Bliv klog på the - og det man spiser til den

Bøger

Med bogen "Afternoon Tea" kan du dække op som i en overdådig thesalon hjemme hos dig selv. Heri får du nemlig de bedste opskrifter fra Perch's Tea Room - den eksklusive thesalon i hjertet af København. Udover opskrifterne giver bogen et overblik over theens og the-kulturens oprindelse og udvikling. Få et par af opskrifterne her.

The er den anden mest udbredte drik i verden efter vand. Bogen giver dig masser af fakta og opskrifter.
The er den anden mest udbredte drik i verden efter vand. Bogen giver dig masser af fakta og opskrifter. Foto: Helle Schjønning

 

Foto: Helle SchønningKager og fingernemme sandwiches

Mange af bogens opskrifter er på mere eller mindre sødt bagværk, som mange nok vil mene hører thebordet til. Men the kan også sagtens drikkes til mindre søde sager som fx wraps med skaldyr, ostemuffins eller sandwich med agurk - faktisk var sidstnævnte obligatorisk på de små opsatser man brugte under afternoon tea i 1800-tallets England, som man kan læse om i bogens afsnit om thekulturens historie.

The og spise til hver af årstiderne

Opskrifterne er inddelt efter, hvordan de passer bedst i forhold til årstiderne. Som indledning til hver af de fire afsnit kommer bogens forfatter Stine Hinceldey Alwén med fire bud på thetyper, der passer godt til årstiden. Så følger alle de gode opskrifter med fx sommerens gode bær og julens krydderier. The-drikke er der selvfølgelig også, som latte med grøn the, smoothies og forskellige slags isthe.

Forfatteren er femte generation

Stine Hinceldey Alwén har alle forudsætninger for at skrive en bog om the, og hvad dertil hører. Hun er femte generation i A.C. Perch's Thehandel, er med i den daglige drift og er vokset op med the i sutteflasken, som hun selv formulerer det i forordet. Forretningen er 177 år gammel, og for nogle år siden kom thesalonen til. Sammen med opskrifterne giver hun dig også opskriften på den perfekt bryggede kop the og fakta om forskellige thetyper.

Læs også: Sund mad

Thebrød

Foto: Helle SchjønningDette brød smager fantastisk med koldt smør.
Det kan holde sig meget længe og kan sagtens laves et par dage inden, man skal bruge det.

125 g tørrede abrikoser
125 g rosiner
75 g sukat
3 dl varm kraftig Assamthe
275 g mel
2½ tsk bagepulver
150 g sukker
1 tsk kanel
1 æg

Abrikoserne skæres i små stykker. Alle de tørrede frugter kommes i en skål, og den varme the hældes over. Lad dem stå og trække i mindst 3 timer eller natten over.

Mel, bagepulver, sukker og kanel blandes sammen og vendes ned til de tørrede frugter. Ægget tilsættes, og alt blandes godt. Dejen hældes i en gerne aflang form, der er smurt eller foret med bagepapir. Brødet bages ved 160 grader i ca. 1 time.

Thepunch

Foto: Helle SchjønningPunch hører den kolde tid til. Den varme the med rom varmer hele kroppen, helt ud i storetåen. Den kan laves med mange theer, men sort the er nu bedst til punch.

Server den som et alternativ til glögg.
1 glas
1 tsk orangethe
1¼ dl kogende vand
1 tsk rørsukker
3 cl rom
1 skive citron
1 nellike


Orangetheen brygges i en thepotte med si, sukkeret tilsættes, og theen trækker i 8 minutter, hvorefter bladene fjernes.
Theen hældes op i et glas – sæt en sølv- eller glasske i glasset, så det ikke springer – og rommen hældes i. Thepunch skal altid serveres rygende varm.

Læs også: Moderne italiensk køkken

6 december 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...