Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran.
Du kan fx som her plukke spæde skud fra en rødgran. Foto: Morten Holtum

Brug gran i madlavningen – ny bog giver dig opskrifterne

Bøger

”Mad med gran” indeholder opskrifter med forskellige sorter af gran. Fælles for dem er, at gran er en råvare, der findes overalt og altså er meget nem selv at samle. Hvis du har lyst til at prøve den utraditionelle råvare, får du her opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen.

 

Foto: Morten HoltumFra granskoven til køkkenbordet

Gran vil nok for de fleste lyde som en noget utraditionel og eksotisk ingrediens i madlavningen. Ikke desto mindre findes det overalt i Danmark og er nemt selv at samle. Udover opskrifter indeholder bogen også gode råd til, hvor, hvornår og hvordan du samler – eller sanker – gran.

Nåle, skud og kogler

Bogen har en fin gennemgang af forskellene på nåle, skud og kogler, og med fotos af hver enkelt er det svært at gå helt galt i jagten på sine ingredienser fra granskoven. De friske skud holder kun nogle dage, men i bogen får du en række metoder til at gemme dem længe ved fx at sylte dem eller lave dem til sirup.

Opskrifter til årstiderne

Opskrifterne i bogen er inddelt efter, hvad der passer bedst til forår-sommer og til efterår-vinter. Opskrifterne er både med friske skud, sirup, gelé, eddike, snaps og olie, og her er alt fra snacks, suppe og hovedretter til sorbet, te og koldskål. Og julegodterne er heller ikke blevet overset – når den tid kommer, kan du bl.a. prøve konfekt med syltede granskud.

Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane
Mad med gran
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100,00 kr.

Bogen kan købes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside eller hos boghandleren.

Få opskriften på granmarineret svinemørbrad fra bogen
#br

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Foto: Morten HoltumGranmarineret svinemørbrad

Til 6 pers.

1 svinemørbrad
15 kviste gran/fyr/lærk
1 citron (skal og saft
3 fed hvidløg
1 dl olivenolie
salt og peber

Puds mørbraden. Pil nålene af kvistene. Riv skallen af citronen og hak hvidløg fint. Rør olie, citronsaft og skal, hvidløg og grannåle til en mariande og smag til med salt og peber. Smør mørbraden godt ind i marinaden og pak den ind i husholdningsfilm. Lad den trække på køl mindst 4 timer - gerne længere.

Mørbraden brunes på panden og steges færdig i ovn ved 200 grader  i ca. 30 min. Lad kødet hvile lidt, inden du skærer det ud.

 

 

26 februar 2013
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.