Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

Bøger

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget indbydende opskrifter bliver du også lidt klogere på chokoladen og dens historie. Prøv selv to af opskrifterne fra bogen her; cookies med hasselnødder og mælkechokolade og chokoladeballade og skyris med hindbær.

De fine pistaciekager med hvid chokolade og jordbær er en af opskrifterne i "Lykken er chokolade".
De fine pistaciekager med hvid chokolade og jordbær er en af opskrifterne i "Lykken er chokolade". Foto: Columbus Leth

34 forskellige ingredienser kombineret med chokolade

Foto_ Columbus LethDe to forfattere Maja Ambeck Vase og Anne Moltke Hansen har til hverdag hver deres blog, hvor det primære omdrejningspunkt er chokolade. Nu er de gået sammen om ”Lykken er chokolade”, som tager udgangspunkt i 34 forskellige ingredienser, som de hver har lavet en chokoladeopskrift ud fra. Der er opskrifter med frugt og bær, karamel, nødder og krydderier, og der er både klassikere og nye inspirerende opskrifter.

Forskellene på chokolade

Der er stor smagsforskel på forskellig chokolade, og i bogen får du en lynguide til chokoladesmagning – hvordan du skal se, lugte, lytte til den og lade den smelte på tungen for at få den fulde oplevelse ud af den. Og så synes de to forfattere sagtens, at man kan spise chokolade hver dag, så længe det er af en høj kvalitet – og med måde. Chokoladen i opskrifterne er både mørk, lys og hvid, og bloggerne giver dig en lille guide til de forskellige typer chokolade, og hvilke de anbefaler at bruge.

”Lykken er chokolade” er en bog, hvor man som chokoladeelsker får lyst til at begynde fra en ende af og prøve alle opskrifterne på kager, mousser, is, cookies, morgenmad og meget mere.

Chokoladeballade og skyr-is med brombær

Foto: Columbus Leth10 personer

Balladen SKAL bages dagen før, så den har tid til at sætte sig ordentligt, inden den nydes.

Chokoladeballade
200 g mørk chokolade 200 g smør
250 g sukker
5 æg
1 spsk hvedemel

Skyr-is med hindbær
1 dl piskefløde
80 g vaniljesukker
400 g skyr
250 g friske hindbær
rund kageform (22 cm)

Chokoladeballade
Hak chokoladen groft. Smelt smørret stille og roligt i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt, til chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og tilsæt sukkeret.

Læs også: Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Rør rundt, til sukkeret er opløst. Køl lidt af. Pisk æggene let sammen og tilsæt dem lidt ad gangen i chokolade-smørblandingen. Vend til sidst melet i.

Forvarm ovnen til 180 grader ved varmluft. For formen med bagepapir, hæld balladen i formen, sæt den i ovnen og bag den i ca. 25 minutter. Kagen skal føles lidt ubagt, men den sætter sig. Afkøl kagen i formen.

Skyr-is med hindbær
Kom fløde og vaniljesukker i en gryde og lad det koge op. Tag gryden af varmen, tilsæt skyr og pisk det til en homogen masse med et piskeris. Køl cremen helt ned og frys den på ismaskinen. Tilsæt hindbærrene, lige inden isen er færdig.

Kom et stykke chokoladeballade på hver tallerken og placér en kugle skyr-is med hindbær ovenpå chokoladeballaden eller ved siden af.

Cookies med hasselnødder og chokolade

Foto: Columbus Leth15 stk

100 g blødt smør
75 g brun farin
75 g sukker
1 æg
125 g hvedemel
75 g havregryn
1⁄2 tsk bagepulver
1/3 tsk salt
100 g hasselnødder
100 g mælkechokolade

Hvis du ønsker mere sejhed, kan du med fordel tilsætte rosiner, dadler eller dine foretrukne tørrede frugter.

Rør smør, brun farin og sukker godt sammen i en skål til en cremet og let luftig konsistens. Tilsæt ægget. Rør mel, havregryn, bagepulver og salt i. Hak nødderne og mælke- chokoladen og vend begge dele i dejen.

Læs også: Hurtig og lækker mad

Forvarm ovnen til 180 grader ved varmluft. Form dejen til 15 kugler. Læg dem på en bageplade med bagepapir med god afstand imellem. Tryk dem let flade. Bag i ca. 13-15 minutter, til de er gyldne.

Lad dem køle af på en bagerist.

Maja Ambeck Vase & Anne Moltke Hansen
Lykken er chokolade
Politikens Forlag
174 sider
Vejl. pris: 250 kroner

28 februar 2014
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...