Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran.
Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran. Foto: Morten Holtum

Brug gran i madlavningen – ny bog giver dig opskrifterne

Bøger

”Mad med gran” indeholder opskrifter med forskellige sorter af gran. Fælles for dem er, at gran er en råvare, der findes overalt og altså er meget nem selv at samle. Hvis du har lyst til at prøve den utraditionelle råvare, får du her opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen.

 

Foto: Morten HoltumFra granskoven til køkkenbordet

Gran vil nok for de fleste lyde som en noget utraditionel og eksotisk ingrediens i madlavningen. Ikke desto mindre findes det overalt i Danmark og er nemt selv at samle. Udover opskrifter indeholder bogen også gode råd til, hvor, hvornår og hvordan du samler – eller sanker – gran.

Nåle, skud og kogler

Bogen har en fin gennemgang af forskellene på nåle, skud og kogler, og med fotos af hver enkelt er det svært at gå helt galt i jagten på sine ingredienser fra granskoven. De friske skud holder kun nogle dage, men i bogen får du en række metoder til at gemme dem længe ved fx at sylte dem eller lave dem til sirup.

Opskrifter til årstiderne

Opskrifterne i bogen er inddelt efter, hvad der passer bedst til forår-sommer og til efterår-vinter. Opskrifterne er både med friske skud, sirup, gelé, eddike, snaps og olie, og her er alt fra snacks, suppe og hovedretter til sorbet, te og koldskål. Og julegodterne er heller ikke blevet overset – når den tid kommer, kan du bl.a. prøve konfekt med syltede granskud.

Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane
Mad med gran
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100,00 kr.

Bogen kan købes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside eller hos boghandleren.

Få opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen
#br

Læs også: Sylt for pokker med Annes syltebog

Foto: Morten HoltumGranmarineret svinemørbrad

Til 6 pers.

1 svinemørbrad
15 kviste gran/fyr/lærk
1 citron (skal og saft
3 fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt og peber

Puds mørbraden. Pil nålene af kvistene. Riv skallen af citronen og hak hvidløg fint. Rør olie, citronsaft og skal, hvidløg og grannåle til en mariande og smag til med salt og peber. Smør mørbraden godt ind i marinaden og pak den ind i husholdningsfilm. Lad den trække på køl mindst 4 timer - gerne længere.

Mørbraden brunes på panden og steges færdig i ovn ved 200 grader  i ca. 30 min. Lad kødet hvile lidt, inden du skærer det ud.

 

 

26 februar 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...