Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger

idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på syrnede chilier.

Foto: Per Ranung, Jane Schul m.fl.

Jeg er ikke bleg for at indrømme, at det grønne min have byder på mere skyldes tilfældigheder, held og svingende arbejdsindsats end en egentlig overordnet plan med klare mål om design og planteviden.

Og fred med det. Haven overrasker mig positivt – selv når jeg øjner nyt ukrudt der, hvor jeg jo liiiige fjernede det.

Den viden, jeg har om haven, har jeg arvet fra min mor og mine svigerforældre – og så selvfølgelig den erfaring jeg har fået med "alt det grønne" via mit arbejde med idényt. Men fra tid til anden snubler jeg dog over bøger, som pirrer min nysgerrighed. "Hvilken plante hvor" af Jane Schul er en af dem.

Pileurt er perfekt til lerjord - og ærteblomsten er giftig

Her er et "opslagsværk" efter min smag. I tydelige afsnit kan jeg søge viden om dyrkningsvilkår, blomster- og bærfarver og egenskaber. Herunder igen tydeligt afgrænsede afsnit om fx gode planter til ler eller kalkholdig jord, forslag til duftende planter, blomsterengen, giftige planter eller gode planter til afskæring. Ved blot en smule bladren blev jeg klogere: Pileurt er perfekt til lerjord – som jeg har meget af, og en af mine yndlinge: ærteblomsten – er giftig!

Nu skal du syrne det grønne

En af glæderne ved min have er, når det lykkes at frembringe noget spiseligt i et eller andet omfang. Derfor var det helt naturligt straks at bladre i bogen "Syrn selv" af Karin Bojs.

"Sund konservering og forædling med mælkesyrebakterier" lover bogen, og flotte billeder af sylteglas med skivede skrig-orange gulerødder, hvidløg, agurker og kål toner frem. Der var langt fra min indre forestilling om mælkesyrebakterier og til de klare glas med fristende grøntsager på bogens sider.

Det viser sig, at mælkesyrning er en af de ædste og mest enkle metoder til at konservere med – som forædler grøntsagernes smagstoner undervejs og også bevarer næringsstoffer og vitaminer. Det må prøves.

Bogen giver en grundig trin for trin-forklaring på, hvordan du gør derhjemme. Det virker ikke specielt indviklet – og de fleste processer kan klares med det udstyr, de fleste af os har derhjemme. Og hvordan kommer de mælkesyrer så ind i sylteglasset? Løsningen må du selv læse dig til. Til gengæld giver jeg dig her en opskrift på syrnede chilier.

Opskrift på syrnede chilier

Du skal bruge

  • 1 sylteglas (1/2 l)
  • 3 dl vand
  • 1,5 tsk. jodfrit salt (vigtigt)
  • 300 g chilier

Sådan gør du

Kog vandet, tilsæt salt, og lad afkøle til stuetemperatur. Vask chilierne. Skær området omkring stilken væk, og kom chilierne i glasset. Hæld lage over, så de er dækket. Sæt låg på. Lad stå ved stuetemperatur i 10 dage, og opbevar efterfølgende i køleskabet.

Læs mere

Hvilken plante hvor, Jane Schul, Politikens forlag, Vejl. pris 300 kr.

Syrn Selv, Karin Bojs, Turbine. Vejl. pris 250 kr.

04 september 2015
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et væld af lækre opskrifter i en flot og stor kogebog. Vi har fået lov til at dele en af opskrifterne med vores læsere - i dag står den således på pizza med pære, gorgonzola, parmaskinke og ahornsirup. Velbekomme.

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.