Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Øvrige kæledyr

Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.

Vær på forkant med alle de rette foranstaltninger inden du anskaffer en kanin til familien.
Vær på forkant med alle de rette foranstaltninger inden du anskaffer en kanin til familien. Foto: iStock

Kaniner - hvad går du ind til?

Kaniner er skønne kæledyr at have i hjemmet – og de kan desuden gøre nytte i haven. Men inden du anskaffer en kanin, skal du være opmærksom og vide, hvad du går ind til. En kanin er et levende væsen, som kræver gode vilkår og masser af opmærksomhed.

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, inden du anskaffer dig en kanin.

1. Økonomi - kaniner koster penge

Uanset hvilket kæledyr du påtænker at anskaffe dig, er det vigtigt at tjekke sin økonomiske situation. Kæledyr koster mere end man lige går og tror – og en kanin er ingen undtagelse. Udover at skulle købe mad, bur og halm, koster det også penge at købe legetøj, pelsplejeredskaber og besøg hos dyrlægen. Så opsæt et budget og vurder situationen inden du køber en kanin.

2. Hvor skal kaninen bo?

Hvor i dit hjem skal kaninen bo? Dette er en vigtig overvejelse. Kaniner er sociale dyr, som gerne vil være i nærheden af dig og resten af familien. De skal også have adgang til frisk luft og masser af naturligt lys – bryggerser er derfor ikke altid den rette løsning. Desuden kræver dens bur også en del plads. Så find en god plads til kaninen i dit hjem, før du henter den med hjem.  

3. Sikkerhedsoptimér dit hjem

Kaniner er aktive dyr, som vil udforske dit hjem – selv de steder, du ikke ønsker at have besøg af kaniner. Så inden ulykken eventuelt indtræffer, skal du ”kanin-sikre” dit hjem. Det omfatter blandt andet at fjerne ledninger og farlige redskaber, samt sikre at dine mest dyrebare ting - i kaninhøjde - er pakket godt væk da man aldrig ved, hvad kaninen vil sætte tænderne i.  

Læs også:

Kan man holde ræv som kæledyr?

Ræve er i familie med hunden. Så hvorfor er der ikke flere, der holder ræve som kæledyr? Ligesom ireren Patsy Gibbons gør. Mød rævefaren,...

4. Skab små legekroge

Kaniner kan sagtens indvolvere sig i leg og bruge timer på samme aktivitet. For at skabe de bedste omgivelser, skal du lave små legekroge til din kanin. Du kan for eksempel lave et lille hus ud af en gammel papkasse. Inden i kan du lægge små godbidder, hø og andet godt som kaninen kan grave og gnave i.  

5. Gør din kanin renlig

Ja, du hørte rigtigt.  Man kan og bør gøre sin kanin renlig for at undgå uheldige situationer. Det foregår på samme måde som med katten. Vi vil anbefale dig at lave en toiletbakke og placere den i kaninens bur.

6. Foder og ernæring

Det er altid vigtigt at prioritere kæledyrs ernæring og sundhed. Du skal derfor købe det foder, som indeholder de nødvendige næringsstoffer og olier, for at få en sund kanin. Den skal desuden også have sunde godbidder som gulerødder, mælkebøtter, kål, salat og lignende.  

7. Sæt tid af til din kanin

Om det er en kanin eller hund du har, skal du afsætte tid til den. Du skal både være fysisk og psykisk tilstede og lege med den. Kaniner er som sagt et socialt dyr, så du skal give den masser af positiv opmærksomhed.

Læs også: Det er nemt at bygge et kaninbur. Få en PDF-guide til gør-det-selv-projektet hos vores søstersite, goerdetselv.dk

Læs også:

Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

Vi nærmer os forår, en tid, hvor mange mennesker overvejer at anskaffe sig en kanin. Det er sikkert også nu, at du, der overvejer at købe...

8. Trygge omgivelser

Kaniner kan hurtigt blive stressede og føle ubehag ved uventede situationer eller fremmede omgivelser. Så det er ikke altid muligt at tage kaninen med på ferie eller få den passet hos naboen. Så er du den rejseglade type eller har en omskiftelig hverdag, bør du nok ikke anskaffe dig en kanin.

9. Anskaf den rette kaninart

Der findes mange forskellige kaninarter og nogle egner sig bestemt ikke til lejligheder eller små hjem. Den største kaninrace er en såkaldt ”belgisk kæmpe”, som vejer over 20 kg, når den er fuldvoksen. Så selvom du udvælger den lille i kuldet, kan den sagtens vokse ud af dine hænder. Så inden køb, skal du undersøge racen og få afstemt med din familie, hvad i ønsker.

10. Kaniner lever i mange år

Mange nye kæledyrsejere bliver overrasket over, hvor længe deres kæledyr lever. Kaniner kan snildt leve over 10 år – så du skal overveje, hvilken udvikling din familie er i, og om en kanin også passer ind om 10 år.  

26. februar 2016
Mere om Øvrige kæledyr

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge dele. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en...

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Øvrige kæledyr Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan...

Sådan passer du på din kanin i sommervarmen

Øvrige kæledyr Varme kan være et problem for kaniner, så her får du et par gode råd til, hvordan du hjælper kaninen gennem de varme sommerdage.

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr. 

Slip kaninen løs i stuen

Øvrige kæledyr Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

Kaniner i forskellige, smukke farver

Øvrige kæledyr Kaniner findes i mange smukke farver. De kan være ensfarvede sorte, hvide, blå eller brune. De kan også være brogede eller tegnede.

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er klar til at dele de gode nyheder med dig. 

Sig hej til Huff!

Øvrige kæledyr Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Øvrige kæledyr Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...