Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr

En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en god ide at tjekke kaninens helbred inden temperaturen falder.

Foto: istockphoto

Er kaninen aktiv?

En sund og rask kanin skal være aktiv og nysgerrig. En kanin, der trykker sig i et hjørne kan være en syg kanin.

Spiser kaninen?

En rask kanin skal have en god appetit. Kaniner, der ikke spiser, er næsten altid syge og bør tjekkes hos en dyrlæge.

Er kaninen pæn og ren?

Kaniner er renlige dyr, der gerne skal have en pæn og ren pels. Snusket pels, kan være tegn på en syg kanin. Skæl i pelse, hvidt pus eller ”kaffegrums” i ørerne er typisk tegn på mider.

Afføring, der klumper sig fast i bagenden på kaninen er tegn på dårlig mave, og snot omkring næsen eller klistret pels på indersiden af kaninens forpoter kan være tegn på forkølelse.

Forkølelse skal tages alvorligt hos kaniner, de kommer sig ikke så let som mennesker over en forkølelse, så få den forkølede kanin tjekket hos dyrlægen.

Læs også:

Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der...

Er kaninen tynd?

En tynd kanin er ofte en syg kanin. Mærk efter om ribbenene er tydelige og særligt om ryggen er skarp, dvs. om rygraden tydelig mærkes, når du stryger hånden ned af ryggen på kaninen. Er det tilfældet så få den tjekket hos dyrlægen.

Har kaninen skæve tænder?

Kaniners tænder vokser livet igennem. Tjek om tænderne har vokset sig for lange eller skæve.

Skæve tænder kan vokse sig op i ganen på kaninen, forhindre kaninen i at spise og være ganske smertefuldt. Hold forsigtigt kaninens løber til side, så du kan se, om tænderne ser pæne ud.

De øverste skal være længere fremme end de underste. Du kan ikke selv tjekke, om kaninens bagerste tænder er for lange, men hvis kaninen har svært ved at spise eller den er fugtig på hagen kan det være tilfældet. 

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

Læs også:

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

27. november 2017
Mere om Øvrige kæledyr

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Øvrige kæledyr Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke kaninracer med pletter her.

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Øvrige kæledyr Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Tre nemme kæledyr for begyndere

Øvrige kæledyr Skal dit barn have sit første kæledyr eller leder du bare selv efter et, der ikke stiller alt for store krav, så læs med her om de tre nemmeste kæledyr, du kan forestille dig - og lær, hvordan du passer dem.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr. 

Slip kaninen løs i stuen

Øvrige kæledyr Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

Kaniner i forskellige, smukke farver

Øvrige kæledyr Kaniner findes i mange smukke farver. De kan være ensfarvede sorte, hvide, blå eller brune. De kan også være brogede eller tegnede.

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er klar til at dele de gode nyheder med dig. 

Sig hej til Huff!

Øvrige kæledyr Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Øvrige kæledyr Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...