Opskriften på disse florentinere er en af dem, du finder i "Kager uden mel".
Opskriften på disse florentinere er en af dem, du finder i "Kager uden mel". Foto: Morten Holtum

Bagebog giver dig opskrifter på 24 kager uden mel

Bøger

”Kager uden mel” er titlen på den lille men meget brugbare og inspirerende bagebog, som indeholder opskrifter på kager med masser af forskellige ingredienser – men ingen hvedemel. Med i købet får du facts om råvarer og historiske anekdoter. Prøv opskriften på boghvede- og banankage sidst i artiklen.

 

Foto: Morten HoltumSpændende ingredienser erstatter hvedemelet

Kager uden mel lyder måske ikke som rigtige kager, men du vil nok blive overrasket over, hvor mange lækre ting man faktisk kan bage uden at savne melet i dejen. Med opskrifterne er det ikke et spørgsmål om at vælge hvedemel fra, men om at vælge en masse andet til – fx nødder, mandelmel og tørret frugt.

Kendte kager plus lidt til

Bogens forfatter, Lise Lotz, vil gerne vise, at kager ikke automatisk indeholder mel, og langt de fleste kager i bogen er oprindelig uden mel – der er altså ikke tale om nye opfindelser og tilpasninger til et mel-frit køkken. Der er kager, som de fleste kender, gulerodskage, fragilité og chokolade-valnøddekage, men også mere eksotiske som hummus-småkager og kastanjekage.

En bonus ved opskrifterne er, at de også kan bruges af folk, der er intolerante over for gluten, da ingredienserne er naturligt glutenfri.

Facts om råvarerne og historiske anekdoter

En anden bonus ved bogen er, at den igennem de 48 sider er fyldt med facts om de mere eller mindre kendte råvarer, der indgår i kagerne, historiske anekdoter og forklaringer på kagernes navne. Vidste du for eksempel, at kagen pavlova er opkaldt efter en russisk balletdanserinde? Eller at beduiner har brugt dadler som prævention til deres hunkameler?

Med ”Kager uden mel” får du stillet lækkersulten og bliver samtidig lidt klogere.

Lise Lotz
Kager uden mel
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr


Bogen kan købes hos boghandlere, på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside og hos Forlaget Vingefang

Læs også: Hjemmebagt knækbrød med masser af kerner

Få opskriften på boghvede- og banankage
#br

Foto: Morten HoltumBoghvede- og banankage

1 randform (ca. 10 stykker)

225 g boghvedemel
225 g sukker
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk. salt
2 æg
2 dl vindruekerneolie
100 g rosiner
150 g dadler
2 bananer

Evt. pynt: 50 g valnødder eller pecannødder

Boghvede er – på trods af navnet – slet ikke i familie med hvede. Planten er derimod beslægtet med rabarber.

Sådan gør du
Rør de tørre ingredienser boghvedemel, sukker, bagepulver og salt sammen i en skål. Tilsæt æg og olie, og rør det til en jævn dej. Rør rosiner og dadlerne – skåret i småstykker – i dejen. Mos bananerne, og tilsæt dem til dejen. Rør til de er godt fordelt.

Hæld dejen i en smurt randform. Bag kagen ved ca. 175° i 35-40 min.

Læs også: Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

21 marts 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...