Der venter natur- og smagsoplevelser forude med bogen "Naturens køkken"
Der venter natur- og smagsoplevelser forude med bogen "Naturens køkken" Foto: Lars Norman

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Bøger

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og opskrifter i den nye bog "Naturens køkken". Her er inspiration til både spise og drikke til sommerens - og vinterens - måltider. Få opskriften på rejesalat med strandarve sidst i artiklen.

En overskuelig håndbog med opskrifter

Foto: Lars NormanMed "Naturens køkken" i hånden er du godt rustet til turen i den danske natur for at finde bær og urter. Bogen er enkelt bygget op med et afsnit til hver af ingredienserne i naturens spisekammer. Hvert afsnit begynder med fakta om botanik, forvekslingsmuligheder, navn og anvendelse. Herefter følger en række opskrifter - bogen indeholder mere end 100 af dem.

Både spise og drikke

Opskrifterne er meget varierede - frokost- og middagsretter, sorbet og snaps. Du kan gå på opdagelse i naturen og vende hjem og smage på den det meste af året, og nogle af de vilde delikatesser kan du gemme til vinterens frokoster. Så forskellige steder som strand, hede og skov er gode steder at indsamle smagsindtryk. Og det er en god idé at tage børnene med derud og hjælpe.

Bogen skal være en øjenåbner

"Naturens køkken" er skrevet af Birgit Kristiansen, som er amatørbotaniker, redaktør og forfatter og billederne taget af Lars Norman, forfatter og fotograf. Deres håb med bogen er, at den skal være inspiration til at smage på naturen og en øjenåbner for, at der er så mange spiselige muligheder i den danske natur.

Birgit Kristiansen og Lars Norman
Naturens køkken - find og spis de lækreste bær og urter
Gyldendal
240 sider, vejl. pris 299,95

Få opskriften på rejesalat med strandarve på næste side.




#br

Rejesalat med strandarve

Foto: Lars NormanStrandarve smager dejligt af salt og egner sig især godt til salater og middagsretter med fisk. I denne opskrift får strandarven selskab af rejer, agurk, radiser og citronpesto.

Til 6 personer
Rejesalat
1 kg dybhavsrejer (gerne nordsørejer)
500 g strandarve (topskuddene, dvs. de 3-4 øverste cm)
1 bundt radiser
1/2 agurk

Kog rejerne 3-4 min i letsaltet vand. Pil dem, når de er kølet lidt af. Skyl strandarven grundigt, og blancher den i 5 min. Køl den ned i koldt vand, og lad den dryppe af. Bland den afdryppede strandarve med radiser, skåret i tynde skiver,  agurk skåret i stave og pillede rejer
Server rejesalaten på et stykke groft brød, og dryp citronpesto henover.

Foto: Lars NormanCitronpesto
1 madæble
1 økologisk citron
1 spsk koldpresset olivenolie
5-6 hasselnødder (el. 1 spsk bog)
1 knivspids rørsukker
Revet fastost
Salt og peber

Riv citronskallen, skræl citronen med en kniv, og skær citronkødet ud i fileter uden hinder. Skær æblet i både, og fjern kernehuset. Flæk nødderne, og rist dem på en tør pande.
Blend revet citronskal, citronfileter, æble, olivenolie, hasselnødder og fastost. Tilsæt ekstra olivenolie, hvis pestoen bliver for tyk. Smag til med sukker, salt og peber.

Læs også:

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...

12. juni 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...