I den ene af de fire bøger bliver du helt sikkert klogere på æbler.
I den ene af de fire bøger bliver du helt sikkert klogere på æbler. Foto: Kirsten Tind

Fire små bøger om honning, frugter og naturens apotek

Bøger

”Små bøger med stort indhold” er, hvad forlaget som har udgivet de fire nye bøger selv kalder dem. De er i et lille, praktisk format, som gør dem gode som gavebøger eller som samlerobjekter. Bøgerne giver masser af information og indeholder samtidig enkle og anvendelige opskrifter. Prøv fyldte foreller og Rosie´s apple pie her.

Tegning: Peter NielsenSmagen af honning

Honning er langt fra bare honning. Der findes mange forskellige slags, og de adskiller sig ved smag, aroma og konsistens – nogle er flydende og nogle er faste. Forfatteren Karin Gutfelt tager dig med igennem honningbiernes liv, hvordan honningen dannes og slynges, og fortæller om de forskellige slags, der findes. Som i de tre andre bøger får du en række gode opskrifter.



Tegning: Kirsten TindÆbler – sorter der smager

I denne bog får du først en kort indføring i, hvordan en æblesort fødes. Herefter følger gode råd til dyrkning af æbler i egen have og opbevaring af dem efter høst. Forfatteren er en kender, der har smagt sig igennem 300 forskellige æblesorter og udvalgt 24, som hun i bogen beskriver i forhold til sæson, robusthed, smag og historie.


Tegning: Kirsten TindMit grønne apotek – naturens lægeurter

Lægeplanter har været kendt og dyrket i tusindvis af år. Anemette Olesen - som også er skribent på idényt - skriver om de nutidige lægeplanter, og hvad de kan bruges til, bl.a. te, salater og salver. Bogen er en gennemgang af en lang række lægeplanter, herunder også hvad man brugte dem til tidligere. Med hver beskrivelse følger enkle opskrifter, så du kan udnytte de lægeplanter, du finder i naturen eller dyrker i haven.


Tegning: Kirsten TindNaturens spiselige frugter

Bogen er en god lille guide til dem, der gerne vil udnytte naturens spisekammer og selv gå på jagt efter de spiselige sager. Og lige meget hvor i landet du bor, er der mulighed for at finde noget forskelligt. I denne bog får du en fin beskrivelse af en lang række frugter, bær og nødder og opskrifter på fx agernsmåkager, havtornsyltetøj og hasselnøddecreme.



Karin Gutfelt
Smagen af honning

Maren Korsgaard
Æbler - sorter der smager

Anemette Olesen
Mit grønne apotek - naturens lægeurter

Bente Halkjær
Naturens spiselige frugter


Forlaget Koustrup & Co.
96 sider
Vejl. pris: 99 kr.
Bøgerne måler 12 x 16,5 cm

Få opskriften på fyldte foreller og Rosie´s apple pie
#br

Læs også:

Sund mad

Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen...

Fyldte foreller

Foto: Torben Overgaard
Foto: Torben Overgaard

4 personer

4 foreller
1 dl hakkede, tørrede dadler
2 dl kogt ris
1 finthakket løg
1 tsk revet, frisk ingefærrod
1/2 dl grofthakede mandler
3 spsk hakkede friske korianderblade
1/2 dl tandoori marsala
1/2 tsk stødt peber
50 g smeltet smør
3 tsk mild eller let aromatisk honning, fx kløver eller raps

Opvarm ovnen til 175 grader.
Rens, skyl og tør forellerne. Rør dadler, ris, løg, mandler, koriander, ingefær, peber og tandoori marsala sammen og fyld det i bugen på fiskene. Luk med en kødnål og læg dem i et ovnfast fad.

Smør og honning røres sammen og fiskene pensles med blandingen. Steges i ovnen i ca. 20 minutter til fiskene er gyldne. Server med kogte ris.

Rosie´s apple pie

Foto: Maren Korsgaard
Foto: Maren Korsgaard

Dej:
200 g mel
100 g smør
ca. 1/2 dl vand

Fyld:
1 kg syrlige æbler, 1,5 dl sukker, 2 spsk. mel, 1 spsk. kanel, 1 spsk. smør

Smuldr smørret i mlete og saml dejen med vand, den skal ikke æltes! Sæt den koldt. Del dejen i to. Rul den ene tyndt ud og beklæd bund og sider af en 28 cm tærteform. Del æblerne med en æbledeler. Hæld skiverne i en skål og vend dem rundt med sukker, mel og kanel.

Fordel æbler og sukker i tærteformen, og læg et par klatter smør på toppen. Rul et låg af dejen og læg over. Knib dejkanterne sammen og snit et mønster i låget, så dampen kan slippe ud. Bages i ca. 55 min. ved 175 grader.

Creme fraiche eller flødeskum er lækkert til.

02 april 2013
Mere om Bøger

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Bøger Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt i gården på Djursland. Her deler han ud af sine erfaringer og gode råd om selvforsyning, bl.a. om kartofler, bær, gedehold og hegn.

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Bøger Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Bøger Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Bøger Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for både sundhed og miljø. Uanset om du har en stor have eller blot et par altankasser i byen, er der inspiration at hente i bogen. Få to opskrifter fra bogen på Speltkernesalat og Crumble med blandet frugt.

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

Bøger I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Bøger Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt andet en lækker vintersuppe med majs og squash - opskriften får du her.

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

Bøger I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

Bøger En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig en grundig vejledning i, hvordan du etablerer din halmballehave og efterfølgende dyrker din køkkenhave i den.

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Bøger Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Bøger Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv kalder det et parcelhus eller ej, og der er mange måder at vedligeholde og ombygge dem på. Paraplyorganisationen Bygningskultur Danmark har netop udgivet en guide til, hvordan man bedst muligt griber opgaven an. Se eksempler på gode og dårlige løsninger.

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Bøger Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Bøger Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...