Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen "Honningkager". Her får du en lang række opskrifter, hvor den søde honning er hovedingrediens. Og så kan du blive lidt klogere på det flydende sødemiddel gennem fakta og små historier. Få to opskrifter sidst i artiklen.


Honningkager året rundt

Foto: Morten HoltumMange forbinder nok honningkager med juletiden, men Lise Lotz som er forfatter til bogen vil gerne åbne folks øjne for, at kagerne sagtens kan spises resten af året. Honning er både sødemiddel og smagsgiver og har derfor en anden karakter end almindelig sukker. Udover honningkager kan du i bogen bl.a. også finde opskrifter på panforte, honningbiscotti og honningmarshmellows – og selvfølgelig det klassiske honningkagehus.

Historier og fakta om honning

Opskrifterne er enkle og lige til at gå til for hele familien. Samtidig kan man blive lidt klogere på det flydende, klistrede stads – find fx ud af, hvorfor der er forskel på smag og farve, og hvorfor noget honning er flydende og noget fast og hvorfor det kan holde så længe. Honning er det ældste sødemiddel, der findes, og i bogen er der historiske anekdoter om brugen af den op gennem tiden. ”Honningkager” er en praktisk lille bog i køkkenet, som man også bliver klogere af at bruge.

Klassisk honningkage

Foto; Morten HoltumCa. 12 stykker (i springform)

Kage
75 g smør
60 g brun farin
150 g honning
1 æg
50 g syltet appelsinskal
1 tsk natron
1 tsk ingefær
1/2 tsk stødte nelliker
300 g mel
11/2 dl kærnemælk/yoghurt

Pynt
ca. 10-20 mandler

Smørcreme
175 g smør
175 g flormelis
1 æggeblomme (past.)
1 økologisk appelsin (skal)

Fyld
ca. 50 g abrikosmarmelade

Sådan gør du
Kage:
Smelt smør, farin og honning sammen. Rør det godt sammen. Tilsæt æg og hakket, syltet appelsinskal. Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem i dejen skiftevis med kærnemælk/yoghurt. Smut mandlerne.

Fyld dejen i en form – fx en rund springform – pynt kagen med hele mandler og bag ca. en time ved 150 grader. Lav strikkepindsprøven for at se, om kagen er færdig. Lad kagen køle helt af.

Smørcreme:
Tag smørret ud af køleskabet og lad det blive blødt. Pisk alle ingredienser sammen.
Flæk kagen og læg den sammen med abrikosmarmelade og smørcreme.

Honningflapjacks

Foto: Morten HoltumI USA er en flapjack en pandekage, og i Australien en myslibar. I England er det en lækker energibombe af en havrekage, og det er sådan en, du får opskriften på her. Du kan variere den i det uendelige ved at bruge forskellige nødder, tørrede frugter og krydderier, og du kan selvfølgelig komme hakket chokolade i eller på dine egne flapjacks.

ca. 25 stykker (lille bradepande)

200 g smør
200 g rørsukker
200 g honning
400 g havregryn
50 g hasselnødder
50 g tørrede abrikoser
1 spsk friskkværnet kardemomme

Smelt smør, sukker og honning sammen i en lille gryde. Tilsæt havregryn, hakkede nødder og hakket frugt samt kardemomme og bland det hele godt. Kom blandingen i en form på ca. 20×30 cm, fordel dejen jævnt og pres den let med bagsiden af en ske.

Bag kagen i ovnen 1 15-20 min. ved 175 grader. Den skal være let gylden i kanten og stadig blød i midten. Lad kagen køle af og skær den i passende stykker med en skarp kniv.

Lise Lotz
Honningkager
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.

Kan købes hos boghandlere og i forlagets netbutik

Mest læste artikler