Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad/Opskrifter

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17 september 2009

0 Comment

0

Tartiflette med pastinak og bacon

Tartiflette er en mættende fransk kartoffelret med ost. Både god til hverdag, men også som gæstemad. Servér fx med oksekød og en blandet...

0

Honning og æblebrød

Tegning: Suzanne MoffatHonning æblebrød2 stk.50 g gær100 g honning12 dl olie5 dl vand4 dl groft rugmel2 dl havregryn2 æbler i små tern7-8...

0

Is fyldt med hindbær

I radioprogrammet Cafe Hack har Søren Dahl, bedt lytterne indsende deres bedste dessertopskrifter.

0

Tag mor og far med på tur

Vi gi´r ideer til en helt speciel udflugt.

0

Light leverpostej

1 kg lever, 400 g kartofler, 300 g gulerødder, 300 g selleri, 4 løg, 5 dl skummetmælk, 1 dl olie, 3 1/2 dl grøntsagsvand, 1 bouillonterning...

0

Vores yndlingskylling

Ingredienser (4 pers.):2 små kyllinger eller 1,5 kg kyllinge overlår1 1/2 dl vand1 1/2 dl eddike1 3/4 dl sukker1 spsk. salt1 tsk. peber1...

0

Pandekager med peanutsalat

Ingredienser (6 pers.):6 madpandekager2 spsk. estragonsennep6 tynde skiver god landskinke6 champignoner i tynde skiver1 bdt. forårsløg i...

0

Græske landbrød

Ingredienser (6 stk):2 dl vand 2 pk. gær 1 liter kærnemælk 4 spsk. olie 2 håndfulde salt 3 håndfulde sukker 1 kg sigtemel Mel, til dejen...

0

Karrymørbrad

Ingredienser (6 pers.):2-3 mørbrad 1 glas syltede løg 1 bk. champignoner 2 spsk. rosiner 1/2 liter madlavningsfløde karry efter smag Salt...

0

Reje- og rødløgscocktail

Rejecocktail med lækre rødløg.

0

Rabarberkage

Sandkagedej:100 g hvedemel 100 g sukker 1 tsk. vaniljesukker 50 g blødt smør 2 æg Fyld: 350 g snittede rabarber 150 g sukker Smuldredej:...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Pikant kalkun

Ingredienser (4 pers.):800 g kalkunbrystsalt, peber250 g helbladet, frossen spinat2 porrer el. 2 bdt. forårsløg200 g flødeost1⁄4 l fløde8...

0

Agurkesuppe med blåbær

Suppe baseret på agurk og pyntet med sunde blåbær.

0

En høstmenu

Rødbeder pifter chokoladekagen op, når menuen laves med friske rodfrugter.