Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

Udendørs

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

At male plankeværk med en pensel er en langsommelig proces. Til gengæld er resultatet uovertruffent.
At male plankeværk med en pensel er en langsommelig proces. Til gengæld er resultatet uovertruffent. Foto: istockphoto

Hegnet skal males

Vi har ventet på dage med tørvejr. Ikke for at nyde havestolenes behagelighed, men fordi der længe har stået "Maling af hegnet" på vores to do-liste. Og mens vi ventede faldt snakken på muligheden for at gribe opgaven lidt anderledes an end tidligere.

Jeg går klart ind for smarte (læs: hurtige) løsninger, mens min mand hælder til devisen: Hvorfor ændre på noget, der virker godt?

Det blev til et kompromis, og nu er vi blevet MEGET klogere, når det gælder, hvordan man hurtigst – og med det bedste resultat – maler sit havehegn eller plankeværk.

Læs også: Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Den rigtige forberedelse

Kompromiset betød anvendelse af en sprøjtepistol til maleopgaven, hvor vi tidligere har malet med pensel og lange seje strygninger. Selvfølgelig måtte vi først liiige over det med en gang algefjerner. Og så var vi klar:

Det gik nemt med at montere sprøjtepistolen og fylde maling på, og efter et par nervøse "skud", lykkedes det også at ramme hegnet med stor træfsikkerhed.

Hegnet er klart af ældre dato, og skønt vi synes, vi har behandlet det godt, så var der en del mislyde: splinter og afskallet malingsrester. Med en pensel bliver sådanne automatisk fjernet og et par ekstra strøg sørger for, at resultatet bliver ens at se på.

Læs også:

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Den geniale løsning

Det magtede sprøjtepistolen - selvfølgelig - ikke. Til gengæld gik det over stok og sten. På bare fem minutter malede vi, hvad der normalt tager 1 time.

Læs også: Mal huset i mørke kulører

Og så var det min mand fandt løsningen: Først et par pust med sprøjtepistolen – og derefter et par stryg med penslen på steder, der kræver særlig pleje. Genialt!

Nu står plankeværket og strutter af velvære i sit nye malings-skrud. Og vi fik et par timer til overs, så havestolene kunne nydes!

01. juni 2015
Mere om Udendørs

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Udendørs Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Sundt træværk

Udendørs Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.

Din facade trænger til en omgang engang imellem, men det er vigtigt, du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du gør.
Denne artikel er sponsoreret

3 trin der giver dig den flotteste facade

Udendørs Det gælder for alle maleprojekter, at forarbejdet er vigtigt for at opnå et flot og holdbart resultat. Vi giver dig 3 nemme trin til at få...

Gode råd til træværket

Udendørs Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Oliebehandling: Olie til det indvendige træ

Udendørs Det er nemt at oliebehandle træ, og resultatet er smukt og holdbart. Her er er guiden til rengøring og oliebehandling af blandt andet møbler...

Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Udendørs Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse - det er spørgsmålet. Det kommer an på flere ting – hvilken forfatning træet er i, og om det...

Træbeskyttelse er kun beregnet til udendørs brug

Udendørs Det er ikke forbudt at bruge almindelige træbeskyttelsesmidler inden døre, men det frarådes kraftigt. Tjek altid, hvad producenterne skriver på emballagen og følg deres anbefalinger.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Udendørs Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Udendørs Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Stærkt træ til al slags vejr

Udendørs Træ bruges udvendigt til mange formål, både på selve huset og facaden, i haven til plankeværk og terrasse og til carporte og udhuse. Det udvendige træværk er udsat for voldsomme og skiftende påvirkninger fra vejr og vind.

Skift farve på træværket

Udendørs Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Tjek træets imprægnering

Udendørs Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Pas på træet med træbeskyttelse – så holder det i mange år

Udendørs Det er tid til træbeskyttelse, og alle former for træværk har brug for beskyttelse, både det gamle, det nye, det trykimprægnerede og træterrassen. Hvis træværket er ramt af alger, kan du også gøre noget ved dem. Her får du de bedste tips både til arbejdet og til produkterne.

Brug miljømærket træbeskyttelse for miljøet og sundhedens skyld

Udendørs I miljømærket træbeskyttelse er der skruet ned for kemien, men den kan sagtens beskytte dit træværk alligevel. Nu kan du få træbeskyttelse...

Det rette værktøj når du skal give træbeskyttelse

Udendørs Når du giver træbeskyttelse, skal du så bruge pensel, rulle eller malersprøjte? Det kommer an på det område, du skal give træbeskyttelse –...