Hjemmelavet ketchup holder bedst på flaske, men kan også opbevares i plastikbeholdere.
Hjemmelavet ketchup holder bedst på flaske, men kan også opbevares i plastikbeholdere. Foto: Charlotte Lascéve

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

Bøger

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilberede dem i dit eget køkken. Bogen "Hjemmelavet" byder på opskrifter på blandt andet mangochutney, kryddereddiker og på hjemmelavet ketchup, som du får opskriften på her.

Servér lækre hjemmelavede specialiteter

Specialiteter som krydderolier, tapenader og fyldte peberfrugter kan være en forholdsvis dyr fornøjelse at hive ned fra supermarkedets hylder. Laver du dem selv, kan du spare en del penge - det er i hvert fald budskabet i opskriftsbogen "Hjemmelavet", som kommer med lækre bud på opskrifter på både de mest almindelige specialiteter og også nogle lidt mere sjældne.

Hjemmelavet ketchup

Ketchupflasken findes sikkert i de fleste danske køleskabe - så hvorfor ikke lave den selv. Her får du opskriften på hjemmelavet ketchup fra bogen.

Nok til 2 glas a ca. 250 g - forberedelsestid 20 minutter - tilberedningstid 1 time og 15 minutter.

4 fed hvidløg
1 løg
1 stykke ingefær (1 cm)
1 peberfrugt - rød eller gul
1 kg tomater, godt modne
8 spsk rødvinseddike
90 g sukker
1 knsp revet citronskal
Lidt citronsaft
1 stor tsk salt
1 tsk sennepsfrø
1/2 spsk peberkorn
1/2 spsk korianderfrø
1/2 tsk nelliker
1 lille stang kanel

Sådan gør du:
1. Pil hvidløg og løg, og skræl ingefæren. Skær løg, peberfrugter og ingefær i grove stykker.

2. Læg tomaterne i en stor skål, og hæld kogende vand over. Flå tomaterne, og hak dem fint med en stor kniv.

3. Kom tomater, løg, hvidløg og peberfrugter i en stor sauterpande sammen med halvdelen af rødvinseddiken, sukker, citronskal og -saft. Lad det hele koge i 15 minutter ved jævn varme. Blend det derpå til en ensartet puré.

4. Hæld puréen i en kaserolle, og tilsæt saltet og resten af vineddiken.

5. Kom samtlige krydderier (sennep, peber, koriander, nelliker og kanel) i en lille gazepose eller et tefilter. Luk posen med et stykke køkkensnor, og læg den i tomatpuréen. Lad puréen simre ved svag varme i 1 time, til ketchuppen er kogt ind og tyknet tilpas. Tag krydderiposen op.

6. Hæld ketchuppen på steriliserede glas (kog glassene i en gryde med vand, og lad dem dryppe af på et rent viskestykke), eller opbevar den koldt i en plastikbeholder. Den holder sig naturligvis bedst på glas.

Varianter
Krydderierne kan varieres efter behag. Brug gule tomater og en gul peberfrugt og få en helt gul ketchup! Tilsæt lidt ekstra sukker, hvis ketchuppen skal være sødere.


Bogen "Hjemmelavet" af Laurence & Gilles Laurendon, Catherine Quévremont, Cathy Ytak og Charlotte Lascéve fra forlaget Lindhardt og Ringhof er på 256 sider og koster 300 kroner.









4. september 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...