Hjemmelavet ketchup holder bedst på flaske, men kan også opbevares i plastikbeholdere.
Hjemmelavet ketchup holder bedst på flaske, men kan også opbevares i plastikbeholdere. Foto: Charlotte Lascéve

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

Bøger

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilberede dem i dit eget køkken. Bogen "Hjemmelavet" byder på opskrifter på blandt andet mangochutney, kryddereddiker og på hjemmelavet ketchup, som du får opskriften på her.

Servér lækre hjemmelavede specialiteter

Specialiteter som krydderolier, tapenader og fyldte peberfrugter kan være en forholdsvis dyr fornøjelse at hive ned fra supermarkedets hylder. Laver du dem selv, kan du spare en del penge - det er i hvert fald budskabet i opskriftsbogen "Hjemmelavet", som kommer med lækre bud på opskrifter på både de mest almindelige specialiteter og også nogle lidt mere sjældne.

Hjemmelavet ketchup

Ketchupflasken findes sikkert i de fleste danske køleskabe - så hvorfor ikke lave den selv. Her får du opskriften på hjemmelavet ketchup fra bogen.

Nok til 2 glas a ca. 250 g - forberedelsestid 20 minutter - tilberedningstid 1 time og 15 minutter.

4 fed hvidløg
1 løg
1 stykke ingefær (1 cm)
1 peberfrugt - rød eller gul
1 kg tomater, godt modne
8 spsk rødvinseddike
90 g sukker
1 knsp revet citronskal
Lidt citronsaft
1 stor tsk salt
1 tsk sennepsfrø
1/2 spsk peberkorn
1/2 spsk korianderfrø
1/2 tsk nelliker
1 lille stang kanel

Sådan gør du:
1. Pil hvidløg og løg, og skræl ingefæren. Skær løg, peberfrugter og ingefær i grove stykker.

2. Læg tomaterne i en stor skål, og hæld kogende vand over. Flå tomaterne, og hak dem fint med en stor kniv.

3. Kom tomater, løg, hvidløg og peberfrugter i en stor sauterpande sammen med halvdelen af rødvinseddiken, sukker, citronskal og -saft. Lad det hele koge i 15 minutter ved jævn varme. Blend det derpå til en ensartet puré.

4. Hæld puréen i en kaserolle, og tilsæt saltet og resten af vineddiken.

5. Kom samtlige krydderier (sennep, peber, koriander, nelliker og kanel) i en lille gazepose eller et tefilter. Luk posen med et stykke køkkensnor, og læg den i tomatpuréen. Lad puréen simre ved svag varme i 1 time, til ketchuppen er kogt ind og tyknet tilpas. Tag krydderiposen op.

6. Hæld ketchuppen på steriliserede glas (kog glassene i en gryde med vand, og lad dem dryppe af på et rent viskestykke), eller opbevar den koldt i en plastikbeholder. Den holder sig naturligvis bedst på glas.

Varianter
Krydderierne kan varieres efter behag. Brug gule tomater og en gul peberfrugt og få en helt gul ketchup! Tilsæt lidt ekstra sukker, hvis ketchuppen skal være sødere.


Bogen "Hjemmelavet" af Laurence & Gilles Laurendon, Catherine Quévremont, Cathy Ytak og Charlotte Lascéve fra forlaget Lindhardt og Ringhof er på 256 sider og koster 300 kroner.









4 september 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.