Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Bøger

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder, at alle de 100 nye opskrifter kan laves på 15 minutter. Prøv selv med opskriften på krydrede makreller med quinoasalat.

Græskarsuppe med kastanjedumplings er en af de 100 opskrifter i bogen.
Græskarsuppe med kastanjedumplings er en af de 100 opskrifter i bogen. Foto: David Loftus

Foto: David LoftusMad i en håndevending

Lækker og sund mad kan laves næsten lige så hurtigt, som det tager at hente take away henne om hjørnet. I hvert fald hvis du spørger Jamie Oliver og bruger hans kogebog "Jamies mad på 15 minutter". Den er efterfølger til kæmpe-succesen "Jamies mad på 30 minutter" fra 2011, som solgte over en million eksemplarer på de tre første uger.

Fokus på sundhed og ernæring

Opskrifterne i bogen skal bruges som sund kost i hverdagen, og derfor er alle opskrifter udviklet under skarpt opsyn af en ernæringsekspert. Samtidig er opskrifterne lavet, så kosten bliver varieret og med forskellige næringsstoffer - uden at der er gået på kompromis med smagen. Bagerst i bogen finder du en oversigt over, hvad alle retter indeholder af kalorier, fedt og sukker.

Opskrifter fra hele verden

Retterne har inspiration fra hele verden og er inddelt efter hovedingrediens som kylling, fisk, oksekød og grønt. Morgenmad som toasts, müesli og smoothies har også fået en plads. Udover forord, et par tips til servering og et kort afsnit om ernæring er der ikke så meget snak. Bare 100 indbydende opskrifter til hurtig mad og billeder til dem alle sammen.

Opskrifterne kan laves af alle

Opskrifterne er testet igen og igen og af et bredt panel af teenagere, pensionister og travle mødre og fædre. Ifølge Jamie Oliver kan det godt være, at man skal bruge bogen nogle gange, før man kommer helt ned på de 15 minutter. Desuden giver han dig en liste med køkkengrej, som er uundværligt for at være fuldt klædt på til den hurtige indsats i køkkenet.

Jamie Oliver
Jamies mad på 15 minutter
Lindhardt og Ringhof
288 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

Læs også: Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Krydrede makreller med quinoasalat

Til 4 personer - 431 KCAL

Foto: David LoftusSalat

300 g quinoa
½ citron
800 g modne tomater, gerne forskellige farver
1 frisk rød chili
2 spsk ekstra-jomfruolivenolie
1 spsk balsamicoeddike

Makrel

4 x 200 g hel makrel, uden skæl og indvolde
1 stor tsk stødt koriander
olivenolie
2 kviste frisk rosmarin
2 fed hvidløg

Til servering

2 store spsk mager yoghurt naturel
2 store tsk revet peberrod
et par kviste frisk basilikum

Læs også: Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Sådan gør du

    • Alle ingredienser parat • Alle grønsager klargjort • Kogende vand i kedlen • Mellemstor gryde med låg, middel varme • Stor stegepande, høj varme.
    • Kom quinoa og 6 dl kogende vand i gryden med et nip salt og den ½ citron, læg låg på, men rør rundt nogle gange undervejs.
    • Læg fiskene på bagepapir, rids dem på begge sider med 2 cm mellemrum ind til benene. Gnid dem med salt, peber og stødt koriander og kom dem på panden med 1 spsk olivenolie.
    • Skær tomater ud, som du har lyst til, og arranger dem på et stort skærebræt, skær chilien fint og drys den over.
    • Fordel rosmarinbladene over fisken, knus hvidløgsfeddene og kom dem i. Vend fiskene, når de er gyldne (de skal have 4-5 minutter på hver side).
    • Når quinoaen er færdig (det tager cirka 10 minutter), hældes vandet fra, brug madpincetten til at presse citronsaften ud over quinoaen og læg quinoaen i en bunke midt på tomaterne. Dryp med ekstra-jomfruolivenolie og balsamico og krydr med et nip salt og peber.
    • Læg de sprøde fisk øverst. Rør yoghurt og peberrod sammen og dryp det over fisken. Drys med basilikumblade og server
14 november 2012
0

Mad med blomster

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

1

Ny bog med sushi og andre gode retter fra Japan

I ”Smækker lækker sushi” får du opskrifter på japansk, sund mad. Forfatteren er ekspert i japansk madlavning, og bogen guider dig til at...

0

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

0

Lækker vegetarmad

Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Japansk mad

Så er der godt nyt til alle sushi-elskere.

0

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

1

Macarons, cupcakes og popcakes - den ultimative bog for kageelskere...

"Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager" er titlen på en ny bog af svenskeren Mia Öhrn. Og det er præcis, hvad du får i overflod....

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

Flotte dekorationer, der er nemme at lave

Det er dejligt at kunne imponere familie og venner med et festligt bord eller pynt i stuen, der er lidt mere specielt end blomster i en...

0

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...