Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har arbejdet i Snapsetinget på Christiansborg og været gastronomisk rådgiver for Claus Meyer. Her får du hans opskrifter på grillet fennikel med basilikum og chorizo og kylling med krydderurter.

Foto: Anders Schønnemann

Inspiration fra mange køkkener

"SPIS" er en enkel og æstetisk flot kogebog, hvor der virkelig er tænkt over udseendet. Ideerne til kogebogens opskrifter har Mikkel Karstad fået gennem sine 20 år som kok flere forskellige steder - på restauranter, i storkøkkener, udekøkkener og hjemme i folks private køkkener. Hans opskrifter har tidligere fundet vej til andres kogebøger, men nu er der altså nye opskrifter i hans egen kogebog. Sammensat af hans store erfaring med råvarer, og hvad der passer godt sammen.

Udvalgte råvarer udgør grundlaget

Bogen er inddelt i afsnit med hver deres råvare. Nogle af dem vil for mange nok være nogen, man ikke bruger så ofte – eller måske aldrig har prøvet før, og der er både simple og lidt mere komplicerede retter. Tanken med opskrifterne er, at man alt efter årstid og sæson for råvarerne kan bytte dem i opskrifterne ud med andre – fx kan broccoli erstattes af grønkål. Prøv dig frem med råvarer som vildt, lam, blæksprutte, græskar, bær, fennikel og krydderurter.

Grillet fennikel

- med basilikum og chorizo
4 personer

1 rødløg
3-4 spsk æbleeddike
1 tsk akaciehonning
havsalt
friskkværnet peber
2 fennikel
3-4 spsk god olivenolie
4 friske stegechorizo
1/2 bundt basilikum

Pil rødløget, halvér det, og snit det i helt fine strimler.
Kom løgstrimlerne i en skål, og marinér dem med eddike, honning, lidt salt og friskkværnet peber. Lad dem stå i 15-20 minutter, så de falder lidt sammen og taber den skarpeste løgsmag, men stadig beholder lidt sprødhed.

Skær toppen og det nederste af rodenden af fenniklerne - det er vigtigt, at der stadig sidder lidt af roden tilbage og holder sammen på fenniklen, når den skæres ud.

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

Del fenniklen på langs i otte stykker, så der sidder lidt rod på alle stykkerne. Vend fenniklerne i lidt olivenolie, salt og peber, og grill dem på
en varm grill/grillpande i ca. 2-3 minutter på hver side, så de får nogle flotte grillstriber og en let branket overflade.

Grill pølserne i et par minutter, så de også får en flot grillet overflade og bliver stegt igennem.

Tag fennikel og pølser af grillen, og servér dem på et fad eller en tallerken med de syltede rødløg og masser af grofthakket basilikum på toppen.

Server den grilede fennikel som en let frokostret, som en del af et større grillmåltid eller som tilbehør til grillet kylling.

Retten kan også laves uden pølserne, som en grøntsags-grillting eller med courgette, aubergine, peberfrugt eller tomat i stedet for fennikel.

Kylling proppet med krydderurter

4-6 personer

2 store håndfulde krydderurter (timian, salvie, rosmarin, estragon eller persille)
1 god dansk kylling
1 usprøjtet citron
havsalt
friskkværnet peber
1/2 dl god olivenolie

Læs også:

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

Pluk halvdelen af kydderurterne af stilke og kviste (men gem disse), og kom de plukkede urter ind under brystskindet på kyllingen, ved at løsne det med et par fingre, så der bliver en lomme mellem skind og brystkød.

Kom kyllingen i et ovnfast fad, og prop nogle af urtestilkene og -kvistene ind i måsen på den sammen med halvdelen af citronen i grove stykker. Dæk kyllingen godt til med resten af stilkene og kvistene, den anden halvdel af citronen i grove stykker og salt og friskkværnet peber. Dryp til sidst med olivenolie.

Sæt kyllingen ved 180 grader, og steg den i 50-60 minutter, så den får en flot gylden overflade, sprødt skind og er færdigtilberedt samtidig med, at den stadig er dejlig saftig. Overtilbereder du, bliver kyllingen tør og kedelig.

Tag kyllingen ud af ovnen, og lad den trække i 10-15 minutter, inden du skærer den ud i mindre stykker. Server kyllingen med en god salat, godt brød, nogle kogte eller stegte kartofler/rodfrugter, eller hvad der nu findes i sæson og i køleskab.

Mikkel Karstad
SPIS
Lindhardt og Ringhof
224 sider
Vejl. pris 349,95 kroner

 

01 april 2014
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...