Hjemmelavet ketchup holder bedst på flaske, men kan også opbevares i plastikbeholdere.
Hjemmelavet ketchup holder bedst på flaske, men kan også opbevares i plastikbeholdere. Foto: Charlotte Lascéve

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

Bøger

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilberede dem i dit eget køkken. Bogen "Hjemmelavet" byder på opskrifter på blandt andet mangochutney, kryddereddiker og på hjemmelavet ketchup, som du får opskriften på her.

Servér lækre hjemmelavede specialiteter

Specialiteter som krydderolier, tapenader og fyldte peberfrugter kan være en forholdsvis dyr fornøjelse at hive ned fra supermarkedets hylder. Laver du dem selv, kan du spare en del penge - det er i hvert fald budskabet i opskriftsbogen "Hjemmelavet", som kommer med lækre bud på opskrifter på både de mest almindelige specialiteter og også nogle lidt mere sjældne.

Hjemmelavet ketchup

Ketchupflasken findes sikkert i de fleste danske køleskabe - så hvorfor ikke lave den selv. Her får du opskriften på hjemmelavet ketchup fra bogen.

Nok til 2 glas a ca. 250 g - forberedelsestid 20 minutter - tilberedningstid 1 time og 15 minutter.

4 fed hvidløg
1 løg
1 stykke ingefær (1 cm)
1 peberfrugt - rød eller gul
1 kg tomater, godt modne
8 spsk rødvinseddike
90 g sukker
1 knsp revet citronskal
Lidt citronsaft
1 stor tsk salt
1 tsk sennepsfrø
1/2 spsk peberkorn
1/2 spsk korianderfrø
1/2 tsk nelliker
1 lille stang kanel

Sådan gør du:
1. Pil hvidløg og løg, og skræl ingefæren. Skær løg, peberfrugter og ingefær i grove stykker.

2. Læg tomaterne i en stor skål, og hæld kogende vand over. Flå tomaterne, og hak dem fint med en stor kniv.

3. Kom tomater, løg, hvidløg og peberfrugter i en stor sauterpande sammen med halvdelen af rødvinseddiken, sukker, citronskal og -saft. Lad det hele koge i 15 minutter ved jævn varme. Blend det derpå til en ensartet puré.

4. Hæld puréen i en kaserolle, og tilsæt saltet og resten af vineddiken.

5. Kom samtlige krydderier (sennep, peber, koriander, nelliker og kanel) i en lille gazepose eller et tefilter. Luk posen med et stykke køkkensnor, og læg den i tomatpuréen. Lad puréen simre ved svag varme i 1 time, til ketchuppen er kogt ind og tyknet tilpas. Tag krydderiposen op.

6. Hæld ketchuppen på steriliserede glas (kog glassene i en gryde med vand, og lad dem dryppe af på et rent viskestykke), eller opbevar den koldt i en plastikbeholder. Den holder sig naturligvis bedst på glas.

Varianter
Krydderierne kan varieres efter behag. Brug gule tomater og en gul peberfrugt og få en helt gul ketchup! Tilsæt lidt ekstra sukker, hvis ketchuppen skal være sødere.


Bogen "Hjemmelavet" af Laurence & Gilles Laurendon, Catherine Quévremont, Cathy Ytak og Charlotte Lascéve fra forlaget Lindhardt og Ringhof er på 256 sider og koster 300 kroner.









4 september 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...