Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.


Køb bil med fornuften

Dét at handle bil er meget mere end økonomi, fornuft og grundige overvejelser. Der skal bestemt også være plads til drømme om fedt udstyr, duften af benzin, køreglæde og frihed til at køre, hvorhen du vil, når du vil.

– Men det kan altså betale sig at forberede sig på et bilkøb – så bliver glæden, når handlen er gennemført på den gode måde, så meget større, siger Anders Richter, der er redaktionschef på Bilmagasinet.

Ny eller brugt bil?

Først skal du beslutte, om du skal have en ny eller en brugt bil. Har du luft i økonomien og trives bedst med ultimativ sikkerhed i forhold til dit månedlige budget, så er en ny bil det gode valg.

– Men maksimal bil for pengene får du i en nyere brugt bil, der har taget sine første afskrivninger. Du skal så huske, at en brugt bil ALTID betyder en risiko. Du ved ikke, hvad der gemmer sig i motoren eller andre steder, understreger Anders, og
han fortsætter:

– Køb den DYRESTE brugte bil, du har råd til. Ofte vælger man den billigste model i mærket, men hvis du vælger den dyreste, får du simpelthen en bedre bil – og dermed langt større køreglæde i mange år.  

Hvis du køber en brugt bil

  • Vælg en større forhandler, og undersøg fx via Trustpilot, om folk er tilfredse med forhandleren.
  • Er du i tvivl, er udgiften til en test hos fx FDM en god investering.
  • Tjek kilometertælleren og bliv væk, hvis der står mere end 200.000 km.
  • Servicebogen skal være til stede, og der skal helst være stempler fra et autoriseret værksted.
  • Tjek standen: Ridser, buler og en slidt kabine bør give rabat.

Hvis du køber en ny bil

  • Du får nyvognsgaranti, der dækker stort set alt.
  • Du får det nyeste sikkerhedsudstyr.
  • Størst sikkerhed for at der ikke opstår uventede udgifter.
  • Du får den nyeste brændstoføkonomi.

Vælg forhandler med omhu

Og når den beslutning er truffet, så skal du tale med din bank, så du ved, hvad de kan tilbyde dig, hvis du skal låne penge. Brug gerne et par timer på nettet, så du kender niveauet for de mærker eller modeller, du er interesseret i. Og så skal du vælge forhandler.

– Besøg en større forhandler, så får du størst sikkerhed i dit køb, mener den erfarne bilentusiast. 

Kast dig ud i en forhandling

Endelig: Nu skal der handles! Den pris, der fremgår af skiltet, er ikke nødvendigvis det, bilen koster.  Den største rabat kan du opnå, hvis du handler kontant. Den sværeste situation er, når din gamle bil skal indgå i handlen:

– Det ender som regel med, at du betaler for meget for den nye eller får for lidt for den gamle. Jeg anbefaler, at du sælger den gamle privat, på fx bilbasen.dk eller via DBA. Og husk så, at rabat kan du få på alt lige fra bilens farve, over buler og til et manglende stempel i servicebogen.

Råd til finansiering

Og når prisen er på plads, så er det tid til finansieringen:

– Vælger du at låne gennem forhandleren, så åbner du mulighed for en ny forhandling. Der kan trækkes lidt fra bilens pris, fordi det er i forhandlerens interesse, at du finansierer gennem ham. Det tjener han mest på.

Bil til det stramme budget

Vælg at lease en bil. Den er nok lidt dyrere pr. måned, men du kan blive løst af aftalen næsten fra måned til måned. Og der er ingen uforudsete udgifter.

Der findes flere forskellige leasingformer på bilmarkedet, bl.a. splitleasing og flexleasing. Du kan læse mere om, hvordan en bileasing foregår og om de forskellige måder, man kan lease en bil på her. Det vil sandsynligvis vise sig, at et bilkøb er det rette for dig, men derfor kan det alligevel være en god idé at tjekke alternativerne.

Mest læste artikler