De smukke æbleroser kan du også få opskriften på i bogen "Honningkager".
De smukke æbleroser kan du også få opskriften på i bogen "Honningkager". Foto: Morten Holtum

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Bøger

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen "Honningkager". Her får du en lang række opskrifter, hvor den søde honning er hovedingrediens. Og så kan du blive lidt klogere på det flydende sødemiddel gennem fakta og små historier. Få to opskrifter sidst i artiklen.

 

Honningkager året rundt

Foto: Morten HoltumMange forbinder nok honningkager med juletiden, men Lise Lotz som er forfatter til bogen vil gerne åbne folks øjne for, at kagerne sagtens kan spises resten af året. Honning er både sødemiddel og smagsgiver og har derfor en anden karakter end almindelig sukker. Udover honningkager kan du i bogen bl.a. også finde opskrifter på panforte, honningbiscotti og honningmarshmellows – og selvfølgelig det klassiske honningkagehus.

Historier og fakta om honning

Opskrifterne er enkle og lige til at gå til for hele familien. Samtidig kan man blive lidt klogere på det flydende, klistrede stads – find fx ud af, hvorfor der er forskel på smag og farve, og hvorfor noget honning er flydende og noget fast og hvorfor det kan holde så længe. Honning er det ældste sødemiddel, der findes, og i bogen er der historiske anekdoter om brugen af den op gennem tiden. ”Honningkager” er en praktisk lille bog i køkkenet, som man også bliver klogere af at bruge.

Klassisk honningkage

Foto; Morten HoltumCa. 12 stykker (i springform)

Kage
75 g smør
60 g brun farin
150 g honning
1 æg
50 g syltet appelsinskal
1 tsk natron
1 tsk ingefær
1/2 tsk stødte nelliker
300 g mel
11/2 dl kærnemælk/yoghurt

Pynt
ca. 10-20 mandler

Smørcreme
175 g smør
175 g flormelis
1 æggeblomme (past.)
1 økologisk appelsin (skal)

Fyld
ca. 50 g abrikosmarmelade

Sådan gør du
Kage:
Smelt smør, farin og honning sammen. Rør det godt sammen. Tilsæt æg og hakket, syltet appelsinskal. Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem i dejen skiftevis med kærnemælk/yoghurt. Smut mandlerne.

Fyld dejen i en form - fx en rund springform - pynt kagen med hele mandler og bag ca. en time ved 150 grader. Lav strikkepindsprøven for at se, om kagen er færdig. Lad kagen køle helt af.

Smørcreme:
Tag smørret ud af køleskabet og lad det blive blødt. Pisk alle ingredienser sammen.
Flæk kagen og læg den sammen med abrikosmarmelade og smørcreme.

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

Honningflapjacks

Foto: Morten HoltumI USA er en flapjack en pandekage, og i Australien en myslibar. I England er det en lækker energibombe af en havrekage, og det er sådan en, du får opskriften på her. Du kan variere den i det uendelige ved at bruge forskellige nødder, tørrede frugter og krydderier, og du kan selvfølgelig komme hakket chokolade i eller på dine egne flapjacks.

ca. 25 stykker (lille bradepande)

200 g smør
200 g rørsukker
200 g honning
400 g havregryn
50 g hasselnødder
50 g tørrede abrikoser
1 spsk friskkværnet kardemomme

Smelt smør, sukker og honning sammen i en lille gryde. Tilsæt havregryn, hakkede nødder og hakket frugt samt kardemomme og bland det hele godt. Kom blandingen i en form på ca. 20x30 cm, fordel dejen jævnt og pres den let med bagsiden af en ske.

Bag kagen i ovnen 1 15-20 min. ved 175 grader. Den skal være let gylden i kanten og stadig blød i midten. Lad kagen køle af og skær den i passende stykker med en skarp kniv.

Lise Lotz
Honningkager
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.


Kan købes hos boghandlere og i forlagets netbutik



03 december 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...