Lær at lave de klassiske saucer

Bøger

Her er opskrifter og vejledninger på alt fra bearnaise til crème anglaise. Og vejlederen er den legendariske fransk/engelske kok Michel Roux, der fik den første Michelinstjerne til Storbritannien. Vi bringer en opskrift fra bogen på en lækker champagnesauce.

Lav sauce fra bunden
Vil du mestre det franske køkken, kommer du ikke uden om en række klassiske saucer som fx bearnaise og selvfølgelig mayonnaise. Og vil du lære at lave dem helt fra bunden, så kan du passende starte med at læse bogen "Kunsten at lave sauce" af Michel Roux.

Mad til tre stjerner
Michel Roux er en nærmest legendarisk fransk kok, der sammen med sin bror åbnede restaurant i England. Det blev den første britiske restaurant, der fik en Michelinstjerne, og brødrene nåede det højst tænkelige nemlig hele tre stjerner.

Fra fond til dessertsauce
Bogen er en grundig indføring i det franske saucekøkken med beskrivelse af teknikker og opskrifter. Det tager sin begyndelse med fonder og marinader, runder hele spektret for at ende med chokoladesauce og andre dessertsaucer.

Hjælp til saucevalg
Bagest i bogen er der en fyldig guide til at kombinere mad med de rette saucer, og det er ganske godt tænkt. Her kan du fx læse, at hvis du skal have søtunge, så er champagnesauce meget velegnet til at runde den ret af.

Champagnesauce

Ingredienser:

50 g smør
60 g skalotteløg, finthakket
60 g champignon i skiver
4 dl champagne
3 dl fiskefond
3 1/2 dl piskefløde
salt og friskkværnet hvid peber

Sådan gør du:

Læs også: Støvsuger-tricket, som får det til at dufte fantastisk i hele huset

Smelt 20 g smør i en gryde. Kom skalotteløg i, og svits dem i 1 minut. Tilsæt svampe, og kog i 2 minutter under omrøring.

Hæld champagne i, og kog en tredjedel ind ved middel varme. Tilsæt fiskefond, og reducer saucen til det halve.

Hæld fløde i, og lad saucen kogi ind til passende konsistens. Passér den over i en ren gryde gennem en finmasket spidssigte.

Pisk det resterende smør i lidt ad gangen, og smag saucen til med salt og peber

Nyt Nordisk ForlagMichel Roux: Kunsten at lave sauce. 304 s., 149,95 kr. Nyt Nordisk Forlag.













2 september 2011
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.