7 grunde til at elske og frygte norsk natur

Troldtungen, Prædikestolen og De syv Søstre. Nej, det er ikke et eventyr. Det er er navne og steder fra den storslåede norske natur. De får det flade danske land til at blegne, men de kræver også deres i menneskeliv.  

1. Troldtungen

Der skal man bare op!

Det tager godt nok 8-10 timer til fods at tilbagelægge de 22 kilometer op til det spektakulære udsigtspunkt. Men hvad gør man ikke for det vue?

Det strækning klarede den new zealandske turist, Kristi Kafcaloudis, for nylig i stor stil. Men ude på Troldtungen fik hun overbalance og blev derved det seneste offer for den smukke, men farefulde norske natur.

2. Prædikestolen

Prædikestolen. Klippeplateau i Norge

Kan du også mærke den indre præst komme op i dig, når du ser dette fantastiske klippeplateau i det sydvestlige Norge? Navnet er i hvert fald velvalgt: Prædikestolen

Prædikestolen ligger i 600 meters højde, og der er et frit fald på 250 meter ned i Lysefjorden. Den risiko er 100.000 turister om året villige til at løbe. Men af og til går det galt.

Det skete i 2013 for en spansk turist. Han skulle lige have det sidste billede i kassen, da han pludselig var væk. Nogle hørte et skrig, men ingen så ham falde.

3. Troldstigen

Norsk Natur - Troldstigen, vej i Vestnorge

I Vestnorge ligger en vej, som selv i Tour de France ville være episk: 11 hårnålesving og 9 procents stigning byder Trollstigen på.

Området har siden vejen blev åbnet i 1936 været et meget besøgt turistmål. Husk dog at komme på det rigtige tidspunkt. Vejen er nemlig lukket 6 måneder om året på grund af sne og permanent bil-uegnet vejr.

Vær også opmærksom på, at når der er fuld vandstand i vandfaldet i de tidlige sommermåneder, så står vandskummet ind over vejbroen på Trollstigen.

4. Vandfaldene – De syv Søstre

Norsk Natur - De syv Søstre, vandfald

De syv Søtre er syv vandfald, der falder lige ved siden af hinanden med op til 250 meters fald. Særligt i tø-perioden fra maj til juli er skuet – og lyden – i Geirangerfjorden bjergtagende smukt.

Sagnet siger i øvrigt, at de syv søstre alle er ugifte kvinder. Måske er det derfor, at vandfaldet på den modsatte side af fjorden kaldes for Frieren.

For de særligt modige er De syv Søstre om vinteren en lækkerbisken. Når vinteren og frosten kommer, fryser de syv vandfald nemlig til is. Så er vandfaldene paradis på jord for isklatrere, der med en ishakke i hver sin hånd og ispigge på støvlerne forsøger at bestige isfaldene.

5. Klipperne – De syv Søstre

Norsk Natur - Syv klipper i Nordnorge

Sandelig om der ikke også findes en klippeudgave af De syv Søstre. De ligger i Nordnorge og består af 7 fjeldtinder, der alle ligger i cirka 1 kilometers højde.

Den norske natur byder på mange udfordringer. Én af dem er for dedikerede bjergvandrere oppe ved klippeudgangen af De syv Søstre. Her er der nemlig mulighed for at prøve sig selv af i en verserende konkurrence om at bestige de syv tinder på tid.

Klatretiderne bliver registreret med et stempel på alle bjergtoppene. Rekorden i syvtinde-klatring er i øjeblikket ca. 4 timer.

6. Stetind

Norsk Natur - Stetinden, norges nationalfjeld

I 2002 blev Stetind kåret til Norges nationalbjerg. Navnet på det nordnorske bjerg betyder direkte oversat Amboltbjerget på grund af sin karakteristiske flade bjergtop.

Bjerget har på det seneste tiltrukket sig en del presseomtale. Ikke så meget på grund af en bjergbestigers fald og svære hovedskader i 2014.

Det er derimod sket på grund 19.900 norske kroner, som den lokale kommune havde postet ud på at få bjerget udnævnt til norges nationalbjerg. Tilsyneladende har kåringen ikke givet nogen effekt i turisttilstrømningen til det fjernt beliggende bjerg. Så det har været en god anledning til lidt lokal forargelse over det store pengepspild.

7. Kjeragbolten

Norsk Natur - Kjeragbolten

Kjeragbolten er et klippestykke, der sidder urokkeligt fast som en trædesten på en bjergsti i Rogaland i Vestnorge. Oppe på Kjeragbolten er der et frit fald på cirka 250 meter.

Den fare trodser mange bjergvandrere. For det kan godt være, at det er en smule risikabelt, men det ser saftsuseme godt ud på Instagram…

Se også: Danmarks største byer – de 10 største

Mest læste artikler