Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Foto: Per Ranung, Jane Schul m.fl.

Jeg er ikke bleg for at indrømme, at det grønne min have byder på mere skyldes tilfældigheder, held og svingende arbejdsindsats end en egentlig overordnet plan med klare mål om design og planteviden.

Og fred med det. Haven overrasker mig positivt – selv når jeg øjner nyt ukrudt der, hvor jeg jo liiiige fjernede det.

Den viden, jeg har om haven, har jeg arvet fra min mor og mine svigerforældre – og så selvfølgelig den erfaring jeg har fået med "alt det grønne" via mit arbejde med idényt. Men fra tid til anden snubler jeg dog over bøger, som pirrer min nysgerrighed. "Hvilken plante hvor" af Jane Schul er en af dem.

Pileurt er perfekt til lerjord - og ærteblomsten er giftig

Her er et "opslagsværk" efter min smag. I tydelige afsnit kan jeg søge viden om dyrkningsvilkår, blomster- og bærfarver og egenskaber. Herunder igen tydeligt afgrænsede afsnit om fx gode planter til ler eller kalkholdig jord, forslag til duftende planter, blomsterengen, giftige planter eller gode planter til afskæring. Ved blot en smule bladren blev jeg klogere: Pileurt er perfekt til lerjord – som jeg har meget af, og en af mine yndlinge: ærteblomsten – er giftig!

Nu skal du syrne det grønne

En af glæderne ved min have er, når det lykkes at frembringe noget spiseligt i et eller andet omfang. Derfor var det helt naturligt straks at bladre i bogen "Syrn selv" af Karin Bojs.

"Sund konservering og forædling med mælkesyrebakterier" lover bogen, og flotte billeder af sylteglas med skivede skrig-orange gulerødder, hvidløg, agurker og kål toner frem. Der var langt fra min indre forestilling om mælkesyrebakterier og til de klare glas med fristende grøntsager på bogens sider.

Det viser sig, at mælkesyrning er en af de ædste og mest enkle metoder til at konservere med – som forædler grøntsagernes smagstoner undervejs og også bevarer næringsstoffer og vitaminer. Det må prøves.

Bogen giver en grundig trin for trin-forklaring på, hvordan du gør derhjemme. Det virker ikke specielt indviklet – og de fleste processer kan klares med det udstyr, de fleste af os har derhjemme. Og hvordan kommer de mælkesyrer så ind i sylteglasset? Løsningen må du selv læse dig til. Til gengæld giver jeg dig her en opskrift på syrnede chilier.

Opskrift på syrnede chilier

Du skal bruge

  • 1 sylteglas (1/2 l)
  • 3 dl vand
  • 1,5 tsk. jodfrit salt (vigtigt)
  • 300 g chilier

Sådan gør du

Kog vandet, tilsæt salt, og lad afkøle til stuetemperatur. Vask chilierne. Skær området omkring stilken væk, og kom chilierne i glasset. Hæld lage over, så de er dækket. Sæt låg på. Lad stå ved stuetemperatur i 10 dage, og opbevar efterfølgende i køleskabet.

Læs mere

Hvilken plante hvor, Jane Schul, Politikens forlag, Vejl. pris 300 kr.

Syrn Selv, Karin Bojs, Turbine. Vejl. pris 250 kr.

4 september 2015
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...