Uanset hvor lidt plads du har, kan du næsten altid få plads til at dyrke noget grønt.
Uanset hvor lidt plads du har, kan du næsten altid få plads til at dyrke noget grønt.

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bøger

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille eller måske slet ingen have. Nogle afgrøder trives nemlig fint i vindueskarmen. I bogen gennemgås masser af grøntsager, frugter og bær, og du får også opskrifter til. Prøv en rødbede-æblechutney her.

 

Potter er nemme
at dyrke i

Foto: New Holland PublishersDyrkning i krukker og potter har flere fordele: du kan dyrke afgrøder med forskellige jordbetingelser eller afgrøder, der breder sig voldsomt, hvis ikke de er ”spærret inde”. Desuden kan du flytte rundt på potterne alt efter vejr og vind, hvis de står udendørs.

Plant på altanen eller i vindueskarmen

Med undertitlen ”Selvforsynende på 3. Sal” lægger bogen i høj grad op til, at man udnytter den plads man har, uanset hvor man bor. En solrig vindueskarm kan være et fint sted til fx chili og peberfrugt. Bogen indeholder al den information, du behøver for at komme godt i gang; valg af planter, vanding, gødning, redskaber og meget mere.

Oversigt med populære og højtydende afgrøder

Med det overskuelige leksikon over mange forskellige grøntsager, frugter, bær og krydderurter er det nemt at finde ud af, hvad der vil passe ind lige netop hos dig, og de betingelser du har for at dyrke. Her er hurtige fakta som typen af potte og placering og lidt mere udførlig beskrivelse af plantens dyrkning, pasning, høst, opbevaring og hvilke skadedyr og sygdomme, der kan angribe den. Bogen afsluttes med 25 opskrifter på forretter, hovedretter og desserter.

Kathryn Hawkins
Dyrk din mad i potter
Forlaget Turbine
144 sider
Vejl. pris: 249 kr.

Opskrift på rødbede- og æblechutney
#br

Læs også: Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Rødbede- og æblechutney

Det skal du bruge
1 laurbærblad
1 lille tørret chili
Et lille stykke kanel
1/2 tsk knuste, sorte peberkorn
1 tsk knuste korianderfrø
2 1/4 dl hvidvinseddike
2 fed hvidløg, pillede og knuste
2 skalotteløg, pillede og finthakkede
1 æble (ikke madæble), skrællet og uden kernehus, fintskåret
3 spsk perlesukker
500 g rødbeder, kogte, pillede og revne
1 tsk salt

Sådan gør du
1. Læg laurbærblad, chili og krydderier i et lille stykke lærred, og bind det sammen med et stykke garn . Læg posen i en gryde. Hæld vineddiken over, og tilsæt hvidløg, skalotteløg, æble og sukker.

2. Bring gryden i kog, rør rundt af og til, og lad det småkoge i 10 minutter, til grøntsagerne er bløde. Lad det køle af, tag krydderiposen op, og smid den væk.

3. Læg de revne rødbeder i en skål, og rør den kolde eddikeblanding i. Smag til med salt, og hæld massen i afkølede, steriliserede glas med en ske. Luk dem godt til. Lad glassene stå i køleskab nogle dage, før de åbnes, så smagsstofferne får tid til at udvikle sig. Holdbarhed efter åbning: 14 dage.

4 april 2013
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Klassikeren "Fru Nimb's kogebog" er blevet genoptrykt

Nu er der mulighed for at lave mad på ægte, gammeldags maner. Med det fotografiske genoptryk af 1. udgave af Louise Nimbs kogebog fra 1888...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.