Ad – lever!

Øvrigt

Indmad er en af de madvarer, som danskerne vrænger mest af, viser de nyeste undersøgelser. Men hvorfor er vi kræsne? Svaret ligger i stenalderhjernen.

Foto: Colourbox

Der skrives og menes meget om kræsenhed. På det seneste har flere undersøgelser vist, at børns afsmag for visse madvarer grundlægges meget tidligt – før 2 års alderen, så forældrene skal hive rosenkålene frem, inden det er for sent.

Netop rosenkål er en af de grøntsager, som danskerne har svært ved at guffe i sig. Det er der en god forklaring på, og vi skal meget langt tilbage i menneskets udvikling for at finde den.

Hjernens forsvarsberedskab

Vores hjerne er indrettet, så den reagerer med forsvar mod den bitre smag. For 30.000 år siden, da mennesket måtte kæmpe for at overleve, udviklede hjernen et forsvarsberedskab mod dårlige madvarer – kød og andet i forrådnelse.

Bitterhed er en af de smagsvarianter, der advarer hjernen om fare – i værste fald kunne stenaldermanden dø af forgiftning, så det var værd at tage alvorligt.

Man dør som bekendt ikke af rosenkål, men nogle moderne mennesker føler det næsten sådan, og det skyldes reptil-hjernens advarsler om bitterhed. Hvis man ikke er vænnet til rosenkål helt fra barndommen, er det svært at blive glad for grøntsagen.

Fisk og ost

Fisk og ost har de samme 'grimme egenskaber' for næsen og smagsløgene. For nogle kan det være svært for ikke at sige umuligt at klemme de madvarer ned.

Coop lavede for for et par år siden en større undersøgelse af danskerne kræsenhed. Mere end 1000 personer svarede på, hvad de ikke kan døje, og resultaterne viste – udover det, som allerede er nævnt – at vi har det svært med mad, som blævrer. Ja, undskyld udtrykket, men konsistens er noget helt essentielt i denne sammenhæng. Og derfor må indmad stå for skud. Danskerne, faktisk en femtedel, hader lever og andre kødvarer i samme gruppe.

Herunder kan du se fordelingen af de madvarer, vi hader mest. At vi heller ikke er glade for blodpølse, er nok ikke en hemmelighed. Men hvad med dig? Skal du have fisk og kogt rosenkål i aften?

10 madvarer, som danskerne hader

  • Indmad 20,1 procent
  • Fisk 12,3 procent
  • Ost 10,3 procent
  • Rosenkål 3,9 procent
  • Gule ærter 3,8 procent
  • Blodpølse 3,3 procent
  • Selleri 2,7 procent
  • Tomat 2,5 procent
  • Grød 2,3 procent
  • Flæsk 2,2 procent

Kilde: FDB Analyse

10 november 2015
0

Danmarks smukkeste bondegård kåret

Den sønderjyske vindergård er nedlagt som landbrug og ikke engang fredet. Se alle 15 kandidater i Bygningskultur Danmarks store konkurrence....

0

Kæmpe haveshow og udstilling i København

Danmarks hidtil mest omfattende haveudstilling med intet mindre end otte showhaver, 12 udstillingshaver, et omfattende show- og eventprogram...

0

9 ting, du kan bruge genlukkelige poser til

Poser med genluk er geniale til madpakker og grøntsagssnacks, men har du nogensinde overvejet, at de også kan bruges til at ælte dej og...

0

8 tricks som gør det lettere for dig at stå op om morgenen

Er du en af dem, som hver morgen hiver sig i håret og gnider sig i øjnene, fordi du ikke kan stå op? Så skal du følge disse 8 tricks, og du...

0

Sådan laver du elektricitet og ild med en citron

Det er kun få dagligdags ting, du skal bruge, så slår citronen gnister.

0

Fastelavnsdragter på ingen tid

Det er snart tid til tøndeslagning og raslen veddørene. Og ikke mindst tid til at klæde sig ud. Lærred, stoffarver, lidt stofrester og et...

0

Få dine blomsterbuketter til at holde længere

Med disse 8 smarte tips kan du nemt og hurtigt forlænge levetiden på dine friske blomsterbuketter.

0

Lav din cykel om til en elcykel

Gode nyheder for dig, der gerne vil have lidt motorhjælp på cyklen, men ikke vil smide en formue for en ny cykel - sæt ny hjælpemotor på...

0

Derfor skal du sove på venstre side

Sover du dårligt om natten, og vågner du op træt og mat? Så skulle du måske oveveje at vælge venstresiden, næste gang du skal sove.

0

10 nemme tricks mod høfeber

Når luften er tyk af pollen og høfeberen raser, så er det godt at kende nogle af de enkle, klassiske tricks mod pollenallergi

0

Undgå at dine bananer bliver brune

Følg disse 3 råd og undgå at dine bananer får brune pletter, mørkt frugtkød og en kedelig, overmoden smag.

1

Find dit eget rav

Rav er nordens guld og kinesernes potensmiddel, så kursen er høj. Læs her om hvordan man finder rav, og hvor man finder rav. Og lær den...

0

Vidundermidlet æblecidereddike er godt for både hus, krop og sjæl

Det lyder næsten som hokus pokus, men efter sigende virker æblecidereddike til lidt af hvert, hvad enten det er ukrudt i haven eller ondt i...

0

Myte: Du skal sove køligt om natten

Er du en af de mange, som skruer ned for temperaturen, og åbner alle vinduerne i soveværelset, når du planlægger din skønhedssøvn? Lad ikke...

0

6 smarte måder, du kan bruge sugerør i hjemmet

Her er 6 små tricks, der gør hverdagen lidt lettere - og det eneste, du skal bruge, er sugerør.