Uanset hvor lidt plads du har, kan du næsten altid få plads til at dyrke noget grønt.
Uanset hvor lidt plads du har, kan du næsten altid få plads til at dyrke noget grønt.

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bøger

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille eller måske slet ingen have. Nogle afgrøder trives nemlig fint i vindueskarmen. I bogen gennemgås masser af grøntsager, frugter og bær, og du får også opskrifter til. Prøv en rødbede-æblechutney her.

 

Potter er nemme
at dyrke i

Foto: New Holland PublishersDyrkning i krukker og potter har flere fordele: du kan dyrke afgrøder med forskellige jordbetingelser eller afgrøder, der breder sig voldsomt, hvis ikke de er ”spærret inde”. Desuden kan du flytte rundt på potterne alt efter vejr og vind, hvis de står udendørs.

Plant på altanen eller i vindueskarmen

Med undertitlen ”Selvforsynende på 3. Sal” lægger bogen i høj grad op til, at man udnytter den plads man har, uanset hvor man bor. En solrig vindueskarm kan være et fint sted til fx chili og peberfrugt. Bogen indeholder al den information, du behøver for at komme godt i gang; valg af planter, vanding, gødning, redskaber og meget mere.

Oversigt med populære og højtydende afgrøder

Med det overskuelige leksikon over mange forskellige grøntsager, frugter, bær og krydderurter er det nemt at finde ud af, hvad der vil passe ind lige netop hos dig, og de betingelser du har for at dyrke. Her er hurtige fakta som typen af potte og placering og lidt mere udførlig beskrivelse af plantens dyrkning, pasning, høst, opbevaring og hvilke skadedyr og sygdomme, der kan angribe den. Bogen afsluttes med 25 opskrifter på forretter, hovedretter og desserter.

Kathryn Hawkins
Dyrk din mad i potter
Forlaget Turbine
144 sider
Vejl. pris: 249 kr.

Opskrift på rødbede- og æblechutney
#br

Læs også: Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Rødbede- og æblechutney

Det skal du bruge
1 laurbærblad
1 lille tørret chili
Et lille stykke kanel
1/2 tsk knuste, sorte peberkorn
1 tsk knuste korianderfrø
2 1/4 dl hvidvinseddike
2 fed hvidløg, pillede og knuste
2 skalotteløg, pillede og finthakkede
1 æble (ikke madæble), skrællet og uden kernehus, fintskåret
3 spsk perlesukker
500 g rødbeder, kogte, pillede og revne
1 tsk salt

Sådan gør du
1. Læg laurbærblad, chili og krydderier i et lille stykke lærred, og bind det sammen med et stykke garn . Læg posen i en gryde. Hæld vineddiken over, og tilsæt hvidløg, skalotteløg, æble og sukker.

2. Bring gryden i kog, rør rundt af og til, og lad det småkoge i 10 minutter, til grøntsagerne er bløde. Lad det køle af, tag krydderiposen op, og smid den væk.

3. Læg de revne rødbeder i en skål, og rør den kolde eddikeblanding i. Smag til med salt, og hæld massen i afkølede, steriliserede glas med en ske. Luk dem godt til. Lad glassene stå i køleskab nogle dage, før de åbnes, så smagsstofferne får tid til at udvikle sig. Holdbarhed efter åbning: 14 dage.

4 april 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...