De smukke æbleroser kan du også få opskriften på i bogen "Honningkager".
De smukke æbleroser kan du også få opskriften på i bogen "Honningkager". Foto: Morten Holtum

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Bøger

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen "Honningkager". Her får du en lang række opskrifter, hvor den søde honning er hovedingrediens. Og så kan du blive lidt klogere på det flydende sødemiddel gennem fakta og små historier. Få to opskrifter sidst i artiklen.

 

Honningkager året rundt

Foto: Morten HoltumMange forbinder nok honningkager med juletiden, men Lise Lotz som er forfatter til bogen vil gerne åbne folks øjne for, at kagerne sagtens kan spises resten af året. Honning er både sødemiddel og smagsgiver og har derfor en anden karakter end almindelig sukker. Udover honningkager kan du i bogen bl.a. også finde opskrifter på panforte, honningbiscotti og honningmarshmellows – og selvfølgelig det klassiske honningkagehus.

Historier og fakta om honning

Opskrifterne er enkle og lige til at gå til for hele familien. Samtidig kan man blive lidt klogere på det flydende, klistrede stads – find fx ud af, hvorfor der er forskel på smag og farve, og hvorfor noget honning er flydende og noget fast og hvorfor det kan holde så længe. Honning er det ældste sødemiddel, der findes, og i bogen er der historiske anekdoter om brugen af den op gennem tiden. ”Honningkager” er en praktisk lille bog i køkkenet, som man også bliver klogere af at bruge.

Klassisk honningkage

Foto; Morten HoltumCa. 12 stykker (i springform)

Kage
75 g smør
60 g brun farin
150 g honning
1 æg
50 g syltet appelsinskal
1 tsk natron
1 tsk ingefær
1/2 tsk stødte nelliker
300 g mel
11/2 dl kærnemælk/yoghurt

Pynt
ca. 10-20 mandler

Smørcreme
175 g smør
175 g flormelis
1 æggeblomme (past.)
1 økologisk appelsin (skal)

Fyld
ca. 50 g abrikosmarmelade

Sådan gør du
Kage:
Smelt smør, farin og honning sammen. Rør det godt sammen. Tilsæt æg og hakket, syltet appelsinskal. Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem i dejen skiftevis med kærnemælk/yoghurt. Smut mandlerne.

Fyld dejen i en form - fx en rund springform - pynt kagen med hele mandler og bag ca. en time ved 150 grader. Lav strikkepindsprøven for at se, om kagen er færdig. Lad kagen køle helt af.

Smørcreme:
Tag smørret ud af køleskabet og lad det blive blødt. Pisk alle ingredienser sammen.
Flæk kagen og læg den sammen med abrikosmarmelade og smørcreme.

Læs også: Opskrifter til alle årets dage med Claus Meyer

Honningflapjacks

Foto: Morten HoltumI USA er en flapjack en pandekage, og i Australien en myslibar. I England er det en lækker energibombe af en havrekage, og det er sådan en, du får opskriften på her. Du kan variere den i det uendelige ved at bruge forskellige nødder, tørrede frugter og krydderier, og du kan selvfølgelig komme hakket chokolade i eller på dine egne flapjacks.

ca. 25 stykker (lille bradepande)

200 g smør
200 g rørsukker
200 g honning
400 g havregryn
50 g hasselnødder
50 g tørrede abrikoser
1 spsk friskkværnet kardemomme

Smelt smør, sukker og honning sammen i en lille gryde. Tilsæt havregryn, hakkede nødder og hakket frugt samt kardemomme og bland det hele godt. Kom blandingen i en form på ca. 20x30 cm, fordel dejen jævnt og pres den let med bagsiden af en ske.

Bag kagen i ovnen 1 15-20 min. ved 175 grader. Den skal være let gylden i kanten og stadig blød i midten. Lad kagen køle af og skær den i passende stykker med en skarp kniv.

Lise Lotz
Honningkager
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.


Kan købes hos boghandlere og i forlagets netbutik



3 december 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...