Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Foto: Per Ranung, Jane Schul m.fl.

Jeg er ikke bleg for at indrømme, at det grønne min have byder på mere skyldes tilfældigheder, held og svingende arbejdsindsats end en egentlig overordnet plan med klare mål om design og planteviden.

Og fred med det. Haven overrasker mig positivt – selv når jeg øjner nyt ukrudt der, hvor jeg jo liiiige fjernede det.

Den viden, jeg har om haven, har jeg arvet fra min mor og mine svigerforældre – og så selvfølgelig den erfaring jeg har fået med "alt det grønne" via mit arbejde med idényt. Men fra tid til anden snubler jeg dog over bøger, som pirrer min nysgerrighed. "Hvilken plante hvor" af Jane Schul er en af dem.

Pileurt er perfekt til lerjord - og ærteblomsten er giftig

Her er et "opslagsværk" efter min smag. I tydelige afsnit kan jeg søge viden om dyrkningsvilkår, blomster- og bærfarver og egenskaber. Herunder igen tydeligt afgrænsede afsnit om fx gode planter til ler eller kalkholdig jord, forslag til duftende planter, blomsterengen, giftige planter eller gode planter til afskæring. Ved blot en smule bladren blev jeg klogere: Pileurt er perfekt til lerjord – som jeg har meget af, og en af mine yndlinge: ærteblomsten – er giftig!

Nu skal du syrne det grønne

En af glæderne ved min have er, når det lykkes at frembringe noget spiseligt i et eller andet omfang. Derfor var det helt naturligt straks at bladre i bogen "Syrn selv" af Karin Bojs.

"Sund konservering og forædling med mælkesyrebakterier" lover bogen, og flotte billeder af sylteglas med skivede skrig-orange gulerødder, hvidløg, agurker og kål toner frem. Der var langt fra min indre forestilling om mælkesyrebakterier og til de klare glas med fristende grøntsager på bogens sider.

Det viser sig, at mælkesyrning er en af de ædste og mest enkle metoder til at konservere med – som forædler grøntsagernes smagstoner undervejs og også bevarer næringsstoffer og vitaminer. Det må prøves.

Bogen giver en grundig trin for trin-forklaring på, hvordan du gør derhjemme. Det virker ikke specielt indviklet – og de fleste processer kan klares med det udstyr, de fleste af os har derhjemme. Og hvordan kommer de mælkesyrer så ind i sylteglasset? Løsningen må du selv læse dig til. Til gengæld giver jeg dig her en opskrift på syrnede chilier.

Opskrift på syrnede chilier

Du skal bruge

  • 1 sylteglas (1/2 l)
  • 3 dl vand
  • 1,5 tsk. jodfrit salt (vigtigt)
  • 300 g chilier

Sådan gør du

Kog vandet, tilsæt salt, og lad afkøle til stuetemperatur. Vask chilierne. Skær området omkring stilken væk, og kom chilierne i glasset. Hæld lage over, så de er dækket. Sæt låg på. Lad stå ved stuetemperatur i 10 dage, og opbevar efterfølgende i køleskabet.

Læs mere

Hvilken plante hvor, Jane Schul, Politikens forlag, Vejl. pris 300 kr.

Syrn Selv, Karin Bojs, Turbine. Vejl. pris 250 kr.

4 september 2015
0

Mad med blomster

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

1

Ny bog med sushi og andre gode retter fra Japan

I ”Smækker lækker sushi” får du opskrifter på japansk, sund mad. Forfatteren er ekspert i japansk madlavning, og bogen guider dig til at...

0

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

0

Lækker vegetarmad

Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Japansk mad

Så er der godt nyt til alle sushi-elskere.

0

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

1

Macarons, cupcakes og popcakes - den ultimative bog for kageelskere...

"Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager" er titlen på en ny bog af svenskeren Mia Öhrn. Og det er præcis, hvad du får i overflod....

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

Flotte dekorationer, der er nemme at lave

Det er dejligt at kunne imponere familie og venner med et festligt bord eller pynt i stuen, der er lidt mere specielt end blomster i en...

0

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

0

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...