Vinterdæk - hvornår, hvad og hvorfor?

Bilen

Hvornår er det helt præcist, at man skal skifte til vinterdæk? Og hvorfor skal man i det hele taget skifte til vinterdæk i et land, hvor det sammenlagt kun sner 4-5 dage om året?

Vinterdæk eller ej?
Vinterdæk eller ej? Foto: iStock

Vinterdæk eller ej?

Skal - skal ikke?

Der er sikkert mange bilejere, der i løbet af efteråret overvejer, om de skal skifte til vinterdæk? Eller om de skal skifte til helårsdæk og helt slippe for det sæsonbetingede besvær. Der er slutteligt også dem, der overvejer at køre vinteren igennem på sommerdæk.

Hvorfor skifte til vinterdæk?

Man skal selvfølgelig skifte til vinterdæk for at få et bedre vejgreb, når vejene bliver fedtede, isede og fyldt med sne.

Vejgrebet bliver bedre, risikoen for udskridning begrænses, og bremselængden reduceres dramatisk på vinterdæk i forhold til på sommerdæk. Man skal ikke lade sig narre af, at landet måske kun iklædes vinterkåbe 4-5 dage i vinterhalvåret. Temperaturen er hvert eneste år meget ofte nede omkring frysepunktet. Med lidt morgenrim og lidt fugtighed i luften kan det gøre vejbanen ekstrem glat, selvom der igen sne er faldet.

Ikke lovkrav om at skifte til dæk om vinteren

Et dækskifte ved vintertide er i dag ikke så indlysende klart, som det var for få årtier siden. Dækteknologien har udviklet sig så markant, at man i dag kan købe helårsdæk, der er meget tæt på at have den samme ydeevne om vinteren, som vinterdæk har.

Der er i Danmark i modsætning til visse andre lande ikke noget lovkrav om at skifte til vinterdæk, når vejret skifter. 

Det er fuldt ud lovligt selv at foretage et vinterdækskifte. Her handler det udelukkende om, hvorvidt man føler sig kompetent nok til det. Et dækskifte på et værksted koster et sted mellem 200 og 700 kroner. Hertil skal lægges udgifter til eventuel opbevaring af dine vinterdæk på værkstedet.

Læs også:

Undgå at underforsikre dit indbo

Værdien i dit klædeskab i form af tøj, tasker, sko og smykker er måske langt større, end du forestiller dig. Det kan have betydning for,...

Hvad er et vinterdæk?

Et godt sted at gå til, hvis man leder efter en definition af et vinterdæk er Bilmagasinet:

  • "Et vinterdæk er grundlæggende blødere og mere fleksibelt end et sommerdæk, når det bliver koldt. Dermed bliver vejgrebet langt bedre, så sandsynligheden for udskridning mindskes, og standselængden bliver kortere."
  • "Vinterdækket er opbygget af en stor mængde lameller, der giver mange kanter, som griber fat i vejoverfladen. Omvendt er sommerdækket mere enkelt opbygget med større ensartede overflader, der giver mere vejgreb og kørselskomfort i varmt vejr."

Sådan kan du se om dækket er et vinterdæk

Du kan genkende et vinterdæk på, at det på siden har fået indpræget to bogstaver og to ikoner i gummiet.

  • Bogstaverne skal være M+S. Det er forkortelser af ordene mud og snow - altså mudder og sne.
  • Ikonerne skal være et bjerg og et snefnug

Mønsterdybden på et vinterdæk er dybere end på et sommerdæk. FDM og Færdselsstyren anbefaler 3,0 mm mønsterdybde på et sommerdæk (lovkravet er dog her kun 1,6 mm). Anbefalingen til et vinterdæk er 4,0 mm.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk? 

Her handler det om at tjekke de aktuelle vejrmeldinger.

Er der udsigt til slud og snefald - så er der nu! Er føret meget vådt, men ikke frysende endnu, så har det ikke den store betydning, om du kører på vinterdæk eller på sommerdæk. Vinterdæk er i hvert fald i dag stort set på højde med sommerdæk, hvad angår bremselængden.

Læs også:

Fjern buler i bilen med hårtørrer og trykluft spray

Autoværksteder hader videoer som denne, for de taber kunder og penge på dem. Nogle gange behøver du nemlig ikke at indlevere bilen, når...

Snefald plejer i Danmark først at indtræffe fra og med november måned. Så i løbet af november måned bør dækkene være udskiftede. Er dine sommerdæk nedslidte, er det en god idé at foretage dækskiftet allerede i oktober måned. 

Indflydelse på bremselængden

På et tidspunkt skal vinterdækkene også af. De egner sig ikke til sommerkørsel. Det skyldes ikke mindst, at bremselængden er betydeligt længere om sommeren på et vinterdæk. April måned er typisk en god skæringsdato til afmontering af vinterdækkene. Her begynder temperaturen nemlig som oftest at ligge stabilt over 5 grader. 

26. oktober 2016
Mere om Bilen

Det sker der, når du forveksler diesel med benzin

Bilen Det sker dagligt for mange danske bilister, at de hælder det forkerte brændstof i tanken. Ser her, hvordan du undgår at forveksle diesel med benzin - eller omvendt. Og dette SKAL du gøre, hvis det alligevel sker.

Derfor skal du bruge bilens aircondition hele året rundt

Bilen Mange slukker for airconditionen om vinteren, men det skal du lade være med, siger ekspert.

Derfor skal du pakke dine bilnøgler ind i sølvpapir

Bilen Bilnøgler bliver stadig smartere, men det gør biltyvene også. Har du en smartkey eller keyless go, så har tyvene nu midler til at opsnappe...

Sådan afdugger du mest effektivt dine bilruder

Bilen Det er træls, når ruderne dugger - og det er især træls, hvis man bare ikke kan finde ud af, hvilke knapper der skal skrues på for at fjerne det.

Genialt! Åbn bildøren som hollænderne og spar cykelliv

Bilen Sådan undgår bilejere i Holland at slå døren op i cyklister, der kører forbi. Lær hollænder-tricket og vær sikker på, at du ikke rammer en...

Sådan gør du bilen vinterklar

Bilen Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...

Guide: dette skal du tænke over, når du tegner din bilforsikring

Bilen Bilforsikringer er nødvendige for at sikre både dig, din familie, din bil samt andre trafikkanter, men bilforsikringer er dyre og kan hurtigt blive komplicerede. Derfor får du en hurtig guide til, hvad du skal tænke over for at spare nogle penge, inden du tegner din bilforsikring.

Fjern buler i bilen med hårtørrer og trykluft spray

Bilen Autoværksteder hader videoer som denne, for de taber kunder og penge på dem. Nogle gange behøver du nemlig ikke at indlevere bilen, når den...

Spar penge på brændstof med mere luft i dækkene

Bilen Har du husket at tjekke dæktrykket på din bil? Det er der god grund til at huske. Ikke kun for sikkerhedens skyld, men også for at spare...

Nemt trick til at fjerne døde insekter fra bilen

Bilen Hvorfor bliver døde insekter siddende på forruden og kølerhjelmen efter en tur i bilvasken? Få tricket her til, hvordan du fjerner dem helt fra din bil.  

Sådan gør du rent i en rygerbil

Bilen Det kan være ubehageligt at sidde i en bil, som ikke lugter godt. Særligt røgpartikler som har siddet længe, kan få bilens interiør til at...

9 smarte tricks til en ren og organiseret bil

Bilen Bliver din bil også hurtigt rodet og snavset? Med disse 9 tricks kan du nemt holde din bil ren og opryddelig.

Beskyt din bil mod vejsalt

Bilen Hverken sko, støvler, cykler, hunde eller katte har godt af vejsalt. Heller ikke din bil har det sjovt om vinteren, og derfor kan det være en god idé at være ekstra god ved din bil, så den kommer godt igennem den kolde tid. Her er de bedste råd til, hvordan du beskytter din bil mod de saltede veje.

Sådan kommer du af med duggen i din bil om morgenen

Bilen Når det er koldt, og det dugger i bilen, så er det godt at vide, hvilke knapper, man skal skrue og trykke på. Ved du det?

Sådan fjerner du effektivt is fra bilruderne

Bilen Frostgraderne viser sig med masser af is på bilernes ruder. Der findes mange forskellige fremgangsmåder og produkter til at fjerne isen;...