14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Øvrige kæledyr

Læs her 14 overraskende facts om det lille, pelsede kæledyr. 

Foto: Flickr

Alt om hamsteren

Hamstere er små og søde, pelsede, buttede dyr med store øjne og små poter.

Det er ihvertfald sådan de fleste mennesker ser dem. De fleste mennesker ser også et dyr, der ikke er særlig tidskrævende at passe. Som kæledyr kræver en hamster unægteligt mindre end en hund, men faktisk er det at have en hamster, ikke så enkelt som du måske lige går og tror. Her er der et par ting du skal vide om hamstere.

1. Hamsteren er en mellemting mellem et natdyr og et dagdyr

Hvis du gerne vil have en god nats søvn, skal du ikke have din hamster i samme rum, du sover i, for ja – en hamster er aktiv og larmende om natten. 

Men faktisk er hamsteren hverken et natdyr eller et dagdyr. Hamsteren er mest aktiv i de timer, hvor dag bliver til nat. Når hamsteren hamsteren op, har den brug for noget stimulerende legetøj at fordrive tiden med.

2. Hamsteren er næsten blind

Hamsteren har et meget dårligt syn, de er faktisk næsten helt blinde. Nyfødte hamstere er altid blinde, og de kan knapt nok åbne øjnene de første to uger af deres liv. 

Voksne hamstere finder nemmere rundt ved hjælp af deres lugtesans, end ved hjælp af deres syn.

Læs også: Sådan lægger du dahlia, og sådan får du dem til at blomstre som i en drøm

Læs også: Disse engenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne 

3. Hamsterens tænder holder aldrig op med at vokse

Hamsteren sørger selv for at få slidt deres tænder ned. De bruger grene, kviste og andre ting til at file deres egne tænder ned. Derfor er det vigtigt at du sørger for, at hamsteren har ting til rådighed, den kan file dens tænder ned med. Du kan desuden få specielle slibesten, der kan placeres i hamsterens bur.

Hvis ikke hamsteren har mulighed for at slide på tænderne, vokser de sig så store at hamsteren kan gøre skade på sig selv.

4. Hamstere formerer sig huritgt

Hamstere er kun drægtige i 18-22 dage. De kan få helt op til 20 unger i et kuld og være drægtige flere gange på et år. Dog er det gennemsnitlige kuld på omkring 7-12 unger. Du kan selv regne ud, at det hurtigt bliver til rigtig mange hamstere og et meget fyldt bur, hvis du ikke holder dem i skak.

Det kan derfor være en meget god idé at holde sig til én hamster eller to af samme køn, hvis du ikke har tid og overskud til at tage dig af 50.

Læs også: Genvej til succes med pæoner og bonderoser

5. … Og de bliver ved med at formere sig

Det kræver to punkter i denne her liste at understrege, HVOR meget hamstere formerer sig.

Hamstere bliver kønsmodne indenfor de første to måneder af deres liv. Det vil altså sige, at hvis din hamster får 12 unger, vil der kun gå ca. 2 måneder, før alle 12 unger, ville kunne blive drægtige med deres egne 12 unger...

6. Hamstere kan være kannibaler

Ja, det er faktisk rigtigt. Eksempelvis kan hamstre, der lige har født, finde på at spise deres egne unger i tilfælde af pladsmangel.

Læs også: 10 alternative kæledyr 

7. Hamstere er altædende

Mange går rundt og er af den opfattelse, at hamstere kun spiser grønt. Det er faktisk ikke rigtigt. Vilde hamstere spiser frø, korn, græs samt nogle insekter. Hamstere er nemlig altædende, hvilket betyder at de overlever på en blandet kost af både grønt og kød. I dyrehandlere kan du købe hamsterfoder, der giver hamstere deres korrekte næring. 

Det er selvfølgelig også tilladt at give din hamster frugt og grøntsager, men pas på ikke at overfodre dyret.

Læs også: Møl i tøj og møbler - sådan bekæmper du dem

8. Forskellige hamstere har forskellige størrelser

Det hamster vi kalder for den europæiske hamster (Cricetus cricetus) er den største art af hamstere. Den kan blive helt op til 33 cm lang.

Den mindste hamster art er en gren af dværghamsteren (Phodopus sungorus), der hedder roborovskii dværghamster (Phodopus roborovskii). Denne type hamster bliver kun mellem 5 og 10 cm lang.

9. Hamsterens kinder fungerer som et lager

Hvis en hamster kommer forbi noget mad og ikke er specielt sulten, eller bare ikke er komfortabel med at spise i dens nuværende omgivelser, vil den opmagasinere maden i kinderne og fragte dem til en mere sikker lokation, hvor den kan spise det - eller simpelthen bare gemme det til senere.

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark  

10. Hamsteren går i hi

Det kommer helt an på temperaturen, men hamsteren foretrækker en rumtemperatur på mellem 18 og 23 grader. Hvis rumtemperaturen er lavere end det, går den i hi.

For hamstere betyder dette egentligt bare, at de sover næsten hele tiden og kun vågner op af og til for at spise.

11. Der findes 5 forskellige typer af hamster, du kan få som kæledyr

At få en hamster er ikke bare, at få en hamster. Der er mange ting du skal overveje, både med hensyn til pasning og pleje, er der også nogle valg i forhold til art, du skal overveje.

De mest normale arter af hamster, du kan holde som kæledyr er:

  • Dværghamster eller roborovski dværghamster
  • Guldhamster eller Syrisk guldhamster
  • Campbell hamster
  • Kinesisk hamster
  • Vinterhvid russisk dværghamster

Mange danskere forveksler den vinterhvide og Campbell hamstere med en sibirisk hamster. Hvert hamster er forskellige af kropsbygning, og har derfor forskellige krav til buret.  

12. Hamstere kan komme med en stamtavle

Hvis tænker over, hvor hurtigt hamstere kan formere sig, må det være et hyr at finde rundt i stamtavler.

Men det er altså rigtigt nok. Der findes rene racer af hamstere og så findes der hybrider.

Læs også:  11 hunderacer, der er kendte for ikke at fælde 

13. Hamsteren har en kort gennemsnitlig levetid

Hamstere lever gennemsnitligt ikke mere end to år. Roborovski dværghamsterne er dog kendte for at have en lidt længere gennemsnitlig levetid end sine andre artsfæller. De lever ofte op til mellem 3 og 4 år.

14. Ved du, hvor hamsteren stammer fra i det fri?

Den europæiske hamster findes i Mellemeuropa og Asien. Guldhamsteren (Mesocricetus auratus) findes i Østeuropa og Mellemøsten. Dværghamsteren findes i Sibirien, Mongoliet og Nordkina. Hamstere bor i huler under jorden, hvor de graver gangsystemer - ligesom mus og kaniner.  

Kilder: sheknows.dk, thehamsterhouse.com

20 april 2017
0

Slip kaninen løs i stuen

Hvorfor ikke lukke kaninburet op og lade kaninen hoppe frit rundt i stuen? Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du slipper din...

0

10 alternative kæledyr

Se her en liste over 10 alternative kæledyr, folk holder rundt omkring i verden.

0

Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5...

0

Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

Vi nærmer os forår, en tid, hvor mange mennesker overvejer at anskaffe sig en kanin. Det er sikkert også nu, at du, der overvejer at købe...

0

4 små kaninracer, du bør kende, før du køber kanin

Når man har besluttet sig for at anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet naturligt, hvilken kanin man skal købe. Skal den være lille...

0

Sådan gør du din kanin ekstra glad

Mange har oplevet at købe ting til ens kanin, som man glad giver kaninen. Kaninen undersøger da også nysgerrigt tingen, men mister hurtigt...

0

Ved du, hvor mange år du kan forvente at have glæde af dit kæledyr?

Tænker du også nogle gange over, hvor gammelt dit kæledyr egentlig kan blive? I så fald er du ikke den eneste! Vi har fundet svarene, og er...

0

Kaniner i forskellige, smukke farver

Kaniner findes i mange smukke farver. De kan være ensfarvede sorte, hvide, blå eller brune. De kan også være brogede eller tegnede.

0

Sig hej til Huff!

Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

0

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...

0

Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.