Chokolade fra bunden

Mad/Opskrifter

Flere vil have nydelsen ved et enkelt stykke rigtig god, mørk chokolade frem for en hel plade lys. Det er et godt valg.


Er mørk chokolade en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Flere tusind års udvikling
Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, knækker en bid af og lader den smelte på tungen, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld.

Kakaobønner blev brugt som penge
Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.


Plukning er besværlig
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel. Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør.

Bærer blomster og frugter samtidig
Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, og det gør plukningen mere besværlig.

Gudernes føde
Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. En svensk botaniker (Carl von Linné) gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa. Det betyder Gudernes føde.

Se på næste side, hvordan du laver chokolade og marcipan fra bunden.#br

Lav selv chokolade




Det skal du bruge:

500 g kakaosmør,
1 glas akaciehonning,
1 pakke kakaopulver (250g)
korn fra 1 stang vanilje. Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal.
1 stor og 2 små gryder,
termometer,
si,
grydeske,
piskeris,
bagepapir,
tynde bomuldshandsker og kagedåse.

Sådan gør du:
1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.

2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smelt
 
kakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.

3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.

4.
Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.

5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.

6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i kringler, hjerter eller noget helt tredje. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.

7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.

8.
Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.) Opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.


Lav selv marcipan

Sådan gør du:

1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning
 
(400 g).

2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.

3.
Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen.

4. Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.
23 oktober 2006

0 Comment

0

Rejesuppe

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.2 spsk. karry1 spsk. olie1 æble2 fed hvidløg1 løg1 dåse hakkede tomater12 liter bouillon1 dusk løvstikke1...

0

Hvidløgssuppe

Ingredienser (4 pers.):4 hele hvidløg i fed1 l hønsebouillon250 g skrælledekartofler2 timiankviste1 kvist rosmarin3 spsk. flødeost4 skiver...

0

Rabarberkage

(6-8 pers.)500 g rabarber i snitter á 2 cmca. 100 g sukker1 stang vanilje50 g hakkede mandler50 g hvedemel125 g kokosmel1 knivspids bagepulv...

0

Græskarsuppe med strejf af ingefær

Lækker græskarsuppe, der kan tilberedes på cirka en halv time.

0

Tjek varmeanlægget

Er husets varmeanlæg klar til den snarlige fyringssæson? Tjek, at trykmålerens viser i varmeanlægget er i normalområdet. Hvis det er for...

0

Sommerblomster i krukke

Nu er risikoen for nattefrost overstået for denne gang, og dermed er det blevet tid til at fylde krukkerne med sommerblomster. Hvis du...

0

Unghane-frikasse

Frikasse er blevet serveret på de fleste middagsborde - prøv at tilberede den med unghane.

0

Krebinetter og kartoffelsalat med ramsløg

idényts madskribent har givet den traditionelle krebinette et ansigtsløft.

0

Små fiskefrikadeller med 2 slags laks

Laksefrikadeller er et rent hit til både grønt og brødet.

0

Kylling i gryde

Tilbered en lækker og mør kylling i gryde.

0

Lammegryde med druer

Lam hører påsken til - hvad med at tilsætte druer i gryden i år.

0

Chokoladetrøffeltoppe

Katrine Klinkens børnekogebøger er nu samlet i én bog, som både byder på klassiske retter, børnevenligt bagværk og opskrifter på slik....

0

Bagekartofler i forklædning

Ingredienser (2-4 pers.): 4 store bagekartofler 1 bæger hvidløgsost (ca. 100 g) 150 g skinke i strimler Salt og peber 75 g revet ost Sådan...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Eksotisk torsk

Portioner: 4 600 g torskefilet, 1 ds. kokosmælk, 1 lille hel ingefær, 1 limefrugt (brug evt. citron, hvis limefrugt ikke fås, red.), 1 rød...