Sådan passer du på din kanin i sommervarmen

Øvrige kæledyr

Varme kan være et problem for kaniner, så her får du et par gode råd til, hvordan du hjælper kaninen gennem de varme sommerdage.

Få gode råd til, hvordan din kanin klarer sig igennem varme sommerdage.
Få gode råd til, hvordan din kanin klarer sig igennem varme sommerdage. Foto: istockphoto

Folk spørger ofte, om kaniner kan tåle at være ude året rundt, og om de ikke fryser, når det bliver koldt. Jeg bliver sjældent spurgt, om kaniner kan få det for varmt, og faktisk er det varme frem for kulde, der kan være et problem for kaniner.

En rask kanin kan faktisk tåle 15 graders frost, hvis den ikke står i fugt og træk. Straks værre bliver det, når temperaturen sniger sig op over de 25 graders varme.

Her er en række gode råd til, hvordan du hjælper kaninen gennem varmen.

1. Kaninen skal altid kunne søge skygge

Lad kaninens bur stå i skygge, og sørg for at der er skygge i kaninens løbegård, al den tid kaninen er der. Nok kan der være skygge, når du sætter kaninen i løbegården, men er der også det 5 timer senere, når solen har flyttet sig?

2. Sørg for at kaninen har adgang til rent vand

Kaninen skal altid have adgang til frisk, rent vand. Skift vandet hver dag, og sørg for at vandet befinder sig i skygge. Der kan komme alger og insektæg i vandet, hvis det ikke skiftes ofte.

3. Hjælp kaninen med at køle sig ned

Kaniner, der har det varmt vil ofte lægge udstrakt for at køle sig ned. Derfor ser man oftere kaniner ligge udstrakt, når det er varmt.

Kaniner vil sætte pris på en kølig sten eller flise, på jord den kan grave sig ned i eller på en kølig flaske vand, den kan ligge op ad. En rist, hvor der kan komme luft op under, kan også gøre det.

4. Sørg for en god hygiejne

Kaninmøddinger tiltrækker fluer, der lægger æg, som giver endnu flere fluer. Så oplever du flere fluer end før du fik kanin, er det nok forklaringen. Sørg for at holde rent omkring kaninen og mug en ekstra gang, når det er varmt. Bekæmp eventuelt fluer på anden vis.

5. Tjek om der sidder afføring ved kaninens bagdel

Kaniner skal gerne holde sig selv rene, men syge og/eller overvægtige kaniner kan have svært ved at holde sig selv rene. Derved ophober der sig afføring ved kaninens bagdel. Det er noget der tiltrækker spyfluer. Hvis afføringen skaber blød, fugtig hud og sår lægger fluerne sine æg i disse. Når æggene klækkes æder maddikerne sig ind i huden på kaninen, hvilket i slemme tilfælde kan betyde at kaninen må aflives. Tjek derfor om kaninen er pæn og ren, særligt når det er varmt.

6. Pas på kaninen i bilen

Pas på kaninen, hvis du har den med i bilen, når det er varmt. Giv den gerne en gulerod i transportkassen, der giver den væske, og efterlad den aldrig alene i en varm bil.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

26 juni 2017
Mere om Øvrige kæledyr

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge dele. 

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

Hvilke kæledyr må du begrave i din have?

Øvrige kæledyr Ønsker du at begrave dit kæledyr i haven, er det muligvis tilladt. Det afhænger dog både af størrelsen og af typen af selskabsdyr. Se regler...

Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Øvrige kæledyr Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan sikre ens kanin mod smitte. 

Disse 6 blomster må du gerne give din kanin

Øvrige kæledyr Din kanin må gerne spise nogle af havens blomster, uden at tage skade. Se her, hvilke 6 blomster din kanin kan spise.

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr.

Kæledyr der egner sig godt til lejligheder

Øvrige kæledyr Her får du eksempler på nogle dyr, der kan egne sig godt som kæledyr for dig, der bor på i lejlighed.

Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

Øvrige kæledyr Vi nærmer os forår, en tid, hvor mange mennesker overvejer at anskaffe sig en kanin. Det er sikkert også nu, at du, der overvejer at købe...

Sig hej til Huff!

Øvrige kæledyr Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

10 alternative kæledyr

Øvrige kæledyr Se her en liste over 10 alternative kæledyr, folk holder rundt omkring i verden. 

Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Øvrige kæledyr Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5...

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er...

Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Øvrige kæledyr Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.

4 små kaninracer, du bør kende, før du køber kanin

Øvrige kæledyr Når man har besluttet sig for at anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet naturligt, hvilken kanin man skal købe. Skal den være lille...

Slip kaninen løs i stuen

Øvrige kæledyr Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...