Foto: Sofie Meedom

Bag forskellige typer brød med rug

Bøger

Rugmel kan bruges til meget andet end blot rugbrød. I den overskuelige bagebog ”Vi bager med rug” af Line Friis får du opskrifter med udgangspunkt i forskellige hævemidler, og du kan bage kager, boller, pumpernickel og selvfølgelig det klassiske rugbrød – i forskellige variationer. Prøv opskriften på dansk honningkage.

 

Foto: Sofie MeedomRug er en alsidig kornart

Forfatterens formål med bogen er først og fremmest at få folks øjne op for, hvor alsidig en kornsort rug er. Den kan bruges til meget andet end det traditionelle rugbrød, og der findes et væld af forskellige sorter af rug. Mange kender nok bedst rug fra supermarkedets pakker med rugbrød, men hvis du gerne selv vil i gang med at bage, er der masser af inspiration at hente i bogen.

Bag med forskellige hævemidler

Bogen er meget enkelt delt op i afsnit med forskellige hævemidler, du kan bage rugen med. Fælles for hævemidlerne er, at de udvikler kuldioxid, forskellen er hvordan hævemidlerne bidrager til bagværkets smag og struktur. Hvert afsnit indledes med lidt fakta om de enkelte hævemidlers kendetegn.

Bliv klogere på rugens egenskaber

Opskrifter er ikke det eneste bogen giver dig. Der er også et temmelig fyldestgørende afsnit om rugens mange gode og sunde egenskaber – både som råvare, som afgrøde og næringsstof. Du kan bl.a. læse om, gluten- og stivelsesindholdet i rug og om kulhydrater, proteiner og vitaminer og mineraler i kornsorten.

Line Friis
Vi bager med rug
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.

Bogen kan købes i boghandlere og i forlagets netbutik

Opskrift på dansk honningkage
#br

Læs også: Sund mad

Dansk honningkage

Foto: Sofie Meedom2 stk. (2 sandkageforme)

Honningkage holder sig lækker meget længe og kan sagtens bages hele året og spises med fx ost på!

375 g honning
375 g brunt farin
125 g smør
1 økologisk appelsin (skal)
250 ml kærnemælk
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
10 g natron
350 g hvedemel
400 g rugmel

Honning, sukker og smør lunes i en gryde. Afkøles. Appelsinskal, kærnemælk og krydderier blandes i.

Natron og de to meltyper blandes. Røres i honning-krydderi¬blandingen.
Smør 2 forme, og hæld dejen i. Bages ved 160° i 1,5 time.

17 april 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...