Chokolade fra bunden

Mad/Opskrifter

Flere vil have nydelsen ved et enkelt stykke rigtig god, mørk chokolade frem for en hel plade lys. Det er et godt valg.


Er mørk chokolade en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Flere tusind års udvikling
Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, knækker en bid af og lader den smelte på tungen, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld.

Kakaobønner blev brugt som penge
Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.


Plukning er besværlig
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel. Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør.

Bærer blomster og frugter samtidig
Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, og det gør plukningen mere besværlig.

Gudernes føde
Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. En svensk botaniker (Carl von Linné) gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa. Det betyder Gudernes føde.

Se på næste side, hvordan du laver chokolade og marcipan fra bunden.#br

Lav selv chokolade




Det skal du bruge:

500 g kakaosmør,
1 glas akaciehonning,
1 pakke kakaopulver (250g)
korn fra 1 stang vanilje. Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal.
1 stor og 2 små gryder,
termometer,
si,
grydeske,
piskeris,
bagepapir,
tynde bomuldshandsker og kagedåse.

Sådan gør du:
1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.

2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smelt
 
kakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.

3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.

4.
Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.

5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.

6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i kringler, hjerter eller noget helt tredje. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.

7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.

8.
Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.) Opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.


Lav selv marcipan

Sådan gør du:

1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning
 
(400 g).

2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.

3.
Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen.

4. Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.
23 oktober 2006

1 Comment

2014-10-15
Nogen der ved om man kan bruge flydende stevia i stedet for akaciahonning, og hvis man kan hvor meget er det så?
0

Gå udestuen efter

Udestuer er dejlige at forlænge ydersæsonerne med. Tjek især, at hjørner og samlinger i væggene og taget op mod huset er tætte og ubeskadige...

0

Tjek varmeanlægget

Er husets varmeanlæg klar til den snarlige fyringssæson? Tjek, at trykmålerens viser i varmeanlægget er i normalområdet. Hvis det er for...

0

Grøn suppe med squash

4 pers. 2 store squash, ca. 500-600 g 1 æble 1 løg 2 dl hvidvin eller Noilly Prat 6 dl grønsagsbouillon olie Tilbehør: Små tern af æble og...

0

Wrap “thai style”

Ingredienser (4 pers.):4 store wrap tortillas200 g krebsehaler3 spsk. citronsaft2 fed hvidløg2 spsk. olie2 spsk. soja2 stilke bladselleri200...

0

Den nyttige perikon fra grøftekanten

Enhver, der har lavet kryddersnapse, kender prikbladet perikon.

0

Eksotiske muffins

Ingredienser:150 g margarine 150 g sukker 3 æg 150 g hvedemel 50 g havregryn 2 tsk. bagepulver 2 tsk. vaniljesukker 40 g kokosmel 2 spsk....

0

Fyldte squash

(4 pers.)1 stor eller 2 mindre squash500 g hakket oksekød1 glas champignoner1 groft hakket løg3 spsk. ketchuporeganotimiansalt, peberost...

0

Byd på lækker mad fra Østen

Find wokken frem, og gå på opdagelse i Østens køkken. Maden er sund, smager dejligt – og så er den uhyre nem at lave.

0

Helstegt mørbrad med baconbagte bagekartofler

Ingredienser (4 pers.): 1 stor el. 2 små mørbrader 250 g champignoner 1⁄2 l piskefløde 1 dl hvidvin 1 dl portvin 1 pakke italienske krydderu...

0

Lækker æblekage

Æblekage med marcipan, rosiner og mandelflager.

0

Mexicano-bøf

Ingredienser (4 pers.): 4 skiver oksefilet/tykstegsfilet 150-200 g pr. stk. 4 friske flåede tomater 1 grøn peberfrugt 3 løg 4-6 syltede...

0

Speltbrød

Illustration: Suzanne Moffat(2 små brød)9 dl lunkent vand1 spsk. salt1 spsk. rapsolie10 g gær1 kg speltmel100 g hørfrø200 g græskarkernerRør...

0

Fugt i kælder

Bekæmp fugt i kælderen og undgå oversvømmelser ved skybrud. Stop indtrængende kloakvand med en "højvandslukker", der forhindrer kloakvand...

0

Broccoliboller med ost

Ingredienser (12-16 boller):150-200 g broccoli 50 g gær 2 1/2 dl A-38 el. tykmælk 1 tsk. salt 1 1/2 dl havregryn ca. 100 g revet ost, gerne...

0

Leverragout

4 portioner 1/2 kg kalvelever, hvedemel, 3 skivede løg, 2 skivede peberfrugter, 2 groft revne gulerødder, 1 ds. flåede tomater, 3 spsk...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.