I den ene af de fire bøger bliver du helt sikkert klogere på æbler.
I den ene af de fire bøger bliver du helt sikkert klogere på æbler. Foto: Kirsten Tind

Fire små bøger om honning, frugter og naturens apotek

Bøger

”Små bøger med stort indhold” er, hvad forlaget som har udgivet de fire nye bøger selv kalder dem. De er i et lille, praktisk format, som gør dem gode som gavebøger eller som samlerobjekter. Bøgerne giver masser af information og indeholder samtidig enkle og anvendelige opskrifter. Prøv fyldte foreller og Rosie´s apple pie her.

Tegning: Peter NielsenSmagen af honning

Honning er langt fra bare honning. Der findes mange forskellige slags, og de adskiller sig ved smag, aroma og konsistens – nogle er flydende og nogle er faste. Forfatteren Karin Gutfelt tager dig med igennem honningbiernes liv, hvordan honningen dannes og slynges, og fortæller om de forskellige slags, der findes. Som i de tre andre bøger får du en række gode opskrifter.



Tegning: Kirsten TindÆbler – sorter der smager

I denne bog får du først en kort indføring i, hvordan en æblesort fødes. Herefter følger gode råd til dyrkning af æbler i egen have og opbevaring af dem efter høst. Forfatteren er en kender, der har smagt sig igennem 300 forskellige æblesorter og udvalgt 24, som hun i bogen beskriver i forhold til sæson, robusthed, smag og historie.


Tegning: Kirsten TindMit grønne apotek – naturens lægeurter

Lægeplanter har været kendt og dyrket i tusindvis af år. Anemette Olesen - som også er skribent på idényt - skriver om de nutidige lægeplanter, og hvad de kan bruges til, bl.a. te, salater og salver. Bogen er en gennemgang af en lang række lægeplanter, herunder også hvad man brugte dem til tidligere. Med hver beskrivelse følger enkle opskrifter, så du kan udnytte de lægeplanter, du finder i naturen eller dyrker i haven.


Tegning: Kirsten TindNaturens spiselige frugter

Bogen er en god lille guide til dem, der gerne vil udnytte naturens spisekammer og selv gå på jagt efter de spiselige sager. Og lige meget hvor i landet du bor, er der mulighed for at finde noget forskelligt. I denne bog får du en fin beskrivelse af en lang række frugter, bær og nødder og opskrifter på fx agernsmåkager, havtornsyltetøj og hasselnøddecreme.



Karin Gutfelt
Smagen af honning

Maren Korsgaard
Æbler - sorter der smager

Anemette Olesen
Mit grønne apotek - naturens lægeurter

Bente Halkjær
Naturens spiselige frugter


Forlaget Koustrup & Co.
96 sider
Vejl. pris: 99 kr.
Bøgerne måler 12 x 16,5 cm

Få opskriften på fyldte foreller og Rosie´s apple pie
#br

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

Fyldte foreller

Foto: Torben Overgaard
Foto: Torben Overgaard

4 personer

4 foreller
1 dl hakkede, tørrede dadler
2 dl kogt ris
1 finthakket løg
1 tsk revet, frisk ingefærrod
1/2 dl grofthakede mandler
3 spsk hakkede friske korianderblade
1/2 dl tandoori marsala
1/2 tsk stødt peber
50 g smeltet smør
3 tsk mild eller let aromatisk honning, fx kløver eller raps

Opvarm ovnen til 175 grader.
Rens, skyl og tør forellerne. Rør dadler, ris, løg, mandler, koriander, ingefær, peber og tandoori marsala sammen og fyld det i bugen på fiskene. Luk med en kødnål og læg dem i et ovnfast fad.

Smør og honning røres sammen og fiskene pensles med blandingen. Steges i ovnen i ca. 20 minutter til fiskene er gyldne. Server med kogte ris.

Rosie´s apple pie

Foto: Maren Korsgaard
Foto: Maren Korsgaard

Dej:
200 g mel
100 g smør
ca. 1/2 dl vand

Fyld:
1 kg syrlige æbler, 1,5 dl sukker, 2 spsk. mel, 1 spsk. kanel, 1 spsk. smør

Smuldr smørret i mlete og saml dejen med vand, den skal ikke æltes! Sæt den koldt. Del dejen i to. Rul den ene tyndt ud og beklæd bund og sider af en 28 cm tærteform. Del æblerne med en æbledeler. Hæld skiverne i en skål og vend dem rundt med sukker, mel og kanel.

Fordel æbler og sukker i tærteformen, og læg et par klatter smør på toppen. Rul et låg af dejen og læg over. Knib dejkanterne sammen og snit et mønster i låget, så dampen kan slippe ud. Bages i ca. 55 min. ved 175 grader.

Creme fraiche eller flødeskum er lækkert til.

2. april 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...