Lav alt på grillen med kogebog fra grill-landsholdet

Grill-kogebogen ”Guld” er netop blevet kåret som verdens bedste i sin kategori ved Gourmand Cookbook Awards i Paris. Bag bogen står Det Danske Grill Landshold, og du får ikke bare opskrifter men også historien om hele barbecue-kulturen. Få et par af opskrifterne og gode råd fra en af ”grillerne” her.


Foto: Det Danske Grill LandsholdAlt kan laves på grillen

Undertitlen på bogen ”Guld” er Manifestet om Det Danske Grill Landshold – en oplevelseskogebog. Og der er masser af grill-oplevelser at komme efter og mad til enhver lejlighed – og årstid – i bogen. Det primære budskab er, at stort set alt kan laves på grillen. Bogen indeholder fx simreretter, som de fleste ellers nok associerer med en gryde på komfuret.

Opskrifter og fortællingen om en kultur

Udover alle opskrifterne tager bogen dig også med tilbage til barbecuens oprindelse i Memphis – barbecuens hovedstad. Du får historien om grill-landsholdets oplevelser og kampe ved grill-festivalen ”Memphis in May”, som både er en festival og en konkurrence for grill-folk fra hele verden. Det var da lederen af grill-landsholdet var her første gang i 2008, at ideen til landsholdet opstod.

Bogen er delt op efter typer af kød

De forskellige afsnit af bogen er ganske enkelt bygget op efter type af kød – lige fra svinekød til fisk. Desuden er der et afsnit med ægte amerikanske barbecue-opskrifter og endelig et med desserter til grillen, fx en islagkage, kransekage eller en grillet koldskål. Gennem hele bogen er opskrifterne suppleret med profiler på landsholds-grillerne og beskrivelser af deres fælles oplevelser.

5 gode råd fra en
“griller”

Foto: Det Danske Grill Landshold
Foto: Det Danske Grill Landshold

Claus Hasse Olesen er en af de otte “grillere” på landsholdet. Her kommer han med nogle af sine bedste tips til at få succes ved grillen.

Brug altid låget til grillen: Uanset om det er kul- eller gasgrill, du bruger, giver det mange flere muligheder for også at bage og koge. Men også når du steger en bøf eller pølser, er det en god idé, da det giver bedre cirkulation, som gør tilberedningen mere jævn.

Brug de rigtige kul: Når du køber kul, så vær sikker på, at brandværdien på dem er over 20.000. Det betyder, at de kan brænde længe.

Stik ikke i kødet: Hvis du stikker i kødet under tilberedningen, eller lige når det er færdigt på grillen, løber væsken ud, og du får mindre saftigt kød. Lad i stedet kødet hvile, inden du skærer. En bøf skal hvile i ca. 5 minutter og en steg i ca. 15.

Løft ikke låget: Hver gang du løfter låget på grillen, slipper varmen ud, og stegningen stoppes. Temperaturen i luften sænker temperaturen i grillen – dette gælder selvfølgelig særligt, når du griller om vinteren. Om vinteren er det også en god idé at tænde op i god tid.

Gå efter kvalitet: Sidst men måske vigtigst – køb altid kød af god kvalitet for at få en god grilloplevelse. Det kan aldrig grilles bedre, end det er.

Det Danske Grill Landshold
Guld
Lindhardt og Ringhof
383 sider
Vejl. pris: 399 kr

Få opskriften på Coq au vin og Jumbokoteletter
#br

Foto: Søren Gammelmark
Foto: Søren Gammelmark

Coq au vin

Grillmetode: Direkte, indirekte
Sværhedsgrad: Mellem
Udstyr: Wok

4 personer

Ingredienser

1 unghane/kylling a 2 kg
250 g champignon
125 g bacon, i tern
2 hvidløgsfed, hakkede
50 g smør
200 g perleløg, pillede
3 spsk. hvedemel
1/2 l rødvin
1/2 l hønsebouillon
1/2 bundt timian
2 laurbærblade
Salt og peber
50 g koldt smør, i tern
1/2 bundt bredbladet persille, hakket

Sådan gør du

Skær kyllingen ud i 8-10 jævne stykker. Rens champignonerne. Sæt wokken på direkte varme, steg baconternene, og tag dem op.

Kom smørret i wokken, og brun champignoner, hvidløg og perleløg, og tag det op. Brun derefter kyllingestykkerne på alle sider, gerne ad to omgange.

Drys med hvedemel – vend godt rundt. Tilsæt herefter alt det forstegte og desuden vin og bouillon. Rens timianen, dryp godt af, og kom ved sammen med laurbærbladene, salt og peber.

Gør nu grillen klar til indirekte varme, og lad retten simre under sølvpapir i ca. 40 minutter, til kyllingen er mør uden at falde fra hinanden.

Tag kød og grøntsager op – kassér timiankvistene.
Kog skyen ind ved kraftig varme, til der er ca. 6 dl tilbage. Tag wokken af grillen, og pisk det kolde smør i den indkogte sky.

Smag til med salt og peber, og hæld saucen over kød og grøntsager.
Drys til sidst med persille.

Få opskriften på Jumbokoteletter cordon bleu style
#br

Foto: Søren Gammelmark
Foto: Søren Gammelmark

Jumbokoteletter cordon bleu-style

Grillmetode: Direkte, indirekte
Sværhedsgrad: Let
4 personer

Ingredienser

4 store tykke koteletter
250 g markchampignon, fintskåret
1 løg, fintskåret
100 g skinke, revet
Fetaost, i tern
1/4 l fløde
Salt og peber

Sådan gør du

Skær en lomme i koteletterne med en skarp kniv. Kom en smule olie i en gryde, og steg champignon, løg og skinke heri. Tilsæt fløden, når champignonerne er faldet sammen, og smag til med salt og peber. Lad fløden koge ind, til alt samler sig.

Kom nu stuvningen ind i lommen på koteletten sammen med fetaost. Luk koteletten med en tandstikker eller kødnål, og krydr til sidst med salt og peber.

Grill koteletterne på en varm grill ved direkte varme for at få fine grillstriber på begge sider. Flyt koteletterne over til indirekte varme, og lad dem grille færdig.

Mest læste artikler