Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Bøger

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder, at alle de 100 nye opskrifter kan laves på 15 minutter. Prøv selv med opskriften på krydrede makreller med quinoasalat.

Græskarsuppe med kastanjedumplings er en af de 100 opskrifter i bogen.
Græskarsuppe med kastanjedumplings er en af de 100 opskrifter i bogen. Foto: David Loftus

Foto: David LoftusMad i en håndevending

Lækker og sund mad kan laves næsten lige så hurtigt, som det tager at hente take away henne om hjørnet. I hvert fald hvis du spørger Jamie Oliver og bruger hans kogebog "Jamies mad på 15 minutter". Den er efterfølger til kæmpe-succesen "Jamies mad på 30 minutter" fra 2011, som solgte over en million eksemplarer på de tre første uger.

Fokus på sundhed og ernæring

Opskrifterne i bogen skal bruges som sund kost i hverdagen, og derfor er alle opskrifter udviklet under skarpt opsyn af en ernæringsekspert. Samtidig er opskrifterne lavet, så kosten bliver varieret og med forskellige næringsstoffer - uden at der er gået på kompromis med smagen. Bagerst i bogen finder du en oversigt over, hvad alle retter indeholder af kalorier, fedt og sukker.

Opskrifter fra hele verden

Retterne har inspiration fra hele verden og er inddelt efter hovedingrediens som kylling, fisk, oksekød og grønt. Morgenmad som toasts, müesli og smoothies har også fået en plads. Udover forord, et par tips til servering og et kort afsnit om ernæring er der ikke så meget snak. Bare 100 indbydende opskrifter til hurtig mad og billeder til dem alle sammen.

Opskrifterne kan laves af alle

Opskrifterne er testet igen og igen og af et bredt panel af teenagere, pensionister og travle mødre og fædre. Ifølge Jamie Oliver kan det godt være, at man skal bruge bogen nogle gange, før man kommer helt ned på de 15 minutter. Desuden giver han dig en liste med køkkengrej, som er uundværligt for at være fuldt klædt på til den hurtige indsats i køkkenet.

Jamie Oliver
Jamies mad på 15 minutter
Lindhardt og Ringhof
288 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

Læs også: Sund mad

Krydrede makreller med quinoasalat

Til 4 personer - 431 KCAL

Foto: David LoftusSalat

300 g quinoa
½ citron
800 g modne tomater, gerne forskellige farver
1 frisk rød chili
2 spsk ekstra-jomfruolivenolie
1 spsk balsamicoeddike

Makrel

4 x 200 g hel makrel, uden skæl og indvolde
1 stor tsk stødt koriander
olivenolie
2 kviste frisk rosmarin
2 fed hvidløg

Til servering

2 store spsk mager yoghurt naturel
2 store tsk revet peberrod
et par kviste frisk basilikum

Læs også: Moderne italiensk køkken

Sådan gør du

    • Alle ingredienser parat • Alle grønsager klargjort • Kogende vand i kedlen • Mellemstor gryde med låg, middel varme • Stor stegepande, høj varme.
    • Kom quinoa og 6 dl kogende vand i gryden med et nip salt og den ½ citron, læg låg på, men rør rundt nogle gange undervejs.
    • Læg fiskene på bagepapir, rids dem på begge sider med 2 cm mellemrum ind til benene. Gnid dem med salt, peber og stødt koriander og kom dem på panden med 1 spsk olivenolie.
    • Skær tomater ud, som du har lyst til, og arranger dem på et stort skærebræt, skær chilien fint og drys den over.
    • Fordel rosmarinbladene over fisken, knus hvidløgsfeddene og kom dem i. Vend fiskene, når de er gyldne (de skal have 4-5 minutter på hver side).
    • Når quinoaen er færdig (det tager cirka 10 minutter), hældes vandet fra, brug madpincetten til at presse citronsaften ud over quinoaen og læg quinoaen i en bunke midt på tomaterne. Dryp med ekstra-jomfruolivenolie og balsamico og krydr med et nip salt og peber.
    • Læg de sprøde fisk øverst. Rør yoghurt og peberrod sammen og dryp det over fisken. Drys med basilikumblade og server
14 november 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...