Tørring af svampe

Er du blevet interesseret i at samle svampe til spisebrug, har du måske oplevet, at fryseren ikke har plads til alle de indsamlede svampe. Så kan du vælge at tørre dem i stedet. Det er let at tørre og gemme svampene, og de kan nemt anvendes til køkkenbrug bagefter


Tørres med vindens hjælp
En hurtig iblødsætning er alt, hvad der skal til, for at svampene igen har deres fine konsistens og kan indgå i frikadeller, supper og andet.

Børst svampene
Rens friske svampe med en kniv og børste, og skyl dem derefter i koldt vand. Tør svampen af i køkkenrulle, og skær den derefter i tynde skiver eller passende bidder.

Hænges på en snor
Tag en stoppenål og tråd den med en lang bomulds­snor. Stik de skivede svampe på snoren, og hæng disse snore op et luftigt sted, så svampene tørres ved vindens hjælp.

Tørre efter et døgn
I løbet af et døgn, er skiverne tørre og kan kommes på sylteglas eller poser. Du kan også tørre på en tørremaskine, som kan købes i handelen. Her fordeles svampene i skiver på riste, og der tørres ved 60 grader. De skivede svampe er tørre efter ca. 3 timer og kan pakkes væk.

Lær svampene at kende
Når svampene dukker op i naturen, er det tid at finde kurv og kniv og komme af sted på svampejagt. Selv om svampefloraen i Danmark indeholder mange virkelig gode spisesvampe, så er Danmark stadig et u-land, når det gælder om at udnytte svampene i naturens spisekammer.

Svampeture om efteråret
Overalt i landet arrangeres svampeture om efteråret, og har man lyst til at lære noget om svampe, så er det en oplagt chance. Det er bedst at starte med at lære få svampe at kende, og da svampe kan ændre udseende med alderen, vejr og vind, er det bedst at lære den enkelte svamp at kende på alle stadier. Der findes jo også giftige svampe, og man skulle nødig tage fejl.

  Foto: Anemette Olesen
  Svampene tørres på en tørremaskine ved 60°.

Husk kurven
Til indsamlingen medbringes en kurv, foret i bunden med avis eller lignende, en kniv, en børste og en svampeflora. Det er kun de friske og faste svampe, der bør indsamles, og de kan kontrolleres i floraen.

Kend svampen
Har du allerede lært at

 
   

kende de almindelige spisesvampe og de giftige slægtninge, så kan det måske være sjovt at dykke længere ned i svampenes verden. Gyldendal har udgivet 2. udgave af deres “Danmarks svampe”. Det er på ingen måde en feltbog, men til gengæld den danske bog med flest fotos af svampe. Af Jan Vesterholt, 480 sider 299,95 kr.

Mest læste artikler