Is, kager og konfekt – sådan laver du dem lidt sundere med raw food

Det er nemt at komme i gang med dine første raw food, hvis du laver desserter fra bogen ”Raw delight”. Bogen giver dig opskrifter på bl.a. brombærmuffins lavet på pekannødder - en opskrift vi bringer videre til dig. Ud over opskrifter får du også en god introduktion til raw food samt små interviews med almindelige mennesker, der fortæller hvorfor de spiser raw food i større eller mindre grad.



Raw food er meget indbydende
Hvis du ikke vidste, du sad og bladrede i en raw food-bog, ville du aldrig gætte, at de lækre kager, konfekt og is på billederne, ikke var helt almindelige kager.
Men bogen “Raw delight” er en raw food-bog – om desserter, og bogens billeder vil med stor sandsynlighed også få dine tænder til at løbe i vand.

Bag ikke kagerne i ovnen
Princippet i raw food er, at maden ikke må opvarmes til mere end 42 grader, når du tilbereder den. Og bogen viser, hvordan du laver kager, tærter, konfekt, småkager og mange andre søde sager uden opvarmning.

Nødder og alternativer til sukker kendetegner opskrifterne
En fællesnævner for opskrifterne er nødder i store mængder – alt fra mandler til cashewnødder – samt at det traditionelle sukker er erstattet af dadler, agavesirup og honning. Ingredienser, der er sundere for kroppen – fx giver agavesirup ikke så store udsving i dit blodsukkerniveau, som sukker gør.

Raw food i hverdagen uden at være fanatisk
Opskrifterne er nemme at gå til og for at få det fanatiske image, der kan hæfte sig til raw food-konceptet er opskrifterne krydret med interviews. Her fortæller en håndfuld almindelige mennesker og familier, hvor ofte de spiser raw food, hvorfor og hvad de har fået ud af det i form af bedre velbefindende.

Du kan selv lave en af bogens lækre kager:
Brombær møder pekannødder
ca. 12 stk.
Det skal du bruge:
Til bunde
2 dl pekannødder
1 spsk honning
2 tsk rapsolie
1 knivspids salt Foto: Anna Hult

Til fyld/brombærmarmelade
225 g optøede brombær eller 4 dl friske
5 figner
evt. 3 spsk vand (hvis du bruger friske bær)

Til topping/chokoladesauce
2 dl kokosolie
1 1/2 dl kakopulver
1/2 dl agave-sirup

Sådan gør du:

  1. Udblød fignerne i 4-10 tmer.
  2. Hak pekanøddeer fint i foodprocessoren.
  3. Tilsæt honning, rapsolie og salt og kør igen.
  4. pres dejen ud i en ca. 1/2 cm tyk bund i 12 muffinforme.
  5. Blend ingredienserne til brombærmarmeladen.
  6. Fordel brombærmarmeladen på bundene.
  7. Lav chokoladesaucen: Opløs kokosolien i vandbad, til den er flydende.
  8. Rør kakaopulver og agavesirup i kokosolien.
  9. Hæld chokoladesaucen over fyldet. så den dækker.
  10. Stil kagerne på køl eller frost, til chokoladen er stivnet. Optø dem ca. 20 minutter inden servering, hvis de kommer direkte fra frost.
  11. Pynt med friske brombær eller andre bær.

Raw delight, af Erica Palmcrantz Aziz og Irmela Lilja, forlaget Borgen, fotos Anna Hult, 128 sider. Pris 199 kr.

Mest læste artikler