3 ting du bør vide om kaninens løbegård

Øvrige kæledyr

Alle kaniner bør have adgang til at kunne bevæge sig og at opleve noget nyt. En løbegård er en oplagt mulighed. En indhegning i haven eller på terrassen er noget, de fleste kaniner vil sætte pris på. Få her et par tips til, hvordan du indretter løbegården.

Foto: Malene Højmark

Kaninens sikkerhed i løbegården

Før du anskaffer dig en løbegård, bør ud tænke på kaninens sikkerhed i løbegården. Undgå at kaninen kan komme ud, og rovdyr komme ind. Kaniner er dygtige gravere, så er der ikke tråd eller fliser i bunden af løbegården er der en pæn risiko for, at kaninen kan grave sig ud, og der er en risiko for, at rovdyr graver sig ind. Kaniner hopper også højere end man lige regner med, så hegnet skal være pænt højt og løbegården skal evt. være overdækket.

Du skal også sikre dig, at løbegården er lavet at solidt materiale. Jeg foretrækker volierenet i 2 mm og 2 x 2 cm. Hvis trådnettet er for tyndt kan rovdyr ødelægge det, og kaninernes urin kan tære tråden, så der går hul i nettet. Er maskerne for store er der en risiko for, at ikke mindst unger kan komme ud af løbegården eller sidde fast i nettet.

Ræve og hunde er trusler for kaninerne

I naturen er kaniner byttedyr for mange rovdyr, men på vores breddegrader er det særligt ræve og hunde, der er en trussel for kaninerne. Kaniner kan blive angrebet af katte og rovfugle, men det er primært unger, der risikere at blive taget af rovfugle eller katte.

Skulle du være uheldig, at kaninen slipper ud af løbegården, så gå ikke i panik. Sørg for at evt. hunde, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko fjernes, og husk at kaniner typisk bliver i området, de løber ikke bare væk. Det kan dog kræve noget tålmodighed at fange en kanin, der ikke lige synes, at det er nødvendigt. De er nysgerrige dyr, så du kan opleve, at de hopper rundt omkring benene på dig, og når du så bukker dig for at fange dem, hopper de væk.

Sundhed

Vær også opmærksom på kaninens sundhed, ikke mindst når det er rigtigt varmt. Kaniner tåler kulde ganske fint, så du kan sagtens lukke kaninen ud også i frostvejr, bare du sikre dig, at den har et sted, der er læ, lunt og tørt.

Kaniner har det derimod ikke så godt, når det er rigtigt varmt. Sniger temperaturen sig over de 25 grader, kan den få det rigtigt varmt.

Læs også: Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Kaninen skal kunne komme i skygge

 

Sørg for at den har mulighed for at der er skygge i løbegården al den tid, kaninen befinder sig i den, og at den har rigeligt med rent vand. Når kaniner har det varmt i naturen, graver de et hul i jorden og ligger udstrakt i det. Det køler. Så giv gerne kaninen mulighed for at grave.

Velfærd i løbegården

Det er ikke sikkert, at kaninen vil sætte pris på en stor, åben løbegård midt på græsplænen. Som byttedyr kan de føle sig udsatte og vil sætte pris på at have mulighed for at gemme sig. De vil derfor være glade for at have kasser, rør eller huse at gemme sig i.

De kan også lide at sidde højt og have overblik over området, så en kasse eller en træstub vil være værdsat.

Kaniner kan lide at grave og gnave. Du kan give den mulighed for at grave ved at grave trådnettet i bunden af løbegården ned i jorden, så der er jord kaninen kan grave i, eller at give kaninen en sandkasse at grave i. Grene, ikke mindst frugtgrene, vil kaninen med glæde kaste sig over.

Overvej en stor løbegård, hvor du kan sidde sammen med kaninen

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er begejstret for mange af de bure, der findes på markedet med en løbegård tilknyttet. I mange af disse bure og løbegårde er der en masse små kringelkroge, der gør det svært at få fat i kaninen. Det betyder ofte, at man bliver nødt at jagte rundt efter den for at fange den. En kanin, der ofte jagtes rundt kan blive stresset, hvilket ikke er velfærd.

Jeg vil helst have en løbegård, der er så stor, at man kan komme ind i løbegården og sætte sig hos kaninen. Kaniner er rigtig nysgerrige, og vil komme hen for at undersøge dig, ikke mindst, hvis du har en gulerod eller andet guf med til den. 

Læs også: Disse 6 blomster må du gerne give din kanin

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

23 maj 2017
0

Sådan fanger du kaninen i løbegården

En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

0

Hvilke kæledyr må du begrave i din have?

Ønsker du at begrave dit kæledyr i haven, er det muligvis tilladt. Det afhænger dog både af størrelsen og af typen af selskabsdyr. Se regler...

0

Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan...

0

Disse 6 blomster må du gerne give din kanin

Din kanin må gerne spise nogle af havens blomster, uden at tage skade. Se her, hvilke 6 blomster din kanin kan spise.

0

14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr.

0

Kæledyr der egner sig godt til lejligheder

Her får du eksempler på nogle dyr, der kan egne sig godt som kæledyr for dig, der bor på i lejlighed.

0

Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

Vi nærmer os forår, en tid, hvor mange mennesker overvejer at anskaffe sig en kanin. Det er sikkert også nu, at du, der overvejer at købe...

0

Sig hej til Huff!

Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

0

10 alternative kæledyr

Se her en liste over 10 alternative kæledyr, folk holder rundt omkring i verden.

0

Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5...

0

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er...

0

Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.

0

4 små kaninracer, du bør kende, før du køber kanin

Når man har besluttet sig for at anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet naturligt, hvilken kanin man skal købe. Skal den være lille...

0

Slip kaninen løs i stuen

Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

0

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...