Foto: Sofie Meedom

Bag forskellige typer brød med rug

Bøger

Rugmel kan bruges til meget andet end blot rugbrød. I den overskuelige bagebog ”Vi bager med rug” af Line Friis får du opskrifter med udgangspunkt i forskellige hævemidler, og du kan bage kager, boller, pumpernickel og selvfølgelig det klassiske rugbrød – i forskellige variationer. Prøv opskriften på dansk honningkage.

 

Foto: Sofie MeedomRug er en alsidig kornart

Forfatterens formål med bogen er først og fremmest at få folks øjne op for, hvor alsidig en kornsort rug er. Den kan bruges til meget andet end det traditionelle rugbrød, og der findes et væld af forskellige sorter af rug. Mange kender nok bedst rug fra supermarkedets pakker med rugbrød, men hvis du gerne selv vil i gang med at bage, er der masser af inspiration at hente i bogen.

Bag med forskellige hævemidler

Bogen er meget enkelt delt op i afsnit med forskellige hævemidler, du kan bage rugen med. Fælles for hævemidlerne er, at de udvikler kuldioxid, forskellen er hvordan hævemidlerne bidrager til bagværkets smag og struktur. Hvert afsnit indledes med lidt fakta om de enkelte hævemidlers kendetegn.

Bliv klogere på rugens egenskaber

Opskrifter er ikke det eneste bogen giver dig. Der er også et temmelig fyldestgørende afsnit om rugens mange gode og sunde egenskaber – både som råvare, som afgrøde og næringsstof. Du kan bl.a. læse om, gluten- og stivelsesindholdet i rug og om kulhydrater, proteiner og vitaminer og mineraler i kornsorten.

Line Friis
Vi bager med rug
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.

Bogen kan købes i boghandlere og i forlagets netbutik

Opskrift på dansk honningkage
#br

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Dansk honningkage

Foto: Sofie Meedom2 stk. (2 sandkageforme)

Honningkage holder sig lækker meget længe og kan sagtens bages hele året og spises med fx ost på!

375 g honning
375 g brunt farin
125 g smør
1 økologisk appelsin (skal)
250 ml kærnemælk
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
10 g natron
350 g hvedemel
400 g rugmel

Honning, sukker og smør lunes i en gryde. Afkøles. Appelsinskal, kærnemælk og krydderier blandes i.

Natron og de to meltyper blandes. Røres i honning-krydderi¬blandingen.
Smør 2 forme, og hæld dejen i. Bages ved 160° i 1,5 time.

17 april 2013
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.