Der venter natur- og smagsoplevelser forude med bogen "Naturens køkken"
Der venter natur- og smagsoplevelser forude med bogen "Naturens køkken" Foto: Lars Norman

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Bøger

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og opskrifter i den nye bog "Naturens køkken". Her er inspiration til både spise og drikke til sommerens - og vinterens - måltider. Få opskriften på rejesalat med strandarve sidst i artiklen.

En overskuelig håndbog med opskrifter

Foto: Lars NormanMed "Naturens køkken" i hånden er du godt rustet til turen i den danske natur for at finde bær og urter. Bogen er enkelt bygget op med et afsnit til hver af ingredienserne i naturens spisekammer. Hvert afsnit begynder med fakta om botanik, forvekslingsmuligheder, navn og anvendelse. Herefter følger en række opskrifter - bogen indeholder mere end 100 af dem.

Både spise og drikke

Opskrifterne er meget varierede - frokost- og middagsretter, sorbet og snaps. Du kan gå på opdagelse i naturen og vende hjem og smage på den det meste af året, og nogle af de vilde delikatesser kan du gemme til vinterens frokoster. Så forskellige steder som strand, hede og skov er gode steder at indsamle smagsindtryk. Og det er en god idé at tage børnene med derud og hjælpe.

Bogen skal være en øjenåbner

"Naturens køkken" er skrevet af Birgit Kristiansen, som er amatørbotaniker, redaktør og forfatter og billederne taget af Lars Norman, forfatter og fotograf. Deres håb med bogen er, at den skal være inspiration til at smage på naturen og en øjenåbner for, at der er så mange spiselige muligheder i den danske natur.

Birgit Kristiansen og Lars Norman
Naturens køkken - find og spis de lækreste bær og urter
Gyldendal
240 sider, vejl. pris 299,95

Få opskriften på rejesalat med strandarve på næste side.




#br

Rejesalat med strandarve

Foto: Lars NormanStrandarve smager dejligt af salt og egner sig især godt til salater og middagsretter med fisk. I denne opskrift får strandarven selskab af rejer, agurk, radiser og citronpesto.

Til 6 personer
Rejesalat
1 kg dybhavsrejer (gerne nordsørejer)
500 g strandarve (topskuddene, dvs. de 3-4 øverste cm)
1 bundt radiser
1/2 agurk

Kog rejerne 3-4 min i letsaltet vand. Pil dem, når de er kølet lidt af. Skyl strandarven grundigt, og blancher den i 5 min. Køl den ned i koldt vand, og lad den dryppe af. Bland den afdryppede strandarve med radiser, skåret i tynde skiver,  agurk skåret i stave og pillede rejer
Server rejesalaten på et stykke groft brød, og dryp citronpesto henover.

Foto: Lars NormanCitronpesto
1 madæble
1 økologisk citron
1 spsk koldpresset olivenolie
5-6 hasselnødder (el. 1 spsk bog)
1 knivspids rørsukker
Revet fastost
Salt og peber

Riv citronskallen, skræl citronen med en kniv, og skær citronkødet ud i fileter uden hinder. Skær æblet i både, og fjern kernehuset. Flæk nødderne, og rist dem på en tør pande.
Blend revet citronskal, citronfileter, æble, olivenolie, hasselnødder og fastost. Tilsæt ekstra olivenolie, hvis pestoen bliver for tyk. Smag til med sukker, salt og peber.

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

12 juni 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.