Hjemmebagte boller på den nemme måde

Mad/Opskrifter

Det behøver ikke at være nogen en videnskab at bage boller. Blot du følger nogle grundregler, kan du bage af det, "du har på hylderne". Se her hvordan du gør.


Du kan selv vælge, hvilke grove ingredienser der skal i dejen og oven på bollerne.

Grunddej

8 1⁄2 dl lunkent vand
1 1⁄2 dl neutral olie (fx raps-, solsikke- eller majsolie)
50 g gær
1 spsk. salt
1⁄2 l af grove ingredienser:
fx knust hvede, havre, spelt, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hakkede nødder, diverse kornflager, durummel, quinuamel eller revne gulerødder
1,3-1,5 kg hvedemel (til dejen føles smidig)

Temperaturen er vigtig
Den gode dej starter med, at temperaturen er rigtig. Start med at opvarme skålen med vand fra den varme hane. Hæld herefter det lune vand og olien til dejen i skålen – temperaturen er rigtig, når væsken hverken føles varm eller kold på din finger. Herefter opløser du gær og salt i vandet og hælder kerner, nødder og det grove mel i.

Jo mere du ælter – jo bedre brød

Jo mere du ælter melet i dejen, jo bedre bliver brødet. Hæld melet i lidt ad gangen, så mærker du, at glutenet i melet danner lange tykke tråde, fordi hæveprocessen er gået i gang. Hæld mel i, til dejen er blød og smidig uden at virke fast; du kan altid blande mere i, når du slår bollerne op. Slut af med at tage dejen ud på bordet, og ælt den rigtig godt igennem.

Forskel på hævetid
Læg dejen i skålen, drys den med lidt mel, og læg eventuelt et let klæde over. Vil du bage almindelige, hurtige boller, lader du dejen hæve i en times tid et lunt sted uden træk. Vil du have mere smag i bollerne, kan du lade dem hæve længere tid, gerne lidt køligere. Prøv at lade dem hæve to eller tre timer. Hvis du ikke har puttet sukker i dejen, bliver gæren ved med at virke – faktisk kan du halvere gærportionen, når dejen skal hæve længe.

Ælt igen og form bollerne
Når dejen er færdighævet, ælter du den igen. Lad dejen hvile et par minutter efter æltning, ellers bliver den sej at forme. Del den i to, og skær hver del til tolv boller. Når du former bollerne, er det vigtigt, at der er "spænding" i dejen. Træk den yderste dej ned i bunden, og sæt bollen på samlingen. Så hæver den op og bliver fin rund. Placér bollerne i forskudt mønster på pladen. Når afstanden er ens, får de lige meget varme.

Bollerne skal også pensles under hævningen. Læs mere på næste side.#br

Pensles med vand
 

Nu skal bollerne pensles med vand. Så længe ydersiden af bollen er våd, kan bollen hæve. Vandet giver desuden en god skorpe. Lad dem hæve lunt i ca. tre kvarter – eller til de er hævet op til næsten dobbelt størrelse. Det er en misforståelse at lægge et klæde over bollerne, da det forhindrer dem i at hæve!

Pensles også under hævningen

Pensl dem gerne 3-4 gange med vand under hævningen, eller hold dem fugtige med en forstøver. Stil eventuelt pladen oven på en gryde kogende vand, så får bollerne varme og damp til hævningen. Til slut kan du pensle med æg og drysse med frø – men vand kan sagtens gøre det.

Hold øje bollerne, når de er i ovnen
Sæt bollerne i en 220° varm ovn, og bag dem 20-25 minutter – i varmluftovn ved 210°. Hvis bollerne virker fugtige i bunden, så vend dem med bunden i vejret, og bag dem fem minutter til. Bank en bolle i bunden. Giver den en hul lyd fra sig, er den færdigbagt.

Lav dejen om aften og bag bollerne næste morgen
Hvis du kun bruger 10 gram gær i grundopskriften og koldt vand, kan du lade dejen hæve i et køligt rum hele natten. Så kan du bage bollerne næste morgen, men husk, at så tager efterhævningen også længere tid – op til halvanden time.

Spændende madbrød
Rul så du får miniflutes, pensl dem med æg, og drys med fx rosmarin, grillkrydderi, tørrede hvidløgsflager, groft salt. Lav evt. flere forskellige slags drys. Prøv også at blande ca. 2 dl finthakkede oliven eller tørrede tomater i grunddejen. Suppler evt. med 4-5 fed presset hvidløg.

Grøntsager i bollerne
Du får et dejligt saftigt brød, hvis du supplerer grundopskriften med et par tykke skiver squash eller to store gulerødder. Riv dem – eller blend dem i væsken, før du hælder mel i.

6 marts 2006

0 Comment

0

Gå udestuen efter

Udestuer er dejlige at forlænge ydersæsonerne med. Tjek især, at hjørner og samlinger i væggene og taget op mod huset er tætte og ubeskadige...

0

Tjek varmeanlægget

Er husets varmeanlæg klar til den snarlige fyringssæson? Tjek, at trykmålerens viser i varmeanlægget er i normalområdet. Hvis det er for...

0

Grøn suppe med squash

4 pers. 2 store squash, ca. 500-600 g 1 æble 1 løg 2 dl hvidvin eller Noilly Prat 6 dl grønsagsbouillon olie Tilbehør: Små tern af æble og...

0

Wrap “thai style”

Ingredienser (4 pers.):4 store wrap tortillas200 g krebsehaler3 spsk. citronsaft2 fed hvidløg2 spsk. olie2 spsk. soja2 stilke bladselleri200...

0

Den nyttige perikon fra grøftekanten

Enhver, der har lavet kryddersnapse, kender prikbladet perikon.

0

Eksotiske muffins

Ingredienser:150 g margarine 150 g sukker 3 æg 150 g hvedemel 50 g havregryn 2 tsk. bagepulver 2 tsk. vaniljesukker 40 g kokosmel 2 spsk....

0

Fyldte squash

(4 pers.)1 stor eller 2 mindre squash500 g hakket oksekød1 glas champignoner1 groft hakket løg3 spsk. ketchuporeganotimiansalt, peberost...

0

Byd på lækker mad fra Østen

Find wokken frem, og gå på opdagelse i Østens køkken. Maden er sund, smager dejligt – og så er den uhyre nem at lave.

0

Helstegt mørbrad med baconbagte bagekartofler

Ingredienser (4 pers.): 1 stor el. 2 små mørbrader 250 g champignoner 1⁄2 l piskefløde 1 dl hvidvin 1 dl portvin 1 pakke italienske krydderu...

0

Lækker æblekage

Æblekage med marcipan, rosiner og mandelflager.

0

Mexicano-bøf

Ingredienser (4 pers.): 4 skiver oksefilet/tykstegsfilet 150-200 g pr. stk. 4 friske flåede tomater 1 grøn peberfrugt 3 løg 4-6 syltede...

0

Speltbrød

Illustration: Suzanne Moffat(2 små brød)9 dl lunkent vand1 spsk. salt1 spsk. rapsolie10 g gær1 kg speltmel100 g hørfrø200 g græskarkernerRør...

0

Fugt i kælder

Bekæmp fugt i kælderen og undgå oversvømmelser ved skybrud. Stop indtrængende kloakvand med en "højvandslukker", der forhindrer kloakvand...

0

Broccoliboller med ost

Ingredienser (12-16 boller):150-200 g broccoli 50 g gær 2 1/2 dl A-38 el. tykmælk 1 tsk. salt 1 1/2 dl havregryn ca. 100 g revet ost, gerne...

0

Leverragout

4 portioner 1/2 kg kalvelever, hvedemel, 3 skivede løg, 2 skivede peberfrugter, 2 groft revne gulerødder, 1 ds. flåede tomater, 3 spsk...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.