Opbevaring af vin på den rigtige måde

Hurra. Der er tilbud på 6 gode flasker af den røde hos din vinhandler. Du kender vinen, har smagt den før – og derfor har du lyst til at slå til. Problemet er bare, at du ikke har plads til alle de flasker. Hvad gør du? Du overvejer måske at investere i udstyr til opbevaring af vin.

Forskellige behov
Der er stor forskel på, hvad du kan vælge. Er behovet blot at køle dine vine til den rette temperatur, kan du nøjes med et vinkøleskab. Men vil du give dine vine de bedste betingelser, skal du vælge et såkaldt vinskab, hvor du kan styre både luftfugtighed og temperatur.

 

Luftfugtigheden er vigtig
Kan du ikke styre luftfugtigheden, tørrer dine vinpropper ud, og du risikerer, at vinen bliver fuldstændig udrikkelig.
Et vinskab giver dine vine de bedste betingelser for at udvikle sig, så de kommer til at smage bedre og evt. bliver mere værd.

Læs også: 12 enkle tips til køb af dit næste vinkøleskab

Elektronisk styring er sikrest
Derfor er det langt mere sikkert at købe et vinskab med elektronisk styring af både temperatur og luftfugtighed. Når du investerer i et vinskab, skal du sikre dig, at det holder en fast temperatur døgnet rundt plus/minus 1 grad, og at det kan opretholde en luftfugtighed på 50 – 75 pct.
Sort vinkøleskab med styring af temperatur

Skal være stabilt
Bliver en vin rystet for meget, udvikler den sig for hurtigt og forkert. Stil derfor dit vinskab – eller vinkøleskab – i et roligt hjørne i boligen, og vælg kun en stabil model, der ikke ryster hver gang termostaten går i gang.

Må ikke støje, hvis det står i stuen
Skal dit skab stå i et opholdsrum, må du være helt sikker på, at det ikke støjer. Sørg også for, at det er godt isoleret og ikke bruger for meget energi.

Vinkøleskab med forskellige temperaturer
Drikker du dine vine inden for få måneder, men vil samtidig gerne opbevare og servere dem ved den rette temperatur, er det altså nok at vælge et vinkøleskab – og gerne et, der er inddelt i flere forskellige zoner, så vinene opnår forskellige temperaturer alt efter vintype.

Rødvin skal ikke serveres varm
Her i landet er vi tilbøjelige til at servere især de røde vine alt for varme. Men en rødvin er altså bedst omkring de 18 grader, en rosé skal holde 14 grader, og hvidvine bør serveres omkring de 11 grader.

Fra 50 til 500 flasker Foto: VintageKeeping og Bosch
Alle typer skabe, både vinkøleskabe og vinskabe, fås med en kapacitet fra 50 og helt op til 500 flasker – og husk også, at det skal kunne tage de mere ukurante flasketyper.
Vælger du et skab med glaslåge, skal den kunne holde sollyset ude, ellers bliver vinen dårlig.

Hvad koster det?
Vinopbevaring fås fra kr. 1.500 kr. og opad – alt afhængigt af teknik, kapacitet, materialer m.m. Husk også at indregne elforbruget.

Mest læste artikler