Bliv klog på the - og det man spiser til den

Bøger

Med bogen "Afternoon Tea" kan du dække op som i en overdådig thesalon hjemme hos dig selv. Heri får du nemlig de bedste opskrifter fra Perch's Tea Room - den eksklusive thesalon i hjertet af København. Udover opskrifterne giver bogen et overblik over theens og the-kulturens oprindelse og udvikling. Få et par af opskrifterne her.

The er den anden mest udbredte drik i verden efter vand. Bogen giver dig masser af fakta og opskrifter.
The er den anden mest udbredte drik i verden efter vand. Bogen giver dig masser af fakta og opskrifter. Foto: Helle Schjønning

 

Foto: Helle SchønningKager og fingernemme sandwiches

Mange af bogens opskrifter er på mere eller mindre sødt bagværk, som mange nok vil mene hører thebordet til. Men the kan også sagtens drikkes til mindre søde sager som fx wraps med skaldyr, ostemuffins eller sandwich med agurk - faktisk var sidstnævnte obligatorisk på de små opsatser man brugte under afternoon tea i 1800-tallets England, som man kan læse om i bogens afsnit om thekulturens historie.

The og spise til hver af årstiderne

Opskrifterne er inddelt efter, hvordan de passer bedst i forhold til årstiderne. Som indledning til hver af de fire afsnit kommer bogens forfatter Stine Hinceldey Alwén med fire bud på thetyper, der passer godt til årstiden. Så følger alle de gode opskrifter med fx sommerens gode bær og julens krydderier. The-drikke er der selvfølgelig også, som latte med grøn the, smoothies og forskellige slags isthe.

Forfatteren er femte generation

Stine Hinceldey Alwén har alle forudsætninger for at skrive en bog om the, og hvad dertil hører. Hun er femte generation i A.C. Perch's Thehandel, er med i den daglige drift og er vokset op med the i sutteflasken, som hun selv formulerer det i forordet. Forretningen er 177 år gammel, og for nogle år siden kom thesalonen til. Sammen med opskrifterne giver hun dig også opskriften på den perfekt bryggede kop the og fakta om forskellige thetyper.

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Thebrød

Foto: Helle SchjønningDette brød smager fantastisk med koldt smør.
Det kan holde sig meget længe og kan sagtens laves et par dage inden, man skal bruge det.

125 g tørrede abrikoser
125 g rosiner
75 g sukat
3 dl varm kraftig Assamthe
275 g mel
2½ tsk bagepulver
150 g sukker
1 tsk kanel
1 æg

Abrikoserne skæres i små stykker. Alle de tørrede frugter kommes i en skål, og den varme the hældes over. Lad dem stå og trække i mindst 3 timer eller natten over.

Mel, bagepulver, sukker og kanel blandes sammen og vendes ned til de tørrede frugter. Ægget tilsættes, og alt blandes godt. Dejen hældes i en gerne aflang form, der er smurt eller foret med bagepapir. Brødet bages ved 160 grader i ca. 1 time.

Thepunch

Foto: Helle SchjønningPunch hører den kolde tid til. Den varme the med rom varmer hele kroppen, helt ud i storetåen. Den kan laves med mange theer, men sort the er nu bedst til punch.

Server den som et alternativ til glögg.
1 glas
1 tsk orangethe
1¼ dl kogende vand
1 tsk rørsukker
3 cl rom
1 skive citron
1 nellike


Orangetheen brygges i en thepotte med si, sukkeret tilsættes, og theen trækker i 8 minutter, hvorefter bladene fjernes.
Theen hældes op i et glas – sæt en sølv- eller glasske i glasset, så det ikke springer – og rommen hældes i. Thepunch skal altid serveres rygende varm.

Læs også: Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

6 december 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.