Sølvtøj ser smukt og festligt ud på bordet. Brug det lidt oftere, så holder det sig faktisk pænt i længere tid.
Sølvtøj ser smukt og festligt ud på bordet. Brug det lidt oftere, så holder det sig faktisk pænt i længere tid. Foto: Katrine Bertelsen

Nemme tips til at pudse sølvtøj og ædle metaller

Rengøring køkken/Vedligehold køkken

Sølv, kobber, messing og bronze anløber. Korrekt opbevaring forsinker korroderingen, men skal der pudses, skal der bruges forskellige metoder og væsker til de forskellige metaller.


Pudsning skaber slid
Dit sølvtøj bliver slidt, hver gang du pudser det - lidt af sølvet forsvinder simpelthen. Derfor er det vigtigt at vælge produkter og metoder, der er så skånsomme som muligt. Let anløbent sølv og sølvplet kan pudses med imprægnerede klude eller handsker. Det giver ikke meget slid, hvis du ikke genbruger kludene alt for længe.

Flydende midler fremfor pulver
Meget anløbent sølv kan pudses i flydende sølvpudsemidler fx Silvo, som påføres i små mængder på en blød klud. Så undgår du at gnide rundt i overflødigt, indtørret pudsemiddel. Det tørre pulver slider nemlig en del på sølvet. Nogle pudsemidler kan skylles af med vand efter påføring, fx Bistro sølvrensecreme fra Sterling.

Nem måde at få sølvet blankt på
Læg dine sølvting i en balje beklædt med aluminiumsfolie, hæld lidt soda over og tilsæt kogende vand, så det dækker sølvet helt. Lad det ligge et par minutter til det anløbne er væk, skyl efter med lunkent vand, og polér til sidst sølvet med en blød klud.

Ikke til sølvplet
Denne metode dur dog ikke til sølvplet, da det fjerner for meget af sølvet. Til sølv der har forgyldte områder, kan metoden heller ikke bruges, da du risikerer, at der udfældes sølv over på de forgyldte flader. Sølv med ciseleringer eller graveringer, skal pudses med omtanke. Pudsning gennem mange år, slider på og udvisker motiverne. En vis sortfarvning i fordybningerne fremhæver jo motivet, så puds forsigtigt.

Undgå salt på sølvtøjet
Sølv holder generelt ikke af salt, vin og vineddike, frugt eller madrester i længere tid. Efter brug vaskes sølvtøjet af i varmt vand med lidt sulfo og tørres med en blød klud. Skal det stå i blød, så brug en skål af plastik eller glas. Vask aldrig sølvtøj i opvaskemaskinen, da sæben kan indeholde stoffer, der angriber sølvet. Sørg for at berøre sølvet mindst muligt med hænderne, efter du har gjort det rent, da hudens salte også kan give sorte mærker på sølvet.

På næste side kan du læse om opbevaring af sølv og vedligeholdelse af købber, messing og bronze.#br

Pak sølv i frysepose
Sølv opbevares bedst pakket ind i syrefrit silkepapir eller i nyvaskede bløde bomuldsklude. (Nye tekstiler kan indeholde stoffer, der kan angribe sølv.) Læg det der efter i en frysepose og luk tæt til. Det nedsætter luftcirkulationen, og hæmmer dermed korrosion.

Forebyg med aktivt kul
Vær opmærksom på, at gummi og uld afgiver hydrogensulfid, der angriber sølvet. I stedet for fryseposen kan sølvet lægges i en plastikæske sammen med en lille, åben glasskål med aktivt kul. Aktivt kul reagerer med hydrogensulfid og bremser derfor angreb på sølvet. Aktivt kul kan købes som granulat, fx hos en materialist, og skal skiftes ca. hvert halve år. Opbevar dine poser og æsker tørt og ved stuetemperatur. Husk, at den allerbedste måde at vedligeholde arvesølvet på er at bruge det.

Nemt at vedligeholde kobber, messing og bronze
Kobber, messing og bronze anløber ikke så hurtigt, og i modsætning til sølv danner korroderingen en beskyttende patina; en slags barriere mod yderligere iltning. Kan du leve med lidt patina, skal du blot holde genstandene fri for støv, og vaske dem af og til i sulfovand, og tørre dem efter.

Brun sæbe klarer regøringen af kobber
Kobbertøj anløber forholdsvis langsomt, og det er derfor ikke nødvendigt at pudse det så ofte. Prøv evt. først at smøre genstanden ind i tyk brun sæbe og lad den stå et stykke tid. Skyl med varmt vand og se om det er nok. Let anløbent kobber kan pudses i Bistro rensecreme til kobber/messing fra Sterling, der skylles af med lunkent vand. Til stærkt anløbne ting, skal der lidt skrappere midler i brug. Rød Egern eller Brasso pudsemiddel er velegnede.

Opskrift til rensning af kobber, messing og bronze
Konservator Søren Andersens Urmagervæske til rensning af kobber, messing og bronze:

100 gr brun sæbe
1 l destilleret varmt vand
100 gr salmiakspiritus 32 % (ammoniak)
24 gr oxalsyre
2,4 dl sprit (ethanol)

Bland ingredienserne i nævnte rækkefølge, og læg genstanden i blandingen. Brug en blød børste, og børst emnet i 1-10 minutter. Skyl genstanden grundigt i rent lunkent vand, og tør med en blød klud.

NB: Dampene fra blandingen er ikke sunde. Brug sikkerhedsbriller og gummihandsker, og udfør evt. arbejdet udendøre, så du ikke indånder ammoniakdampe.

Glaspest - på næste side kan du læse, hvordan du undgår, at dine glas får pest.

Glaspest - hvad er det?
Glas er ikke stabilt og uforgængeligt. Selv om glas er hårdt, er det stadig en væske. Afhængig af glassets kemiske sammensætning, alder og opbevaring, nedbrydes det mere eller mindre over tid

Undgå fugt, når glassene ikke er i brug
Glaspest eller glassyge opstår, når der sker en udvaskning af noget af glassets materiale (natrium og kalium). Der opstår en ny slags overflade, der sammen med vand forstærker nedbrydningen. Derfor er glas følsomt over for fugt, samt agressive rengøringmidler og høje temperaturer, der sætter nedbrydningen i gang.

Glaspest eller kalk
Glaspest afslører sig som en mælkehvid hinde på glasset. Holder du glasset op mod lyset, kan du se, at hinden ikke er helt hvid, men har flere farver. Er glasset vådt, kan glaspest være svær at se, da vandets og glassets brydning i lyset ligner hinanden. Er hinden helt hvid, kan det være et lag kalk. Prøv forsigtigt at fjerne det med eddike eller salt.

Vask gamle glas i hånden
Især gammelt glas tåler ikke kombinationen af opvaskemaskinens høje temperaturer og stærk basisk sæbe. Vask derfor dine glas i hånden, og med almindelig sulfo.
Vand er glassets værste fjende. Tør glas grundigt af, efter vask. Især karafler kan være svære at tørre, så lad være med at sætte proppen på, før du er helt sikker på at der ikke er mere fugt i. Opbevar dine glas i et tørt skab ved stuetemperatur, og stil glassene med åbningen opad, så fugten kan slippe væk.
6 oktober 2009

0 Comment

11

Rengøring af de vanskelige steder i hjemmet

Rengøring i hjemmet er ofte en rutineopgave - lige pånær når det kommer til de mere vanskelige steder. Få tips til, hvordan du rengør tastat...

16

13 tips til at slippe af med det vanskelige skidt

En fedtet ovnlåge, sorte mærker på trægulvet eller et toilet med rustfarvede rande, kan tage modet fra de fleste. Men det behøver ikke være...

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

1

Gør nipset rent

Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.