Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille eller måske slet ingen have. Nogle afgrøder trives nemlig fint i vindueskarmen. I bogen gennemgås masser af grøntsager, frugter og bær, og du får også opskrifter til. Prøv en rødbede-æblechutney her.


Potter er nemme
at dyrke i

Foto: New Holland PublishersDyrkning i krukker og potter har flere fordele: du kan dyrke afgrøder med forskellige jordbetingelser eller afgrøder, der breder sig voldsomt, hvis ikke de er ”spærret inde”. Desuden kan du flytte rundt på potterne alt efter vejr og vind, hvis de står udendørs.

Plant på altanen eller i vindueskarmen

Med undertitlen ”Selvforsynende på 3. Sal” lægger bogen i høj grad op til, at man udnytter den plads man har, uanset hvor man bor. En solrig vindueskarm kan være et fint sted til fx chili og peberfrugt. Bogen indeholder al den information, du behøver for at komme godt i gang; valg af planter, vanding, gødning, redskaber og meget mere.

Oversigt med populære og højtydende afgrøder

Med det overskuelige leksikon over mange forskellige grøntsager, frugter, bær og krydderurter er det nemt at finde ud af, hvad der vil passe ind lige netop hos dig, og de betingelser du har for at dyrke. Her er hurtige fakta som typen af potte og placering og lidt mere udførlig beskrivelse af plantens dyrkning, pasning, høst, opbevaring og hvilke skadedyr og sygdomme, der kan angribe den. Bogen afsluttes med 25 opskrifter på forretter, hovedretter og desserter.

Kathryn Hawkins
Dyrk din mad i potter
Forlaget Turbine
144 sider
Vejl. pris: 249 kr.

Opskrift på rødbede- og æblechutney
#br

Rødbede- og æblechutney

Det skal du bruge
1 laurbærblad
1 lille tørret chili
Et lille stykke kanel
1/2 tsk knuste, sorte peberkorn
1 tsk knuste korianderfrø
2 1/4 dl hvidvinseddike
2 fed hvidløg, pillede og knuste
2 skalotteløg, pillede og finthakkede
1 æble (ikke madæble), skrællet og uden kernehus, fintskåret
3 spsk perlesukker
500 g rødbeder, kogte, pillede og revne
1 tsk salt

Sådan gør du
1. Læg laurbærblad, chili og krydderier i et lille stykke lærred, og bind det sammen med et stykke garn . Læg posen i en gryde. Hæld vineddiken over, og tilsæt hvidløg, skalotteløg, æble og sukker.

2. Bring gryden i kog, rør rundt af og til, og lad det småkoge i 10 minutter, til grøntsagerne er bløde. Lad det køle af, tag krydderiposen op, og smid den væk.

3. Læg de revne rødbeder i en skål, og rør den kolde eddikeblanding i. Smag til med salt, og hæld massen i afkølede, steriliserede glas med en ske. Luk dem godt til. Lad glassene stå i køleskab nogle dage, før de åbnes, så smagsstofferne får tid til at udvikle sig. Holdbarhed efter åbning: 14 dage.

Mest læste artikler