14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr

Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr. 

Foto: Flickr

Alt om hamsteren

Hamstere er små og søde, pelsede, buttede dyr med store øjne og små poter.

Det er ihvertfald sådan de fleste mennesker ser dem. De fleste mennesker ser også et dyr, der ikke er særlig tidskrævende at passe. Som kæledyr kræver en hamster unægteligt mindre end en hund, men faktisk er det at have en hamster, ikke så enkelt som du måske lige går og tror. Her er der et par ting du skal vide om hamstere.

1. Hamsteren er en mellemting mellem et natdyr og et dagdyr

Hvis du gerne vil have en god nats søvn, skal du ikke have din hamster i samme rum, du sover i, for ja – en hamster er aktiv og larmende om natten. 

Men faktisk er hamsteren hverken et natdyr eller et dagdyr. Hamsteren er mest aktiv i de timer, hvor dag bliver til nat. Når hamsteren hamsteren op, har den brug for noget stimulerende legetøj at fordrive tiden med.

2. Hamsteren er næsten blind

Hamsteren har et meget dårligt syn, de er faktisk næsten helt blinde. Nyfødte hamstere er altid blinde, og de kan knapt nok åbne øjnene de første to uger af deres liv. 

Voksne hamstere finder nemmere rundt ved hjælp af deres lugtesans, end ved hjælp af deres syn.

Læs også:

10 alternative kæledyr

Se her en liste over 10 alternative kæledyr, folk holder rundt omkring i verden.

Læs også: Disse engenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne 

3. Hamsterens tænder holder aldrig op med at vokse

Hamsteren sørger selv for at få slidt deres tænder ned. De bruger grene, kviste og andre ting til at file deres egne tænder ned. Derfor er det vigtigt at du sørger for, at hamsteren har ting til rådighed, den kan file dens tænder ned med. Du kan desuden få specielle slibesten, der kan placeres i hamsterens bur.

Hvis ikke hamsteren har mulighed for at slide på tænderne, vokser de sig så store at hamsteren kan gøre skade på sig selv.

4. Hamstere formerer sig huritgt

Hamstere er kun drægtige i 18-22 dage. De kan få helt op til 20 unger i et kuld og være drægtige flere gange på et år. Dog er det gennemsnitlige kuld på omkring 7-12 unger. Du kan selv regne ud, at det hurtigt bliver til rigtig mange hamstere og et meget fyldt bur, hvis du ikke holder dem i skak.

Det kan derfor være en meget god idé at holde sig til én hamster eller to af samme køn, hvis du ikke har tid og overskud til at tage dig af 50.

Læs også:

Kan man holde ræv som kæledyr?

Ræve er i familie med hunden. Så hvorfor er der ikke flere, der holder ræve som kæledyr? Ligesom ireren Patsy Gibbons gør. Mød rævefaren,...

5. … Og de bliver ved med at formere sig

Det kræver to punkter i denne her liste at understrege, HVOR meget hamstere formerer sig.

Hamstere bliver kønsmodne indenfor de første to måneder af deres liv. Det vil altså sige, at hvis din hamster får 12 unger, vil der kun gå ca. 2 måneder, før alle 12 unger, ville kunne blive drægtige med deres egne 12 unger...

6. Hamstere kan være kannibaler

Ja, det er faktisk rigtigt. Eksempelvis kan hamstre, der lige har født, finde på at spise deres egne unger i tilfælde af pladsmangel.

Læs også: 10 alternative kæledyr 

7. Hamstere er altædende

Mange går rundt og er af den opfattelse, at hamstere kun spiser grønt. Det er faktisk ikke rigtigt. Vilde hamstere spiser frø, korn, græs samt nogle insekter. Hamstere er nemlig altædende, hvilket betyder at de overlever på en blandet kost af både grønt og kød. I dyrehandlere kan du købe hamsterfoder, der giver hamstere deres korrekte næring. 

Det er selvfølgelig også tilladt at give din hamster frugt og grøntsager, men pas på ikke at overfodre dyret.

Læs også:

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og...

8. Forskellige hamstere har forskellige størrelser

Det hamster vi kalder for den europæiske hamster (Cricetus cricetus) er den største art af hamstere. Den kan blive helt op til 33 cm lang.

Den mindste hamster art er en gren af dværghamsteren (Phodopus sungorus), der hedder roborovskii dværghamster (Phodopus roborovskii). Denne type hamster bliver kun mellem 5 og 10 cm lang.

9. Hamsterens kinder fungerer som et lager

Hvis en hamster kommer forbi noget mad og ikke er specielt sulten, eller bare ikke er komfortabel med at spise i dens nuværende omgivelser, vil den opmagasinere maden i kinderne og fragte dem til en mere sikker lokation, hvor den kan spise det - eller simpelthen bare gemme det til senere.

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark  

10. Hamsteren går i hi

Det kommer helt an på temperaturen, men hamsteren foretrækker en rumtemperatur på mellem 18 og 23 grader. Hvis rumtemperaturen er lavere end det, går den i hi.

For hamstere betyder dette egentligt bare, at de sover næsten hele tiden og kun vågner op af og til for at spise.

11. Der findes 5 forskellige typer af hamster, du kan få som kæledyr

At få en hamster er ikke bare, at få en hamster. Der er mange ting du skal overveje, både med hensyn til pasning og pleje, er der også nogle valg i forhold til art, du skal overveje.

De mest normale arter af hamster, du kan holde som kæledyr er:

  • Dværghamster eller roborovski dværghamster
  • Guldhamster eller Syrisk guldhamster
  • Campbell hamster
  • Kinesisk hamster
  • Vinterhvid russisk dværghamster

Mange danskere forveksler den vinterhvide og Campbell hamstere med en sibirisk hamster. Hvert hamster er forskellige af kropsbygning, og har derfor forskellige krav til buret.  

12. Hamstere kan komme med en stamtavle

Hvis tænker over, hvor hurtigt hamstere kan formere sig, må det være et hyr at finde rundt i stamtavler.

Men det er altså rigtigt nok. Der findes rene racer af hamstere og så findes der hybrider.

Læs også:  11 hunderacer, der er kendte for ikke at fælde 

13. Hamsteren har en kort gennemsnitlig levetid

Hamstere lever gennemsnitligt ikke mere end to år. Roborovski dværghamsterne er dog kendte for at have en lidt længere gennemsnitlig levetid end sine andre artsfæller. De lever ofte op til mellem 3 og 4 år.

14. Ved du, hvor hamsteren stammer fra i det fri?

Den europæiske hamster findes i Mellemeuropa og Asien. Guldhamsteren (Mesocricetus auratus) findes i Østeuropa og Mellemøsten. Dværghamsteren findes i Sibirien, Mongoliet og Nordkina. Hamstere bor i huler under jorden, hvor de graver gangsystemer - ligesom mus og kaniner.  

Kilder: sheknows.dk, thehamsterhouse.com

20. april 2017
Mere om Øvrige kæledyr

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Øvrige kæledyr Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt. 

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Tre nemme kæledyr for begyndere

Øvrige kæledyr Skal dit barn have sit første kæledyr eller leder du bare selv efter et, der ikke stiller alt for store krav, så læs med her om de tre...

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst. 

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en...

Sådan fanger du kaninen i løbegården

Øvrige kæledyr En del oplever problemer med at fange kaninen, når den først er sat ind i løbegården. Se her, hvordan du nemmest fanger den igen.

Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Øvrige kæledyr Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan sikre ens kanin mod smitte. 

Slip kaninen løs i stuen

Øvrige kæledyr Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

Kaniner i forskellige, smukke farver

Øvrige kæledyr Kaniner findes i mange smukke farver. De kan være ensfarvede sorte, hvide, blå eller brune. De kan også være brogede eller tegnede.

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Øvrige kæledyr Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er klar til at dele de gode nyheder med dig. 

Sig hej til Huff!

Øvrige kæledyr Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Øvrige kæledyr Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...