Din bils aircondition kan gør dig syg

Bilen

Har du haft din aircondition slukket hele vinteren? Så kan den faktisk gøre mere skade end gavn hvis du tænder den nu, hvor graderne begynder at stige.

Foto: iStock

Hvorfor skal jeg tjekke min aircondition?

Når temperaturen begynder at stige, er det guld værd at have aircondition i bilen, men har du ikke brugt din aircondition i løbet af vinteren, så skal du tænke dig om en ekstra gang, før du tænder den. Det kan nemlig være direkte sundhedsskadeligt for dig!

Hvis du ikke har brugt din aircondition i løbet af vinteren vil der, på grund af det fugtige vejr og mangel på tørring, nemlig kunne ophobe sig fugtdannelser i dens system, og når forårssolen varmer fugten op skabes den perfekte grobund for svamp og bakterier.

Læs mere: Beskyt dit hjem mod skimmelsvamp

Hvis der kommer svampesporer og bakterier i din aircondition, vil det blive blæst ud i bilen hver gang du tænder den, og er du rigtig uheldig kan det resultere i, at du får allergi, astma eller bliver utilpas.

Hvis du ikke har brugt din aircondition i løbet af vinteren, er det derfor en rigtig god idé at få tjekke om den stadig er i tip top stand, eller om den trænger til en hjælpende hånd. 

Sådan tjekker du om din aircondition er en bakteriebombe

Du kan faktisk nemt tjekke om din aircondition trænger til en hjælpende hånd ved at snuse til luften, der kommer ud af den:

Læs også:

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

  • Dufter luften ren og frisk er der ingen grund til bekymring
  • Lugter luften derimod lidt af jordslået vasketøj så skal alarmklokkerne ringe.

Læs mere: Få styr på fugten i dit hus

Hvis luften lugter jordslået skyldes det nemlig højst sandsynligt ophobninger af bakterier eller svampespore, og så er det vigtigt, at du får gjort noget ved det hurtigst muligt.

Hvordan renser man bilens aircondition

Du kan rengøre din aircondition på to måder: Du kan ringe ned til dit lokale værksted, som vil elske at få lov til at rense din aircondition, eller du kan selv prøve at komme de farlige bakterier til livs. 

Hvis du har mod på at prøve selv, så tag ned i en butik som sælger biltilbehør og køb en ”air condition cleaner”. En air condition cleaner er en spray som du stiller i bilen, hvilket i løbet af kun 10 minutter fjerner dårlig lugt, mug, svamp og bakterier fra bilens aircondition system.

Sådan bruger du en aircondition cleaner:

Læs også:

For mange af disse skadedyr i din bolig er et dårligt tegn - men på hvad?

Har du mange sølvfisk, bænkebidere, bananfluer eller edderkopper i dit hjem? Så har du besøg af en "indikatorart". Det er muligvis et...

  • Fjern alle måtter og løse genstande fra bilen, og sørg for at alle vinduer er lukket
  • Tænd bilens aircondition
  • Stil aircondition cleaner dåsen i bunden af bilen og aktivér den.
  • Forlad bilen og lad sprayen virke i cirka 10 minutter 

Nu vil bilens airconditionsystem være helt fri for bakterier og svampespore, og der vil endda være en dejlig frisk duft i hele kabinen - Så nemt er det og det koster ikke mange penge!

Læs mere: Forlystelsesparker - idényts ultimative guide 

Hvis du vil forebygge, at der ophober sig bakterier i din aircondition, er det en god idé at få serviceret din aircondition en gang om året og husker at tænde for kølingen minimum én gang om ugen - ligegyldigt hvor koldt det er udenfor. 

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer - Danmarks største online forhandler af nye biler.

8. maj 2018
Mere om Bilen

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Bilen Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Bilen Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig...

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Bilen Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

Bilen En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

Bilen 1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Bilen Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Bilen Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din bil, inden du ringer efter hjælp. 

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Bilen Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal...

Sådan gør du bilen vinterklar

Bilen Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...

6 typer ekstraudstyr du bør unde dig selv

Bilen Skinnende fælge, køleskab, soltag og læderindtræk står ofte på ønskelisten over ekstraudstyr, når du handler bil. Men hvis du gerne vil højne din og familiens sikkerhed på landevejen, så bør de byttes ud med nogle helt andre produkter. 

Derfor skal din hund være spændt fast i bilen

Bilen Hvis du kører galt i din bil og din hund ikke er spændt fast, kan det have fatale konsekvenser for både dig selv og din hund!

Nyt udspil fra regeringen kan koste bilejerne dyrt

Bilen Senest i 2021 slukkes der for FM-radiosignalet, hvilket betyder, at to millioner bilejere skal have penge op af lommen, hvis de vil undgå...

Sådan ser du om dine sommerdæk skal udskiftes

Bilen Det er en god idé allerede nu at finde dine sommerdæk frem og tjekke, om de kan klare en sæson mere, eller om det er tid til en udskiftning.

3 geniale bil-tricks, der effektivt løser dine frostproblemer

Bilen Frostgrader og bilproblemer går typisk hånd i hånd. Prøv derfor disse tre effektive tricks til bilen, der gør det nemmere for dig at komme...

Sådan rengør du din bils forlygter med ét simpelt trick

Bilen Er din bils forlygter beskidte eller matte så er det på tide at få gjort noget ved det. Se hvordan du let får dine lygter til at skinne som...