Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Øvrige kæledyr

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan sikre ens kanin mod smitte. 

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud.
Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Foto: istockphoto

Hvad er VHD?

VHD eller Viral hæmoragisk sygdom, som den hedder eller let omskrevet til dansk smitsom bløder sygdom rammer kun kaniner, og er ekstremt dødelig.

Sygdommen rammer de indre organer. Ved obduktion af kaninerne har de ofte blødninger i blandt andet lunger og nyre, nogle ramte kaniner har blødning fra næse og mund.

Sygdommen kan vise sig på forskellig vis, nogle syge kaniner virker ikke syge, men skriger pludseligt og dør med blod ud af næsen, andre bliver urolige, mister appetitten, får feber og vejrtrækningsproblemer med blødning fra næse og endetarm før de dør. De smittede kaniner dør typisk inden for to døgn, efter at de er smittet.

Hvordan smitter VHD?

Sygdommen rammer kun kaniner og smitter ved direkte kontakt mellem kaniner. Andre dyr, der er i kontakt med syge kaniner, bliver ikke selv syge, men kan overføre sygdommen til raske kaniner.

Rovdyr, der har spist syge kaniner, kan sprede smitten via deres afføring. Insekter - ikke mindst de bidende og stikkende som myg og lopper - kan overføre sygdommen fra syge til raske kaniner.

Nogle mener desuden, at fugle kan overføre smitten og anbefaler derfor, at man undlader at give kaninerne grønt fra haven i smitteområder.

Læs også:

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Hvordan kan VHD behandles?

Der findes ingen behandling, hvis kaninen er blevet syg. Du kan derfor kun forebygge.

Sådan kan du forebygge, at din kanin bliver syg:

  • Du kan få din kanin vaccineret hos dyrlægen. Det koster omkring 500 kr. og vaccinen holder omkring et år.
  • Undgå steder, hvor der kommer andre kaniner.
  • Undgå at sætte kaninen på græs eller at fodre med frisk grønt fra haven.
  • Rengør buret grundigt og desinficer buret. Natriumhypochlorit har vist sig at være effektivt til at bekæmpe virus.
  • Bekæmp fluer, myg, lopper og andre insekter i nærheden af kaninen. Insektnet omkring buret, dråber mod utøj og insektgift samt hyppig mugning har en god effekt.

Og så husk at det stadig kun er et fåtal kaniner, der dør af VHD. Tarm- og fordøjelsesproblemer blandt andet som følge af fejlfodring er stadig den hyppigste dødsårsag hos kaniner.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

11. juli 2017
Mere om Øvrige kæledyr

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge dele. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en...

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

Sådan passer du på din kanin i sommervarmen

Øvrige kæledyr Varme kan være et problem for kaniner, så her får du et par gode råd til, hvordan du hjælper kaninen gennem de varme sommerdage.

3 ting du bør vide om kaninens løbegård

Øvrige kæledyr Alle kaniner bør have adgang til at kunne bevæge sig og at opleve noget nyt. En løbegård er en oplagt mulighed. En indhegning i haven eller...

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr. 

Slip kaninen løs i stuen

Øvrige kæledyr Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

Kaniner i forskellige, smukke farver

Øvrige kæledyr Kaniner findes i mange smukke farver. De kan være ensfarvede sorte, hvide, blå eller brune. De kan også være brogede eller tegnede.

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er klar til at dele de gode nyheder med dig. 

Sig hej til Huff!

Øvrige kæledyr Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Øvrige kæledyr Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...