Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Øvrige kæledyr

Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5 gode råd. 

Foto: Christian Mønster

Maria Gullestrup

Maria Gullestrup er vores nye skribent på idenyt.dk, og hun vil fremover komme med gode råd om kaniner. Maria har en master i dyrevelfærd fra Århus Universitet med speciale i kaniners adfærd. Maria bor med sin mand og børn på en mindre gård i Herfølge med kaniner, heste, hunde og katte.

Hun avler kaniner i racerne Hermelin, Dværgvædder, Lille Rex og Løvehoveder og er en af landets bedste inden for avl af Lille Rex. Hun har omkring 100 kaniner i stalden og sælger kaniner til kæl, avl og udstilling. Man er velkommen til at komme forbi og se kaninerne og høre om deres pasning efter aftale.

Maria er sammen med sin mand indehaver af Klaken familie- og hobbydyr, der sælger foder og tilbehør til kæledyr med udgangspunkt i dyrenes behov og velfærd.

5 gode råd til at hjælpe kaniner gennem vinterkulden

Generelt har de fleste kaniner ikke problemer med at være ude i frostvejr. Selv 2 cifrede frostgrader klarer de fleste kaniner, der er vant til at være ude, fint. Faktisk tåler kaniner bedre kulde end varme. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på for at hjælpe din udekanin gennem vinteren.

1. Pas på syge kaniner

Syge kaniner med et svækket immunforsvar kan have svært ved at holde varmen, når det er koldt og risikerer at bukke under i kulden. Tjek derefter om din kanin er rask. Den må ikke være for tynd, skal have en pæn og ren pels, den må ikke have dårlig mave, og den må ikke være forkølet.

Hvis du er i tvivl, kan det være en god ide at give kaninen et sundhedstjek hos dyrlægen inden frosten sætter ind.

Læs også:

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

2. Pas på unger

Kaninunger fødes blinde og nøgne. De første dage af deres liv holder de varmen i den rede, deres moder har foret med halm og pels og ved varmen fra deres søskende.

Unger, der kommer uden for reden, inden de har fået pels, dør lynhurtigt af kulde. De kan ofte ikke selv finde tilbage til reden, og deres moder hjælper dem ikke. Så har du nyfødte unger, så hold øje med, at de ligger lunt og godt i reden. Selv når det er plusgrader kan unger dø af kulde, hvis de kommer uden for reden.

3. Sørg for at kaninens bur står i læ

Sørg for at kaninens bur står i læ, så den ikke får træk og regn eller sne. Der bør være et rum eller en del af buret, der er lukket af og beskyttet mod vejret.

4. Strø buret godt

Sørg for at strøg buret godt med halm. Stil gerne en kasse med halm ind i buret, som kaninen kan søge ly i. Gør ofte rent i toilethjørnet eller strøg det over med halm. Urin kan fryse til is.

5. Giv en udendørs kanin mere mad og frostfrit vand

Kaniner, der skal holde varmen i koldt vejr, skal bruge mere energi end normalt. Derfor skal en udendørs kanin have mere mad, når det er koldt. Den må også gerne få noget, der feder lidt mere end normalt.

Vær opmærksom på, at vandet i drikkeflasker meget let fryser til is, så kaninen ikke får noget vand. Skift drikkeflasken ud med en skål i frostvejr. Skålen skal være tung eller sidde fast på buret. En plastskål fra køkkenet duer ikke, fordi kaninen smider rundt med den. Fryser vandet til is, så bank isen ud af skålen og giv den nyt vand.

Læs også:

4 små kaninracer, du bør kende, før du køber kanin

Når man har besluttet sig for at anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet naturligt, hvilken kanin man skal købe. Skal den være lille...

6. januar 2017
Mere om Øvrige kæledyr

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Øvrige kæledyr Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Øvrige kæledyr Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Øvrige kæledyr Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge dele. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Pas på din kanins sarte mave

Øvrige kæledyr Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Tre nemme kæledyr for begyndere

Øvrige kæledyr Skal dit barn have sit første kæledyr eller leder du bare selv efter et, der ikke stiller alt for store krav, så læs med her om de tre...

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst. 

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en...

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr. 

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er...

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Øvrige kæledyr Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...