Sundt træværk

Udendørs
Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.


Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 5, 2005
Fotos: Hans juels og Dyrup

Når du får nyt plankeværk, bygger en carport eller skifter træet på husets gavl, er det vigtigt, at det nye træ bliver behandlet rigtigt fra starten.

Trykimprægneret træ kan sagtens tåle at stå ubehandlet, da imprægneringen beskytter det mod råd og svamp, men det vil dog med tiden blive gråt og få vindridser.

Råt træ, der ikke er imprægneret, bør altid behandles.

Imprægneret træ
Trykimprægneret træ behøver ikke at blive behandlet, men får det træbeskyttelse, kvitterer det med en længere levetid.

Træet skal være tørt
Både for alle almindelige rå træsorter og for det imprægnerede træ gælder det, at hvis det skal males, er det vigtigt at starte behandlingen, inden overfladen bliver grå og nedbrudt, faktisk skal det helst males, senest 14 dage efter det er sat op.

Før du overfladebehandler træet, er det altafgørende, at det er ordentligt tørt. Et par uger med sol og vind vil normalt være tilstrækkeligt, men husk, at selv om træet virker tørt på ydersiden, kan det godt være fugtigt indeni.

Beskyt mod fugt
Sørg desuden for, at træet beskyttes mod opfugtning; undgå vandfælder, hvor vandet kan samle sig i pytter efter et regnvejr, og sørg for, at hegn er beskyttet af afdækningsbrædder på toppen.

Ved facader på skure, gavle og lignende kan det i mange tilfælde betale sig at lægge brædderne på et par bukke og behandle dem, allerede inden du bygger. Så bliver træet beskyttet imod fugtindtrængning også fra bagsiden og vrider sig mindre.

Første trin mod sundt træværk er at give træet grundingsolie. Det skal være en olie, der indeholder et svampedræbende middel, og som trænger langt ind i træet.

På trin 2 skal træet mellemstryges med en farveløs, skimmelhæmmende træbeskyttelse. Den fylder træets porer ud, så fugtindtrængning hæmmes, og samtidig giver behandlingen en rigtig god vedhæftning for de næste lag.

Har du brugt trykimprægneret træ, skal du starte ved trin 2. Det vil sige med en farveløs træbeskyttelse.

Når du behandler træet med grundproduktet, så skal du huske at mætte endetræet.
Her er træets celler skåret over - omtrent som var de et bundt små sugerør. Faktisk kan endetræ suge op til 25 gange mere, end de almindelige flader.

Slutbehandling
Er træet uhøvlet, skal der ikke slibes. Bygger du i høvlet træ, kan du finslibe det glat, når grundingsolien er hærdet. Processen kan eventuelt gentages inden sidste lag maling/træbeskyttelse.

Efter grundbehandlingen males træet med træbeskyttelse eller maling. Vælger du maling eller heldækkende træbeskyttelse, er træet beskyttet længst tid.

Laserende træbeskyttelse nedbrydes hurtigere og mister sin evne til at beskytte træet mod solens skadelige stråler.

De fleste typer maling og træbeskyttelse vil kræve, at du giver det minimum to overstrygninger, men husk at følge anvisningen på produktet, og husk igen at mætte endetræet rigtig godt.

Foto: Dyryp, tlf. 39579300Pas på fugtigheden i træværket
Fugtigheden i træet skal være under 18 pct., før du maler. Råd og svamp kan brede sig, når fugtigheden er over 20 pct. Lån evt. en fugtmåler i byggemarkedet, og tjek træet godt igennem. Husk, at du ikke kan bruge fugtmåleren, hvis du har købt trykimprægneret træ til dit hegn. Imprægneringsmidlerne indeholder salt, så du ikke kan aflæse træets fugtindhold.

01 juni 2005
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Udendørs Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

Udendørs idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metode...

Din facade trænger til en omgang engang imellem, men det er vigtigt, du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du gør.
Denne artikel er sponsoreret

3 trin der giver dig den flotteste facade

Udendørs Det gælder for alle maleprojekter, at forarbejdet er vigtigt for at opnå et flot og holdbart resultat. Vi giver dig 3 nemme trin til at få...

Gode råd til træværket

Udendørs Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Oliebehandling: Olie til det indvendige træ

Udendørs Det er nemt at oliebehandle træ, og resultatet er smukt og holdbart. Her er er guiden til rengøring og oliebehandling af blandt andet møbler...

Træbeskyttelse er kun beregnet til udendørs brug

Udendørs Det er ikke forbudt at bruge almindelige træbeskyttelsesmidler inden døre, men det frarådes kraftigt. Tjek altid, hvad producenterne skriver...

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Udendørs Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling. Er træbeskyttelsen slidt og afskallet, er det tid at finde penslerne frem.

Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Udendørs Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse - det er spørgsmålet. Det kommer an på flere ting – hvilken forfatning træet er i, og om det...

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Udendørs Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Stærkt træ til al slags vejr

Udendørs Træ bruges udvendigt til mange formål, både på selve huset og facaden, i haven til plankeværk og terrasse og til carporte og udhuse. Det udvendige træværk er udsat for voldsomme og skiftende påvirkninger fra vejr og vind.

Skift farve på træværket

Udendørs Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Tjek træets imprægnering

Udendørs Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Pas på træet med træbeskyttelse – så holder det i mange år

Udendørs Det er tid til træbeskyttelse, og alle former for træværk har brug for beskyttelse, både det gamle, det nye, det trykimprægnerede og træterrassen. Hvis træværket er ramt af alger, kan du også gøre noget ved dem. Her får du de bedste tips både til arbejdet og til produkterne.

Brug miljømærket træbeskyttelse for miljøet og sundhedens skyld

Udendørs I miljømærket træbeskyttelse er der skruet ned for kemien, men den kan sagtens beskytte dit træværk alligevel. Nu kan du få træbeskyttelse...

Det rette værktøj når du skal give træbeskyttelse

Udendørs Når du giver træbeskyttelse, skal du så bruge pensel, rulle eller malersprøjte? Det kommer an på det område, du skal give træbeskyttelse –...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.