Sådan tørrer du årets høst med succes

Har du overskud af grønt og frugt fra årets høst, kan du prøve at tørre. Det er nemt og smager dejligt. Prøv eksempelvis med æbler, jordbær, hindbær og banan – det er ren slik.



Det er blevet tid til at høste bær, grønt og frugt fra køkkenhaven – og er du heldig, har du fået så god en sæson, at du ikke kan nå at spise alle de lækre sager. Har du overskud fra årets høst, kan du nemlig selv tørre alt fra æbler og hindbær til gulerod og chili. 

Se, hvordan her: 

Tør frugt og grønt i en tørremaskine

Det er let og enkelt at tørre flere af havens råvarer selv. Du kan tørre både urter og grøntsager i et lunt og tørt rum – fx. et fyrrum. Du kan også investere i en tørremaskine til ca. 1.000 kr. En tørremaskine tørrer urter i bakker, der er stablet oven på hinanden, og en propel blæser 40° varm luft op gennem urterne. De tørrer færdig i løbet af få timer og kan gemmes væk.

Brug tørret frugt som slik

De tørrede råvarer kan enten spises som slik, fx jordbær, hind­bær, banan, blomme, pære og æblestykker, mens andre tørrede produkter bør udblødes før brug, fx gulerødder, kål, tomater, bønner og svampe.

Brug kun friske råvarer

Brug altid friske og sunde råvarer. Du kan godt udnytte stødte bær og frugter, bare den beskadigede del skæres bort. Jo mere moden frugter og bær er, jo sødere er de gerne i smagen.

Blanchér grøntsagerne før tørring

Før grøntsager skal tørres, bør de blancheres ved at dyppe dem i kogende vand i ca. 3 minutter. Dette sikrer en bedre holdbarhed efter tørring, der sker dog et mindre tab af vitaminer, og det forkorter tørreprocessen.

Pas på varmen, når du tørrer

Pluk helst urter om morgenen, hvor indholdet af de æteriske olier er højest. Krydderurter indeholder flygtige æteriske olier, der fordamper, hvis temperaturen kommer over 40°. Mange råvarer bør heller ikke tørres i direkte sol, da både B- og C-vitaminer let forsvinder ved det. En bageovn har som regel en mimumsindstilling på 50°, og derfor kan det ikke anbefales at tørre urter i ovn.

Gem de tørre krydderurter på pose

Buketter med krydderurter kan bundtes og hænges op i et mørkt lokale, hvor der er ventileret. Når buketterne er tørre, kan de puttes i papirposer og gemmes, til de skal blandes og findeles til krydderi eller urtete. Jo mere skånsomt du behandler de tørrede råvarer, jo bedre beholder de smag, duft, farve og næring.

Sådan tørrer du æble, gulerod, krydderurter og svampe

  • Æbler kan skæres i ringe og hænges på snor. Tør ringene ved komfuret eller ved oliefyret. Sørg dog altid for, at der ikke er røg i lokalet, hvor råvarerne tørres.
  • Gulerødder, der er ved at rynke, kan renses og skæres i tynde skiver. De er tørre til at gemme efter ca. 6 -12 timer i tørremaskine.
  • Krydderurter tørrer efter få timer og kan gemmes på brune glas.
  • Svampe renses for jord og blade, skæres fint i skiver eller skæres i mindre bidder og tørrer i få timer.

Mest læste artikler