Lær at lave de klassiske saucer

Bøger

Her er opskrifter og vejledninger på alt fra bearnaise til crème anglaise. Og vejlederen er den legendariske fransk/engelske kok Michel Roux, der fik den første Michelinstjerne til Storbritannien. Vi bringer en opskrift fra bogen på en lækker champagnesauce.

Lav sauce fra bunden
Vil du mestre det franske køkken, kommer du ikke uden om en række klassiske saucer som fx bearnaise og selvfølgelig mayonnaise. Og vil du lære at lave dem helt fra bunden, så kan du passende starte med at læse bogen "Kunsten at lave sauce" af Michel Roux.

Mad til tre stjerner
Michel Roux er en nærmest legendarisk fransk kok, der sammen med sin bror åbnede restaurant i England. Det blev den første britiske restaurant, der fik en Michelinstjerne, og brødrene nåede det højst tænkelige nemlig hele tre stjerner.

Fra fond til dessertsauce
Bogen er en grundig indføring i det franske saucekøkken med beskrivelse af teknikker og opskrifter. Det tager sin begyndelse med fonder og marinader, runder hele spektret for at ende med chokoladesauce og andre dessertsaucer.

Hjælp til saucevalg
Bagest i bogen er der en fyldig guide til at kombinere mad med de rette saucer, og det er ganske godt tænkt. Her kan du fx læse, at hvis du skal have søtunge, så er champagnesauce meget velegnet til at runde den ret af.

Champagnesauce

Ingredienser:

50 g smør
60 g skalotteløg, finthakket
60 g champignon i skiver
4 dl champagne
3 dl fiskefond
3 1/2 dl piskefløde
salt og friskkværnet hvid peber

Sådan gør du:

Læs også: Chokolade fondant - opskrift fra Claus Meyer

Smelt 20 g smør i en gryde. Kom skalotteløg i, og svits dem i 1 minut. Tilsæt svampe, og kog i 2 minutter under omrøring.

Hæld champagne i, og kog en tredjedel ind ved middel varme. Tilsæt fiskefond, og reducer saucen til det halve.

Hæld fløde i, og lad saucen kogi ind til passende konsistens. Passér den over i en ren gryde gennem en finmasket spidssigte.

Pisk det resterende smør i lidt ad gangen, og smag saucen til med salt og peber

Nyt Nordisk ForlagMichel Roux: Kunsten at lave sauce. 304 s., 149,95 kr. Nyt Nordisk Forlag.













2 september 2011
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...