Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Øvrige kæledyr

Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5 gode råd. 

Foto: Christian Mønster

Maria Gullestrup

Maria Gullestrup er vores nye skribent på idenyt.dk, og hun vil fremover komme med gode råd om kaniner. Maria har en master i dyrevelfærd fra Århus Universitet med speciale i kaniners adfærd. Maria bor med sin mand og børn på en mindre gård i Herfølge med kaniner, heste, hunde og katte.

Hun avler kaniner i racerne Hermelin, Dværgvædder, Lille Rex og Løvehoveder og er en af landets bedste inden for avl af Lille Rex. Hun har omkring 100 kaniner i stalden og sælger kaniner til kæl, avl og udstilling. Man er velkommen til at komme forbi og se kaninerne og høre om deres pasning efter aftale.

Maria er sammen med sin mand indehaver af Klaken familie- og hobbydyr, der sælger foder og tilbehør til kæledyr med udgangspunkt i dyrenes behov og velfærd.

5 gode råd til at hjælpe kaniner gennem vinterkulden

Generelt har de fleste kaniner ikke problemer med at være ude i frostvejr. Selv 2 cifrede frostgrader klarer de fleste kaniner, der er vant til at være ude, fint. Faktisk tåler kaniner bedre kulde end varme. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på for at hjælpe din udekanin gennem vinteren.

1. Pas på syge kaniner

Syge kaniner med et svækket immunforsvar kan have svært ved at holde varmen, når det er koldt og risikerer at bukke under i kulden. Tjek derefter om din kanin er rask. Den må ikke være for tynd, skal have en pæn og ren pels, den må ikke have dårlig mave, og den må ikke være forkølet.

Hvis du er i tvivl, kan det være en god ide at give kaninen et sundhedstjek hos dyrlægen inden frosten sætter ind.

Læs også: Det kan du også bruge din løvblæser til

2. Pas på unger

Kaninunger fødes blinde og nøgne. De første dage af deres liv holder de varmen i den rede, deres moder har foret med halm og pels og ved varmen fra deres søskende.

Unger, der kommer uden for reden, inden de har fået pels, dør lynhurtigt af kulde. De kan ofte ikke selv finde tilbage til reden, og deres moder hjælper dem ikke. Så har du nyfødte unger, så hold øje med, at de ligger lunt og godt i reden. Selv når det er plusgrader kan unger dø af kulde, hvis de kommer uden for reden.

3. Sørg for at kaninens bur står i læ

Sørg for at kaninens bur står i læ, så den ikke får træk og regn eller sne. Der bør være et rum eller en del af buret, der er lukket af og beskyttet mod vejret.

4. Strø buret godt

Sørg for at strøg buret godt med halm. Stil gerne en kasse med halm ind i buret, som kaninen kan søge ly i. Gør ofte rent i toilethjørnet eller strøg det over med halm. Urin kan fryse til is.

5. Giv en udendørs kanin mere mad og frostfrit vand

Kaniner, der skal holde varmen i koldt vejr, skal bruge mere energi end normalt. Derfor skal en udendørs kanin have mere mad, når det er koldt. Den må også gerne få noget, der feder lidt mere end normalt.

Vær opmærksom på, at vandet i drikkeflasker meget let fryser til is, så kaninen ikke får noget vand. Skift drikkeflasken ud med en skål i frostvejr. Skålen skal være tung eller sidde fast på buret. En plastskål fra køkkenet duer ikke, fordi kaninen smider rundt med den. Fryser vandet til is, så bank isen ud af skålen og giv den nyt vand.

Læs også: Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

6 januar 2017
0

Disse 6 blomster må du gerne give din kanin

Din kanin må gerne spise nogle af havens blomster, uden at tage skade. Se her, hvilke 6 blomster din kanin kan spise.

0

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr.

0

Slip kaninen løs i stuen

Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

0

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...

0

10 alternative kæledyr

Se her en liste over 10 alternative kæledyr, folk holder rundt omkring i verden.

0

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er...

0

4 små kaninracer, du bør kende, før du køber kanin

Når man har besluttet sig for at anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet naturligt, hvilken kanin man skal købe. Skal den være lille...

0

Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.

0

Sig hej til Huff!

Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

0

Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

Vi nærmer os forår, en tid, hvor mange mennesker overvejer at anskaffe sig en kanin. Det er sikkert også nu, at du, der overvejer at købe...

0

Sådan gør du din kanin ekstra glad

Mange har oplevet at købe ting til ens kanin, som man glad giver kaninen. Kaninen undersøger da også nysgerrigt tingen, men mister hurtigt...

0

Kaniner i forskellige, smukke farver

Kaniner findes i mange smukke farver. De kan være ensfarvede sorte, hvide, blå eller brune. De kan også være brogede eller tegnede.