelse af hver blomst og der efter en række opskrifter med den pågældende blomst. Yderligere 17 spiselige blomster bliver omtalt, og der er også gode råd og tips til at dyrke sine egne spiselige blomster – for på den måde er du sikker på, at de blomster du spiser, ikke er fyldt med pesticider.

Overraskelser
Egentlig er blomster i mad ikke nogen ny opfindelse – og nogle blomster bruger mange allerede i deres køkken uden at spekulere over, at det faktisk er blomster. Tænk på den populære hyldeblomst, de kandiserede små violer og de mange forskellige slags the, der er indeholder blomster. Og så er der faktisk lavendel i klassikeren Herbes de Provence, som ethvert supermarked med respekt for sig selv har.

Georginer og dagliljer
Men Camilla Plum udvider vores repertoire med overraskelser som, at både georginernes blomsterblade og knold kan spises. Og frøene fra tallerkensmækker kan saltes og bruges som kapers. Dagliljer kan man bruge til en ny – og ifølge Plum – sexet verison af den klassiske cæsarsalat.

Kandiserede blomster
For slet ikke at snakke om, at man kan kandisere alle de spiselige blomster og pynte alverdens desserter. Mulighederne er uendelige, så længe du holder dig til de spiselige blomster – og her er Camilla Plums bog et tænderne-løber-i-vand sted at begynde.

Hyldepandekager med hyldecreme
Til 8 personer

Pandekagerne
Det skal du bruge:
8 æg
175 g mel
200 g smeltet smør
2,5 dl sødmælk
125 g sukker
fintrevet skal af en citron
2 dl hyldeblomster, kun selve de hvide blomster
en smule smør til den første pandekage

Sådan gør du:
Pisk det hele sammen, mel og æg først, så gradvist resten. Sæt dejen på køl et par timer. Bag pandekagerne så tyndt som muligt.

Creme
250 g rørsukker
1,5 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
100 g smør
6 æggeblommer
3 hele, mellemstore æg
fintrevet skal og saft af to citroner
2 blade husblas

Sådan gør du:
Kom alt undtagen husblas i en tykbundet gryde. Sæt den over svag varme og rør konstant til cremen er varm, tyknet og lige under kogepunktet. Den skal holdes på den temperatur i et stykke tid, cirka fem minutter for at tykne ordentligt. Men den må under ingen omstændigheder koge.Blød husblassen ud i koldt vand. Tag husblassen op med det vand, der følger med, og smelt den i en kasserolle. Rør lidt af cremen i husblassen, til det er jævnt fordelt. Dernæst rører man det i resten af cremen, til det er fordelt.

Anretning
Anret hyldepandekagerne med en gang hyldecreme i hver og pynt med en håndfuld hyldeblomster.


Foto: Blomstrende madBlomstrende mad af Camilla Plum og Anne-Li Engström (billeder), Politikens Forlag, 124 sider, 149 kr.













20. november 2008
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.