Chokolade fra bunden

Mad/Opskrifter

Flere vil have nydelsen ved et enkelt stykke rigtig god, mørk chokolade frem for en hel plade lys. Det er et godt valg.


Er mørk chokolade en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Flere tusind års udvikling
Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, knækker en bid af og lader den smelte på tungen, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld.

Kakaobønner blev brugt som penge
Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.


Plukning er besværlig
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel. Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør.

Bærer blomster og frugter samtidig
Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, og det gør plukningen mere besværlig.

Gudernes føde
Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. En svensk botaniker (Carl von Linné) gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa. Det betyder Gudernes føde.

Se på næste side, hvordan du laver chokolade og marcipan fra bunden.#br

Lav selv chokolade




Det skal du bruge:

500 g kakaosmør,
1 glas akaciehonning,
1 pakke kakaopulver (250g)
korn fra 1 stang vanilje. Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal.
1 stor og 2 små gryder,
termometer,
si,
grydeske,
piskeris,
bagepapir,
tynde bomuldshandsker og kagedåse.

Sådan gør du:
1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.

2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smelt
 
kakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.

3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.

4.
Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.

5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.

6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i kringler, hjerter eller noget helt tredje. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.

7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.

8.
Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.) Opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.


Lav selv marcipan

Sådan gør du:

1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning
 
(400 g).

2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.

3.
Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen.

4. Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.
23 oktober 2006

0 Comment

0

Tartiflette med pastinak og bacon

Tartiflette er en mættende fransk kartoffelret med ost. Både god til hverdag, men også som gæstemad. Servér fx med oksekød og en blandet...

0

Honning og æblebrød

Tegning: Suzanne MoffatHonning æblebrød2 stk.50 g gær100 g honning12 dl olie5 dl vand4 dl groft rugmel2 dl havregryn2 æbler i små tern7-8...

0

Is fyldt med hindbær

I radioprogrammet Cafe Hack har Søren Dahl, bedt lytterne indsende deres bedste dessertopskrifter.

0

Tag mor og far med på tur

Vi gi´r ideer til en helt speciel udflugt.

0

Light leverpostej

1 kg lever, 400 g kartofler, 300 g gulerødder, 300 g selleri, 4 løg, 5 dl skummetmælk, 1 dl olie, 3 1/2 dl grøntsagsvand, 1 bouillonterning...

0

Vores yndlingskylling

Ingredienser (4 pers.):2 små kyllinger eller 1,5 kg kyllinge overlår1 1/2 dl vand1 1/2 dl eddike1 3/4 dl sukker1 spsk. salt1 tsk. peber1...

0

Pandekager med peanutsalat

Ingredienser (6 pers.):6 madpandekager2 spsk. estragonsennep6 tynde skiver god landskinke6 champignoner i tynde skiver1 bdt. forårsløg i...

0

Græske landbrød

Ingredienser (6 stk):2 dl vand 2 pk. gær 1 liter kærnemælk 4 spsk. olie 2 håndfulde salt 3 håndfulde sukker 1 kg sigtemel Mel, til dejen...

0

Karrymørbrad

Ingredienser (6 pers.):2-3 mørbrad 1 glas syltede løg 1 bk. champignoner 2 spsk. rosiner 1/2 liter madlavningsfløde karry efter smag Salt...

0

Reje- og rødløgscocktail

Rejecocktail med lækre rødløg.

0

Rabarberkage

Sandkagedej:100 g hvedemel 100 g sukker 1 tsk. vaniljesukker 50 g blødt smør 2 æg Fyld: 350 g snittede rabarber 150 g sukker Smuldredej:...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Pikant kalkun

Ingredienser (4 pers.):800 g kalkunbrystsalt, peber250 g helbladet, frossen spinat2 porrer el. 2 bdt. forårsløg200 g flødeost1⁄4 l fløde8...

0

Agurkesuppe med blåbær

Suppe baseret på agurk og pyntet med sunde blåbær.

0

En høstmenu

Rødbeder pifter chokoladekagen op, når menuen laves med friske rodfrugter.