Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad/Opskrifter

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17 september 2009

0 Comment

0

Gå udestuen efter

Udestuer er dejlige at forlænge ydersæsonerne med. Tjek især, at hjørner og samlinger i væggene og taget op mod huset er tætte og ubeskadige...

0

Tjek varmeanlægget

Er husets varmeanlæg klar til den snarlige fyringssæson? Tjek, at trykmålerens viser i varmeanlægget er i normalområdet. Hvis det er for...

0

Grøn suppe med squash

4 pers. 2 store squash, ca. 500-600 g 1 æble 1 løg 2 dl hvidvin eller Noilly Prat 6 dl grønsagsbouillon olie Tilbehør: Små tern af æble og...

0

Wrap “thai style”

Ingredienser (4 pers.):4 store wrap tortillas200 g krebsehaler3 spsk. citronsaft2 fed hvidløg2 spsk. olie2 spsk. soja2 stilke bladselleri200...

0

Den nyttige perikon fra grøftekanten

Enhver, der har lavet kryddersnapse, kender prikbladet perikon.

0

Eksotiske muffins

Ingredienser:150 g margarine 150 g sukker 3 æg 150 g hvedemel 50 g havregryn 2 tsk. bagepulver 2 tsk. vaniljesukker 40 g kokosmel 2 spsk....

0

Fyldte squash

(4 pers.)1 stor eller 2 mindre squash500 g hakket oksekød1 glas champignoner1 groft hakket løg3 spsk. ketchuporeganotimiansalt, peberost...

0

Byd på lækker mad fra Østen

Find wokken frem, og gå på opdagelse i Østens køkken. Maden er sund, smager dejligt – og så er den uhyre nem at lave.

0

Helstegt mørbrad med baconbagte bagekartofler

Ingredienser (4 pers.): 1 stor el. 2 små mørbrader 250 g champignoner 1⁄2 l piskefløde 1 dl hvidvin 1 dl portvin 1 pakke italienske krydderu...

0

Lækker æblekage

Æblekage med marcipan, rosiner og mandelflager.

0

Mexicano-bøf

Ingredienser (4 pers.): 4 skiver oksefilet/tykstegsfilet 150-200 g pr. stk. 4 friske flåede tomater 1 grøn peberfrugt 3 løg 4-6 syltede...

0

Speltbrød

Illustration: Suzanne Moffat(2 små brød)9 dl lunkent vand1 spsk. salt1 spsk. rapsolie10 g gær1 kg speltmel100 g hørfrø200 g græskarkernerRør...

0

Fugt i kælder

Bekæmp fugt i kælderen og undgå oversvømmelser ved skybrud. Stop indtrængende kloakvand med en "højvandslukker", der forhindrer kloakvand...

0

Broccoliboller med ost

Ingredienser (12-16 boller):150-200 g broccoli 50 g gær 2 1/2 dl A-38 el. tykmælk 1 tsk. salt 1 1/2 dl havregryn ca. 100 g revet ost, gerne...

0

Leverragout

4 portioner 1/2 kg kalvelever, hvedemel, 3 skivede løg, 2 skivede peberfrugter, 2 groft revne gulerødder, 1 ds. flåede tomater, 3 spsk...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.