6 arvestykker der er mange penge værd

Øvrigt

Ligger arvestykkerne fra mormor og samler støv på loftet? Eller overvejer du at skille dig af med familiens gamle lænestol? Så bør du læse om disse 6 arvestykker, der måske er mange penge værd.

Pas på med at smide gamle arvestykker ud.
Pas på med at smide gamle arvestykker ud. Foto: iStock

Du kan have mange penge liggende

Selvom du måske synes, at mange af de ting, du har arvet efter dine bedsteforældre, er gamle, grimme eller slidte at se på, så kan disse gamle ting faktisk være en formue værd.

Vent derfor med at smide gamle arvestykker ud til du har læst denne oversigt over 6 arvestykker, der kan være en formue værd. 

1. Specielle, gamle lamper

Der er ikke noget nyt i, at de gamle PH lamper og andre kendte arkitektlamper kan være mange penge værd. Men over de seneste år er andre specielle lamper fra 40'erne, 50'erne og 60'erne – især i teaktræ – steget i værdi.

Ifølge Peter Thorlstrup, der er ekspert i moderne møbler hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, er lamperne endnu mere værd, hvis de ikke er blevet istandsat:

“Man må aldrig male de gamle lamper om. Så må man hellere bevare dem, med de skrammer de måtte have” siger Peter Thorlstrup i et interview til Århus Stiftstidende.

Har du gamle lamper liggende, du gerne vil af med, kan det derfor være en god ide at få en professionel vurdering, inden du skiller dig af med dem.

2. Gamle ure

Ifølge Preben Randløv, som står bag auktionssiden Ebuy.dk, er mandeure af ældre dato ofte mange penge værd. Her er blandt andet tale om gamle Omega-ure og kendte luksusmærker som Rolex.

Har du et gammelt dameur er uret formegentlig mindre værd, end hvis det var et herreur. Dette betyder dog ikke, at uret ikke kan være mange penge værd. 

Læs også:

10 Ikea-hacks til haven

Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

3. Kobbergryder og pander

Andre arvestykker, der har fået et comeback, er kobbergryder. Her er der specielt tale om kobbergryder af Jens H. Quistgaard med stemplet JHQ, der er mellem 500-1000 kroner værd per styk.

Ligger du inde med kobbergryder og pander uden noget særligt mærke, kan disse stadig godt være mange penge værd. Få derfor altid et professionelt kig på kobbergryder og pander inden du skiller dig af med dem. 

4. Håndmalet Bjørn Wiinblad

Selvom det er muligt, at finde Bjørn Wiinblad stel, vaser og krukker til forholdsvis billige penge, så skal du ikke lade dig narre. Ifølge Peter Tholstrup er gamle, håndmalede ting fra Bjørn Wiinblad nemlig ved at stige i pris. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke gælder trykte ting fra Bjørn Wiinblad.

»Hvis der står Nymølle under dine ting fra Bjørn Wiinblad, er de ikke værdifulde. Det er en version, hvor man lavede dekorationerne som tryk,« fortæller Peter Tholstrup til Århus Stiftstidende.

5. Porcelænsfigurer af bestemte mærker

Hvad angår andre gamle porcelænsfigurer, er det bestemt heller ikke dumt at undersøge mærket. Mærker som Bing & Grøndahl og Kongeligt Porcelæn er nemlig i høj kurs – især når det kommer til gamle porcelænsfigurer af husdyr og vilde dyr.

Ligger du inde med en af disse gamle porcelænsfigurer, kan du være heldig at få flere tusinde kroner for den.

Læs også:

Sådan tjekker du for skimmelsvamp

Skimmelsvamp kan give dårligt indeklima. Svampen kan fjernes, men det kræver, at du er opmærksom på, hvor den "gemmer" sig.

6. Dansk Design fra 40'erne og 50'erne

Sidst, men ikke mindst, er dansk design fra især 40'erne og 50'erne i rigtig høj kurs – også selvom du ikke med sikkerhed ved, hvem der har designet møblerne. Dette skyldes, at det i 40'erne og 50'erne ikke var udbredt at sætte arkitektens navn på møblerne, hvilket gør at mange eksperter den dag i dag må gætte sig til designeren.

Står der til gengæld initialer fra danske designere som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner eller Finn Juhl i bunden af din spisebordsstol eller lænestol, kan du være sikker på at dine møbler er mange penge værd.

Derudover er helpolstrede møbler begyndt at stige i værdi – også både med og uden initialer fra kendte danske designere. 

Kilde: Århus Stiftstidende

27. marts 2018
Mere om Øvrigt

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

5 ting du IKKE må gøre, når du vågner op midt om natten

Øvrigt Du har helt sikkert prøvet at vågne midt om natten, og ikke kunne falde i søvn igen. Det er utrolig frustrerende ­– især hvis du skal tidligt op dagen efter. Vi har samlet en oversigt over 5 ting, du virkelig ikke bør gøre, hvis du vågner midt om natten.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

10 geniale tips til at spare penge i din hverdag

Øvrigt Mangler du overblik over, hvad du bruger dine penge på? Ønsker du at blive bedre til at spare op? Eller vil du måske bare gerne have flere...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkte usundt for dit helbred at starte dagen uden lidt mad i maven.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...

Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Øvrigt Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det...

9 ting i soveværelset, som ødelægger din søvn

Øvrigt Det er hverken nyt eller overraskende, at din smartphone kan ødelægge din nattesøvn, men er du opmærksom på andre ting i dit soveværelse, som også kan skabe søvnproblemer?

Havets dræbersnegl erobrer Østersøen

Øvrigt Vandene omkring Danmark har fået deres egen dræbersnegl. Den lille sortehavsfisk, Kutlingen, breder sig med lynets hast rundt omkring i...

Giv dit loppefund længere levetid

Øvrigt Du kan finde alverdens skønne ting på loppemarkeder, men som regel kan de være en andelse slidte. Vi guider dig til, hvordan du kan vedligeh...

Sådan sælger du på loppemarked

Øvrigt Trænger du til at få ryddet op i gemmerne? Måske så der kan være plads til lidt nyt? Findes der en bedre mulighed end loppemarked? Få de bedste tips til, hvordan du sælger på loppemarked.

Danmarks bedste loppemarkeder

Øvrigt Sommeren er over os, og sæsonen for loppemarkeder er for alvor begyndt. Vi har samlet de bedste loppemarkeder i Danmark.

Slå ungerne i dåsekast

Øvrigt Sommerhalvåret er perfekt til leg i haven. Se her, hvordan du kan lave dit eget dåsekast-spil.