3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Bilen

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig her 3 tegn på, at dit bilbatteri er ved at sige stop!

Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor.
Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor. Foto: iStock

Hvorfor har et bilbatteri problemer, når det bliver koldt?

Dit batteri kommer på overarbejde, når temperaturen begynder at falde, og én af de ting, der kan presse dit batteri ud over kanten, er motorolien. I takt med at temperaturen falder, jo tykkere bliver din motorolie, og jo tykkere din motorolie bliver, jo mere strøm skal dit batteri bruge på at tænde bilen.

Tip: For at mindske problemer med olien kan du med fordel skifte til en fuldsyntetisk olie, der er tyndere og dermed bedre egnet til kolde temperaturer.

Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor. Desuden er udstyr som radio, navigation, mobiloplader og andre gadgets med til at overbelaste dit batteri. Vi råder dig derfor til at begrænse brugen af disse, så dit batteri kan fokusere på det der er vigtigst – at holde din bil kørende!

Nedenfor kan du se, hvilke tre tegn, der indikerer at dit bilbatteri snart giver op.

1. Lyser dine billygterne svagere end normalt?

Hvis du kører om aftenen, ligegyldigt om du er på vej hjem fra arbejde eller på vej ud at handle, så er det vigtigt, at dine lygter lyser optimalt, så du kan se forhindringer på vejen. Men hvis dine lygter på det sidste er begyndt at lyse svagere end normalt, så er det måske ved at være på tide at få tjekket batteriet.

Når dit batteri bliver svagt, resulterer det nemlig i, at de bildele der kræver strøm, som f.eks. lygterne, også bliver svagere. Hvis dit batteri har problemer, vil dine lygter dermed ikke lyse som de plejer, da de simpelthen ikke får strøm nok.

Læs også:

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

2. Har du problemer med at tænde bilen om morgenen?

Du sætter nøglen i tændingen og drejer den, men der sker ikke noget. Du prøver igen og igen og først efter femte forsøg – og en masse motorbrok – formår du at få gang i bilen. En bil burde ikke have så store problemer med at starte om morgenen, og det er derfor typisk et tegn på, at dit batteri godt kunne trænge til en udskiftning – især hvis du har brug for at trykke lidt på gaspedalen for rigtig at få gang i den.

Mange mekanikere tilbyder at teste dit batteri gratis. Når du har fået gang i din bil efter tredje, femte eller syvende forsøg så kør ned til din lokale mekaniker og se, hvad testen siger. Måske er det ikke dit batteri den er gal med, men derimod din bils starter.

3. Lugter der af rådne æg i din bil?

Hvis du har oplevet, at der lugter af æg i din bil, og det ikke kommer fra din frokost, så kan det være et tegn på, at dit batteri er i problemer. Hvis du har et koldt batteri, og du i din iver efter at få gang i bilen ender med at overophede det, vil dit batteri udskille en ubehagelig lugt af rådne æg. 

Hvis du oplever dette, er det vigtigt, at du får tjekket dit batteri hurtigst muligt og evt. får det udskiftet. Ved overophedningen risikerer du nemlig, at der løber svovlsyre ud af det ødelagte batteri, som kan forårsage skade på andre dele af bilen som f.eks. din motor.

Problemer med dit bilbatteri – hvad gør du? 

Hvis du kan nikke genkende til et eller flere af tegnene ovenfor, så er det desværre ved at være tid til at få udskiftet eller tjekket dit batteri. Men inden du tager turen ned til mekanikeren eller ned for at købe et nyt, så råder vi dig til at tjekke dine batteriterminaler. 

Batteriterminaler ligner små klemmer og er skruet fast på batteriet. De sørger i alt sin enkelhed for at koble batteriet til hele bilens elektriske system. Et svagt batteri og et batteri med en løs terminalskrue udviser samme tegn, og sidder dine terminalskruer lidt løse, får din bil ikke fuld udnytte af batteriet. Prøv derfor at stramme skruerne - måske er du heldig, at det er nok til at løse problemet.

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer – Danmarks største online forhandler af nye biler.

Læs også:

Rengør toilettet med... Cola!

Vi havde aldrig forestillet os, at cola kunne anvendes til dette.

9. marts 2018
Mere om Bilen

3 ting du skal tjekke på din bil før foråret

Bilen Vinteren er på retræte og dermed er det tid til at gøre bilen klar til foråret. Se hvilke tre ting du skal huske at tjekke, inden det bliver rigtig forår.

Så let fjerner du vejsalts-pletter fra måtterne i din bil

Bilen Har vinteren også sat sine spor på dine bilmåtter? Så se her hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne de grimme saltpletter med en enkelt...

Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

Bilen En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

FDM bekymrede over ny parkeringsregel

Bilen 1. januar 2018 trådte en ny parkeringsregel i kraft, og den er dårligt nyt for uheldige bilister.

3 fejl du ALDRIG må lave, når du bygger carport til din bil

Bilen Der er mange ting at tage højde for, hvis du selv skal bygge en carport. Her er tre ting der er vigtige at huske, før du går i gang med...

Frosten aflader bilbatteriet: Sådan får du let gang i din bil

Bilen Vinterens kolde dage kan for nogle mennesker betyde, at bilen ikke vil starte. Men frygt ej! Prøv dette nemme trick til at få gang i din...

Sådan undgår du “garage-buler” når du parkerer din bil

Bilen Din garage skal beskytte din bil, men oftest er det faktisk stedet hvor din bil får flest buler og skrammer. Se her hvilke to ting du skal bruge for at "bule-sikre" din garage.

Sådan gør du bilen vinterklar

Bilen Skal olien skiftes? Hvornår skal du gå over til vinterdæk, er det overhovedet nødvendigt, og hvordan er det nu med kølervæsken og sprinklerv...

3 geniale bil-tricks, der effektivt løser dine frostproblemer

Bilen Frostgrader og bilproblemer går typisk hånd i hånd. Prøv derfor disse tre effektive tricks til bilen, der gør det nemmere for dig at komme...

Sådan rengør du din bils forlygter med ét simpelt trick

Bilen Er din bils forlygter beskidte eller matte så er det på tide at få gjort noget ved det. Se hvordan du let får dine lygter til at skinne som nye igen, ved hjælp af én ting du helt sikkert allerede har derhjemme.  

Derfor skal du bruge bilens aircondition hele året rundt

Bilen Mange slukker for airconditionen om vinteren, men det skal du lade være med, siger ekspert.

Derfor skal du pakke dine bilnøgler ind i sølvpapir

Bilen Bilnøgler bliver stadig smartere, men det gør biltyvene også. Har du en smartkey eller keyless go, så har tyvene nu midler til at opsnappe...

Vinterdæk - hvornår, hvad og hvorfor?

Bilen Hvornår er det helt præcist, at man skal skifte til vinterdæk? Og hvorfor skal man i det hele taget skifte til vinterdæk i et land, hvor det sammenlagt kun sner 4-5 dage om året?

Sådan afdugger du mest effektivt dine bilruder

Bilen Det er træls, når ruderne dugger - og det er især træls, hvis man bare ikke kan finde ud af, hvilke knapper der skal skrues på for at fjerne...

Genialt! Åbn bildøren som hollænderne og spar cykelliv

Bilen Sådan undgår bilejere i Holland at slå døren op i cyklister, der kører forbi. Lær hollænder-tricket og vær sikker på, at du ikke rammer en...