Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran.
Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran. Foto: Morten Holtum

Brug gran i madlavningen – ny bog giver dig opskrifterne

Bøger

”Mad med gran” indeholder opskrifter med forskellige sorter af gran. Fælles for dem er, at gran er en råvare, der findes overalt og altså er meget nem selv at samle. Hvis du har lyst til at prøve den utraditionelle råvare, får du her opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen.

 

Foto: Morten HoltumFra granskoven til køkkenbordet

Gran vil nok for de fleste lyde som en noget utraditionel og eksotisk ingrediens i madlavningen. Ikke desto mindre findes det overalt i Danmark og er nemt selv at samle. Udover opskrifter indeholder bogen også gode råd til, hvor, hvornår og hvordan du samler – eller sanker – gran.

Nåle, skud og kogler

Bogen har en fin gennemgang af forskellene på nåle, skud og kogler, og med fotos af hver enkelt er det svært at gå helt galt i jagten på sine ingredienser fra granskoven. De friske skud holder kun nogle dage, men i bogen får du en række metoder til at gemme dem længe ved fx at sylte dem eller lave dem til sirup.

Opskrifter til årstiderne

Opskrifterne i bogen er inddelt efter, hvad der passer bedst til forår-sommer og til efterår-vinter. Opskrifterne er både med friske skud, sirup, gelé, eddike, snaps og olie, og her er alt fra snacks, suppe og hovedretter til sorbet, te og koldskål. Og julegodterne er heller ikke blevet overset – når den tid kommer, kan du bl.a. prøve konfekt med syltede granskud.

Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane
Mad med gran
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100,00 kr.

Bogen kan købes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside eller hos boghandleren.

Få opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen
#br

Læs også:

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...

Foto: Morten HoltumGranmarineret svinemørbrad

Til 6 pers.

1 svinemørbrad
15 kviste gran/fyr/lærk
1 citron (skal og saft
3 fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt og peber

Puds mørbraden. Pil nålene af kvistene. Riv skallen af citronen og hak hvidløg fint. Rør olie, citronsaft og skal, hvidløg og grannåle til en mariande og smag til med salt og peber. Smør mørbraden godt ind i marinaden og pak den ind i husholdningsfilm. Lad den trække på køl mindst 4 timer - gerne længere.

Mørbraden brunes på panden og steges færdig i ovn ved 200 grader  i ca. 30 min. Lad kødet hvile lidt, inden du skærer det ud.

 

 

26 februar 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...