Opskriften på disse florentinere er en af dem, du finder i "Kager uden mel".
Opskriften på disse florentinere er en af dem, du finder i "Kager uden mel". Foto: Morten Holtum

Bagebog giver dig opskrifter på 24 kager uden mel

Bøger

”Kager uden mel” er titlen på den lille men meget brugbare og inspirerende bagebog, som indeholder opskrifter på kager med masser af forskellige ingredienser – men ingen hvedemel. Med i købet får du facts om råvarer og historiske anekdoter. Prøv opskriften på boghvede- og banankage sidst i artiklen.

 

Foto: Morten HoltumSpændende ingredienser erstatter hvedemelet

Kager uden mel lyder måske ikke som rigtige kager, men du vil nok blive overrasket over, hvor mange lækre ting man faktisk kan bage uden at savne melet i dejen. Med opskrifterne er det ikke et spørgsmål om at vælge hvedemel fra, men om at vælge en masse andet til – fx nødder, mandelmel og tørret frugt.

Kendte kager plus lidt til

Bogens forfatter, Lise Lotz, vil gerne vise, at kager ikke automatisk indeholder mel, og langt de fleste kager i bogen er oprindelig uden mel – der er altså ikke tale om nye opfindelser og tilpasninger til et mel-frit køkken. Der er kager, som de fleste kender, gulerodskage, fragilité og chokolade-valnøddekage, men også mere eksotiske som hummus-småkager og kastanjekage.

En bonus ved opskrifterne er, at de også kan bruges af folk, der er intolerante over for gluten, da ingredienserne er naturligt glutenfri.

Facts om råvarerne og historiske anekdoter

En anden bonus ved bogen er, at den igennem de 48 sider er fyldt med facts om de mere eller mindre kendte råvarer, der indgår i kagerne, historiske anekdoter og forklaringer på kagernes navne. Vidste du for eksempel, at kagen pavlova er opkaldt efter en russisk balletdanserinde? Eller at beduiner har brugt dadler som prævention til deres hunkameler?

Med ”Kager uden mel” får du stillet lækkersulten og bliver samtidig lidt klogere.

Lise Lotz
Kager uden mel
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr


Bogen kan købes hos boghandlere, på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside og hos Forlaget Vingefang

Læs også: Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

Få opskriften på boghvede- og banankage
#br

Foto: Morten HoltumBoghvede- og banankage

1 randform (ca. 10 stykker)

225 g boghvedemel
225 g sukker
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk. salt
2 æg
2 dl vindruekerneolie
100 g rosiner
150 g dadler
2 bananer

Evt. pynt: 50 g valnødder eller pecannødder

Boghvede er – på trods af navnet – slet ikke i familie med hvede. Planten er derimod beslægtet med rabarber.

Sådan gør du
Rør de tørre ingredienser boghvedemel, sukker, bagepulver og salt sammen i en skål. Tilsæt æg og olie, og rør det til en jævn dej. Rør rosiner og dadlerne – skåret i småstykker – i dejen. Mos bananerne, og tilsæt dem til dejen. Rør til de er godt fordelt.

Hæld dejen i en smurt randform. Bag kagen ved ca. 175° i 35-40 min.

Læs også: Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

21 marts 2013
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.