Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperioder stiller nye krav til træbeskyttelse.


Fugt er træværkets værste fjende

I Skandinavien begynder vi for alvor at mærke konsekvenserne af klimaændringerne. Vi får vådere somre, varmere vintre med mere vand og sne og et mere efterårsagtigt vejr i flere måneder. Oven i det får vi varme tørkeperioder, der tørrer alting ud.


Da fugt er træværkets værste fjende, stiger kravene til beskyttelse af dit udendørs træværk markant. Malede du dit hus for 10 år siden, kan du allerede være bagud i forhold til, at vejrforholdene har ændret sig dramatisk, siden du smurte træbeskyttelsen på. 



Køb produkter, der er gearet til klimaet


Skal du i gang med at male, er det en god ide at se efter de nyeste produkter indenfor træbeskyttelse, der er udviklet til de nye klimaudfordringer.


Et andet godt – og helt enkelt – råd er, at når du alligevel er i gang med at give træbeskyttelse, så giv et ekstra lag; det er nemt, når det hele er rent og gjort klart. Lagtykkelsen har betydning for, hvor godt træet er beskyttet, og hvor flot resultatet bliver. Endetræ og særligt udsatte overflader skal altid have ekstra lag.

Følg verdenshjørnerne


Træværk, der vender mod syd og vest, er mest udsat for regn, sol og vind. Det skal derfor vedligeholdes oftere end andet træværk.
Træværk imod nord kræver til gengæld ekstra afvaskning for begroninger. Det fugtigere vejr og særligt de våde vintre uden frost får algerne til at eksplodere. Begroningerne beskadiger overfalden og holder på fugten, så det er vigtigt at holde dem nede.

Forbered træet grundigt inden træbeskyttelsen males på

  • 
Før, du går i gang med at male træbeskyttelse på, er det afgørende, at træværket er gjort klar til den nye behandling.
  • 
For det første skal alle afskallinger skrabes bort.
  • 
Derefter skal der vaskes grundigt, så alt skidt og fedt – og evt. havgus er væk. Hvis du ikke vasker først, sliber du rundt i skidtet. Der findes i dag specielle sæber til afvask udvendigt, som går efter trafikfilm, salte og som også har en smule mod begroninger i sig.

  • Hele overfladen skal slibes med sandpapir. Slib grundigt: det er bundarbejdet, der giver en god vedhæftning. 

  • Specielt hvis du ikke ved, hvad der blev malet med sidste gang, er det vigtigt at få slebet og skrubbet, så der er rent og mat – det danner bro imellem to lag.



 

Mest læste artikler