Kattelem med chip og andre elektroniske kattelemme

Går du og overvejer at få installeret en elektronisk kattelem? Her kan du læse om fordele og ulemper med en elektronisk kattelem, samt hvilke forskellige typer, der findes på markedet.  


Livet med og uden elektronisk kattelem

Klokken er halv seks om morgenen, og du vågner ligesom på alle andre morgener ved, at katten står uden for og miaver. Nu vil den altså gerne lukkes ind! Derfor må du stå op og gå ud til bagdøren for at lukke den ind i varmen. Dette gælder også i weekenden – katte ved jo ikke, om det er onsdag eller syvsover-søndag. 

En almindelig kattelem har de færreste lyst til at have. Det vil bare få nabolagets andre katte til at snige sig ind til din kats madskål. Så hvad gør man så?

Katte er aktive dyr og de nyder at leve et frit liv, hvor de kan gå og komme, når det passer dem. I mange tilfælde ville det være langt lettere, hvis katten selv kunne lukke sig ud og ind af døren på alle tidspunkter af døgnet, når den havde brug for det. Med en kattelem med chip kan det faktisk lade sig gøre.

Hvilken kattelem skal jeg vælge?

Der er mange forskellige faktorer, der afgør om en kattelem med chip, er det optimale valg for dig.

Først skal du vælge, hvilken type kattelem det skal være. Der findes forskellige former for elektroniske kattelemme. Her er fire af dem:

  • Kattelem med 4-vejs lukning
  • Kattelem med 2-vejs lukning
  • Magnetisk kattelem
  • Kattelem med mikrochip

Kattelemme med 4-vejs lukning

Dette er egentligt en helt normal og klassisk kattelem, der kan indstilles til 4 ting:

  1. Kun at lukke katten ud af huset
  2. Kun at lukke katten ind i huset
  3. At være ulåst
  4. At låse kattelemmen helt

Den er altså ikke styret af en chip eller en magnet, der sender signaler til, hvornår døren skal være åben eller ej. Denne kattelem er især velegnet, hvis du ikke er plaget af besøg af nabolagets katte.  

Kattelemme med 2-vejs lukning

Hvis en kattelem med 4-vejs lukning er lige i overkanten for dig, findes der også et alternativ med 2-vejs lukning. Denne kattelem har to forskellige indstillingsmuligheder:

  1. Den kan være låst
  2. Eller den kan være ulåst 

Denne type kattelem er ligesom 4-vejs kattelemmen bedst egnet til hjem, der ikke er plaget af besøg af nabolagets nysgerrige katte. 

Magnetisk kattelem 

Denne type kattelem giver din kat adgang til huset, når den nærmer sig kattelemmen. Kattelemmen fungerer ved hjælp af et magnetisk vedhæng i din kats halsbånd.

Det er en af de billigste former for elektronisk kattelem, du kan anskaffe dig. En ulempe kan dog være, at din kat kan miste magneten i halsbåndet. Det er også uheldigt, hvis katten mister halsbåndet, for eksempel ved aden kommer til at sidde fast i træer eller buske. En anden ulempe er, at andre katte med den samme magnetfunktion i halsbåndet også kan åbne kattelemmen.

Kattelemme med mikrochip

Man kan også vælge at få mikrochippet sin kat i stedet. I de fleste tilfælde vil dette betyde, at din kat skal have implanteret en lille chip i skulderen hos dyrelægen. Nummeret vil være registreret hos Dansk Katteregister sammen med kattens navn og din adresse. En dyrlæge vil dermed også, ved hjælp af chippen og en chipaflæser, være i stand til at identificere bortløbende katte.

En mikrochip fungere i et samspil med den elektroniske kattelem. Kattelemmen virker, fordi din kat har mikrochipen under huden. Din kat slipper derfor for at gå med halsbånd.

Mikrochippen betyder, ligesom med den magnetiske kattelem, at kattelemmen vil låses op, når din kat nærmer sig. Den vil dog forblive låst, hvis en hvilken som helst anden kat nærmer sig kattelemmen. På den måde undgår du ubudne katte i hjemmet.

Læs også: de 10 mest populære katteracer + 6 vigtige overvejelser, inden valget af din næste kat

Mikrochip i kat

Den lille chip, din kat skal have implanteret, er på størrelse med et riskorn. Den bliver indsat i kattens nakkeområde af dyrlægen. 

Proceduren minder allermest om en vaccination. Dyrlægen tager fat i nakkeskindet på katten og skyder chippen ind under skindet med en nål. Når chippen er sat ind, scannes den for at sikre, at den kan scannes gennem huden. Herefter er katten klar til at gå frit gennem sin nye kattelem. 

Fordele og ulemper ved mikrochipping af dyr

Det er blevet ekstremt populært at mikrochippe sine kæledyr. Det gælder særligt katte, da disse ofte strejfer rundt uden deres ejere. Fordelene ved mikrochipping er blandt andet, at det giver en sikkerhed for både dig og dit kæledyr, at chippen er registreret i dit navn. På den måde virker det som en udvidet udgave af øremærket.

Det giver også både dig og din kat et mere frit liv, hvor I er mere uafhængige af hinanden. En anden fordel ved mikrochipping er, at det ikke længere er lovligt at rejse med en kat eller en hund, der kun er øremærket. I 2011 blev det lovpligtigt at dyrene skulle være chippet og ID-registreret i deres dyrepas, hvis de skal med på familierejsen til udlandet.

Hvis en kat kun er chippet og ikke øremærket, er det ikke til at se ved første øjekast, om det er en vild kat, eller om den er ejet af nogen. Hvis katten udover chippen også er øremærket, kan folk lettere se, at det er en tamkat. Derfor anbefales det stadig at få øremærket din kat, hvis den får lov at løbe frit rundt. 

Er mikrochip farlig for min kat?

Selve mikrochippen er ikke farlig for din kat, det kan være proceduren bag det, der kan volde problemer. Den primære bekymring ligger i indførelsen af chippen. Der er en potentiel mulighed for, at kroppen afviser det fremmede materiale.

Tal altid med en dyrlæge om risici, inden din kat bliver mikrochippet. 

Kilder: moorepet.com, healthypets.mercola.com, falkedyreklinik.dk

Mest læste artikler