Ad – lever!

Øvrigt

Indmad er en af de madvarer, som danskerne vrænger mest af, viser de nyeste undersøgelser. Men hvorfor er vi kræsne? Svaret ligger i stenalderhjernen.

Foto: Colourbox

Der skrives og menes meget om kræsenhed. På det seneste har flere undersøgelser vist, at børns afsmag for visse madvarer grundlægges meget tidligt – før 2 års alderen, så forældrene skal hive rosenkålene frem, inden det er for sent.

Netop rosenkål er en af de grøntsager, som danskerne har svært ved at guffe i sig. Det er der en god forklaring på, og vi skal meget langt tilbage i menneskets udvikling for at finde den.

Hjernens forsvarsberedskab

Vores hjerne er indrettet, så den reagerer med forsvar mod den bitre smag. For 30.000 år siden, da mennesket måtte kæmpe for at overleve, udviklede hjernen et forsvarsberedskab mod dårlige madvarer – kød og andet i forrådnelse.

Bitterhed er en af de smagsvarianter, der advarer hjernen om fare – i værste fald kunne stenaldermanden dø af forgiftning, så det var værd at tage alvorligt.

Man dør som bekendt ikke af rosenkål, men nogle moderne mennesker føler det næsten sådan, og det skyldes reptil-hjernens advarsler om bitterhed. Hvis man ikke er vænnet til rosenkål helt fra barndommen, er det svært at blive glad for grøntsagen.

Fisk og ost

Fisk og ost har de samme 'grimme egenskaber' for næsen og smagsløgene. For nogle kan det være svært for ikke at sige umuligt at klemme de madvarer ned.

Coop lavede for for et par år siden en større undersøgelse af danskerne kræsenhed. Mere end 1000 personer svarede på, hvad de ikke kan døje, og resultaterne viste – udover det, som allerede er nævnt – at vi har det svært med mad, som blævrer. Ja, undskyld udtrykket, men konsistens er noget helt essentielt i denne sammenhæng. Og derfor må indmad stå for skud. Danskerne, faktisk en femtedel, hader lever og andre kødvarer i samme gruppe.

Læs også: Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Herunder kan du se fordelingen af de madvarer, vi hader mest. At vi heller ikke er glade for blodpølse, er nok ikke en hemmelighed. Men hvad med dig? Skal du have fisk og kogt rosenkål i aften?

10 madvarer, som danskerne hader

  • Indmad 20,1 procent
  • Fisk 12,3 procent
  • Ost 10,3 procent
  • Rosenkål 3,9 procent
  • Gule ærter 3,8 procent
  • Blodpølse 3,3 procent
  • Selleri 2,7 procent
  • Tomat 2,5 procent
  • Grød 2,3 procent
  • Flæsk 2,2 procent

Kilde: FDB Analyse

10 november 2015
0

Er du vild med digitale medier? Benjamin Media søger dygtige studen...

Drømmer du om en fremtid i mediebranchen, og brænder du for digitale medier? Så er det dig, vi søger som studentermedhjælper hos Benjamin...

0

EU's dødsliste: Hvorfor må ham her ikke blive i Danmark?

Hvis du er vaskebjørn eller sumpbæver i Danmark, gælder det om at få benene på nakken, for så er du på EU's 'dødliste' over arter, der ikke...

0

Danskerne søger oplevelser på livsstilsmesser

Haven er lysegrøn og sprød. Vi venter alle på sommer. Mange bruger de kommende uger på et besøg på udstillinger eller messer for at blive...

Sponsoreret

Oplev Oslo – MiniCruise for 4 personer til kun 75 kr. i alt

Alle modtagere af idényts nyhedsbrev får lige nu tilbud om et MiniCruise for op til 4 personer, København-Oslo t/r med 2 overnatninger om...

0

Kokosolie kan vitterligt alt

Har du kendskab til, hvor mange gode egenskaber kokosolie har? Hvis ikke, går du ifølge amerikanske undersøgelser glip af en hel del.

0

Stop med at rede din seng om morgenen

Der er gode nyheder til de morgentrætte. Hvis du vil have et renere og sundere miljø i din seng, skal du nemlig IKKE rede sengen, når du...

0

Sådan rengør og vedligeholder du bedst dit strygejern

Hvis ikke du husker at rengøre dit strygejern både indvendig og udvendig, kan du faktisk risikere at ødelægge det. Se her, hvordan du nemt...

0

10 ting, du har gjort forkert hele livet

Vi har alle en tendens til at udføre små hverdagssysler på samme måde hele livet, men nogle gange er de upraktiske. Se ti eksempler på...

0

Det kan du bruge dine gamle aviser til

Din gamle avis kan sagtens bruges til meget andet end at læse i. Når du er færdig, er den nemlig ideel til blandt andet optænding i brændeov...

0

11 ting, du også kan bruge din tandbørste til

Mange tandlæger anbefaler, at man udskifter sin tandbørste ca. hver tredje måned – eller tidligere, hvis der er behov for det. Men selvom...

0

Nu kan din plante oplade din smartphone

I en verden, hvor grøn energi er på dagsordning, bliver der hele tiden udviklet produkter og designs, som skåner miljøet. Nu er årets smarte...

0

13 ting, du ikke vidste om te

Der er altid mere at lære (og elske) omkring verdens mest foretrukne drik - te. Læs artiklen og du vil blive meget klogere på området....

0

Tricket, der løser besvær med madpakken

En uundværlig detalje på husholdningsfilm-pakningen gør din hverdag lidt lettere.

0

Kom – og giv den gas på Ledreborg

Kulinariske delikatesser, shopping, slotsbesøg og en vårgrøn skov og park er nogle af oplevelserne du og din familie kan glæde jer til på...

0

Dyr der ligner mad - kan du se forskel?

Tro det eller ej, dyr kan ligne mad og mad kan ligne dyr. Test dig selv og se om du kan se forskel.